Kurban Resmi

Kitap Önerileri


  • Oluşturulma Tarihi : 23.01.2020 06:56
  • Güncelleme Tarihi :
Kitap Önerileri yazının resmi

Bugün köşemde sizlere veganlık ve vejetaryenlik ile alakalı kitaplar önereceğim. Bu literatürde bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bahsi geçen kitapların ciddi anlamda faydasını göreceksiniz. Kitaplarda hem etik konular hem de sağlık ve yemek tarifleri gibi hususlar yer alıyor. Umarım beğenirsiniz.
Vegan Beslenme / Murat Kınıkoğlu: Okuduğum ilk vegan kitaplardan birisi olan Vegan Beslenme, birçok faydalı bilgiyi içerisinde barındırıyor. Bu kitap sizi daha uygar, etik ve daha sağlıklı bir yaşam biçimine davet ediyor. Hayvansal ürünlerle beslenmenin doğuracağı rahatsızlıklardan bahseden kitap, vegan beslenme biçiminin sağlığa olumlu etkilerini anlatıyor. “Vegan Beslenme” diğer canlıların yaşama arzularına saygılı olmak adına, kendini değiştirme yoluna gitmenin ilk adımıdır. Bu adımı bu kitapla beraber atabilirsiniz.
Tabağındaki Yüz / Jeffrey Moussaieff Masson: Jeffrey Moussaieff Masson, yediklerimizin sağlığımızı, ahlaki benliğimizi ve gezegenimizi nasıl etkilediğini gösterirken ağzımıza aldığımız her lokmanın arkasındaki kararların farkına varmamızı sağlayacak sorular soruyor: Hayvanları yemenin toprağımız, sularımız ve hatta küresel ısınma üzerindeki etkileri nelerdir? Çiftçilik yöntemlerinin hayvanlar ve insanları etkileyen sonuçları nelerdir? Tabağındaki Yüz, yazarın yirmi yılı aşan entelektüel, psikolojik ve duygusal deneyimlerini gıda devriminin bu çok önemli kitabında bir araya getiriyor. Gıda seçimi konusunda bilinçli olmak isteyen herkes veganlar, vejetaryenler ve et yiyenler bu kitaptan çok şey öğrenecek.
Dolce Vegan / Virginia Elena Patrone: Virginia Elena Patrone beden sağlığıyla toplum sağlığı arasındaki ilişkiden hareket ederek okurları hem kendi malzemelerinin üreticileri olmaya hem de “iyi tüketimin politikasına” katılmaya davet ediyor. Bunu yaparken malzemelerimizi evde nasıl üretebileceğimize, besinlerin bedenimize faydalarına, tüketiciler olarak tercihlerimizin önemine odaklanıyor. Dolce Vegan’da yer alan yaklaşık 90 tatlı tarifi, “hayvansal ürün içermeyen sağlıklı malzemelerle ve sadece üç basit malzemeyle sonsuz sayıda lezzetler yaratabilen anneanne ve babaannelerimizin zamanından” esinleniyor. Bu kitap sayesinde aradığınız tatları vegan bir biçimde elde edebileceksiniz.
İnsan Neden Vegan Olur? / Gary L. Francione&Anna Charlton: Uzun yıllardır vegan yaşayan hukuk profesörleri Gary L. Francione ile Anna Charlton, hayvanlara davranış biçimimiz ile hayvanlara dair duygu ve düşüncelerimizin nasıl ve neden çeliştiğini bu sarsıcı kitapla gözler önüne seriyor.
Etin Cinsel Politikası / Carol J. Adams: Carol J. Adams bu kitapta, genel olarak ataerki ile et tüketimi arasındaki diyalektiği çözümlüyor. Ona göre, erkeklik inşasının önemli bir parçası başka bedenleri denetim altında tutmaktır; et yemek de bunun önemli bir aşamasını oluşturur. Et yemek, erkek iktidarının her öğünde yeniden ilan edilmesidir.
Vegan Yemek Tarifleri for Dummies / Alexandra Jamieson: Lezzetli, sağlıklı vegan yemekler hazırlamanız için güvenilir bir kaynak. Veganizm, hayvansal gıdalar ve ürünler tüketmemekten çok daha fazlasıdır. Sağlığınızı iyileştirmek ya da kişisel duruşunuz için yaşam tarzınızı değiştirmeniz ile ilgilidir. Vegan Yaşam for Dummies kitabı ile uyum içerisinde olan kitap, günün her öğünü için 160'dan fazla sağlıklı ve lezzetli vegan tarif sunmaktadır.

Vejetaryenliğin Yararları / Sadık Hidayet: Modern İran edebiyatının büyük ustası Sadık Hidayet’in bu kitabı, vejetaryenliği kişisel bir seçim olmaktan öte, bir dünya görüşü olarak ele alıyor. İnsan kan döküyor, zulüm tohumu ekiyor. O halde sonuçta savaş, acı, yıkım ve toplu kıyım biçecek. İnsanlık ilerlemeyecek, huzur bulmayacak; mutluluk, özgürlük ve barış yüzü görmeyecek etobur olduğu sürece. Vejetaryenliğin Yararları, Mehmet Kanar tarafından Farsça aslından dilimize çevrildi.
Semizotu Çorbası
Malzemeler
6 bardak su
150 gr semizotu
2 yk un
3 diş sarımsak
1 soğan

Tuz, limon
1 fincan bulgur
Dereotu, yeşil soğan
İnce doğranmış kuru soğan ve sarımsağı üzerine tuz dökerek az bir suyla yanmaz tavada soteleyin. Suyu ekleyip ayrı bir yerde karıştırdığınız un ve limonsuyu karışımını üzerine ilave edin. Bulguru katıp 10 dakika kadar kaynatın. Semizotunu en son ilave edip bir taşım daha kaynatın. Tabağa koyduktan sonra üzerine ince kıyılmış dereotu ve yeşil soğan serpiştirip servis yapın. (doktormurat.net)

 

Kitap Önerileri
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz