Kurban Resmi

Kombucha nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 06.03.2019 06:56
  • Güncelleme Tarihi :
Kombucha nedir? yazının resmi

Bugün sizlere geçtiğimiz günlerde deneme fırsatı bulduğum Kombucha diğer ismiyle Kombu Çayı hakkında bir şeyler anlatacağım. Tadı oldukça lezzetli olan bu içeceğin, sağlık açısından da ciddi anlamda faydası olduğu dile getiriliyor. Kombu Çayı, doğanın bize sunduklarını keşfetmemizle ortaya çıkan farklı bir içecek. Yavaş yavaş ülkemizde de tanınmaya başlanan bu lezzetli şey, Kombucha adı verilen bir mantar türüyle hazırlanıyor. Çok eskilerde Doğu Asya’da ortaya çıkan Kombu Çayı, yararlı bakteri ve mayalardan oluştuğu için bazı uzmanlara göre vücudumuza da oldukça faydalı.
Kombu Çayı yaparken kullanılan mantar, düz bir diske benzer, jelatine benzer bir zardan oluşur. Kombucha mantarı çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer. Mantarımsı tabaka çayın bütün yüzeyine yayılır ve daha sonra kalınlaşır. Mantar sürekli üreme eğilimi gösterir. Bu şekilde çay oluşur. Kombu Çayı’nın birçok farklı aroması bulunuyor. Ben zencefil ve limonlu olanı denedim ve gerçekten beğendim.
Peki faydaları nelerdir?
Kombu çayı, yağ yakmayı hızlandırıyor. Bu sebeple fazla kilolardan kurtulmaya da destek oluyor. İltihaplı bölgelerin hızlı bir biçime iyileşmesini sağlıyor. Zararlı maddelerin vücuttan daha hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlıyor. Kan dolaşımını düzenliyor. Tansiyon sorunu yaşayan kişilere yardımcı oluyor, tansiyonu dengeliyor. Vücudu kalp ve damar hastalılarına yakalanma riskinden koruyor. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Kandaki şeker oranının normal seviyelerde seyretmesini sağlıyor. Kombu Çayı, alerjik reaksiyonların da hafif bir biçimde atlatılmasını sağlıyor. Yorgunluk ve bitkinlik gibi sorunların üstesinden gelinmesini sağlıyor. Kan dolaşımını düzenliyor. Baş ağrılarına iyi geliyor. Saç sağlığına iyi geliyor. Saçların hızlı bir biçimde uzamasını sağlıyor. Eğer cilde sürülürse cildi nemlendiriyor, kırışıklık karşıtı bir etki gösteriyor. Susuzluğu gideriyor,  egzersiz sırasında kişinin performansını arttırıcı bir etki gösteriyor.  Enfeksiyonlara karşı savaşıyor.  Menopoz gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.  Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarıyor.  Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlıyor. Vücuttaki atık madde ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasını sağlıyor. Uykusuzluğu gideriyor. İshali durduruyor. Koruyucu bağırsak mikroplarını sağlayan sağlıklı bakteriler ve kolon oluşturuyor. Görüşü kuvvetlendiriyor. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikalleri kontrol edebilme yeteneğine sahiptir. İçindeki probiyotikler de bağışıklık sistemini desteklemektedir. İçindeki probiyotikler sayesinde bağırsaktaki zararlı maddeler ile savaşır. Aynı zamanda ülseri de büyük ölçüde iyileştirir. Mide yanması ve ülser tedavisinde kullanılan Prisolec adlı ilaç kadar etkili olduğu da kanıtlanmıştır.

Kombu Çayı’nın faydaları bunlar. Ben faydasından ziyade tadını merak ettiğim için denemiştim ve kola gibi asitli içeceklere harika ve sağlıklı bir alternatif olduğunu gördüm. Yine de bu bahsettiğim faydalar doktor önerisi değildir, eğer süreklilik arz eden bir rahatsızlığınız bulunuyorsa doktora sorarak tüketmenizi öneriyorum.
Günün Vegan Tarifi
Chia Tohumlu Sütlaç
Malzemeler
1 litre soya sütü
1 adet vanilya çubuğu
1 yemek kaşığı baldo pirinç
5 yemek kaşığı chia tohumu
500 ml su
Bir tencereye su ve pirinci aktarın. Pirinci, suyunu çekene kadar haşlayın. Vanilya çubuğunun içindeki tohumları ayırın. Pirinç güzelce haşlanınca içine kenarda beklettiğiniz vanilya özütünü ve soya sütünü ekleyip orta ateşte yaklaşık 30 dakika karıştırarak pişirin. Bu sürenin sonunda karışımı ocaktan alıp içine chia tohumlarını ekleyin ve servis kaselerine pay edin. Chia tohumlarının şişince sütlaç hazır!

Kombucha nedir?
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz