Lezzetiyle herkesi büyüleyen ve vücudumuza verdiği sayısız yararla bilinen muz, adeta bir şifa kaynağı olarak kabul ediliyor. Tadıyla 7’den 70’e herkes tarafından sevilen muz, yüksek mineral içermesi nedeniyle de sağlığımız için en faydalı meyvelerden birisidir. Enerji deposu olması nedeniyle mutlaka sık sık tüketilmesi gereken muz; ayrıca kan basıncını da düzenlemektedir. Besleyici özelliği olması, doyuruculuğu, hem kek pasta yapımında kullanılması hem de meyve salatalarına koyulması gibi özellikleriyle meyveler içerisinde aranan özelliğe sahip olan muz, herkesin severek tükettiği bir meyve olmasının yanında aslında şifasıyla da dikkat çekiyor. Muz, içerdiği vitamin ve mineral maddeler ile şifa kaynağı olmakla birlikte birçok rahatsızlığı da iyi gelmektedir.
Peki nedir muzun faydaları?
Kas ağrılarına iyi gelir: Her gün bir ya da iki tane muz tüketmek, kas ağrıları ve kas hastalıklarından korunmak için oldukça faydalıdır. Muz, kalp kaslarını güçlendirir. Genel olarak kaslara oldukça büyük fayda sağlar. Günde bir tane muz yemek; gece bacaklarda oluşan kramplara karşı, kas kramplarına karşı koruma sağlar.
Depresyonu engeller: Muzun, vücutta serotonine (kişiyi rahatlatan ve genellikle mutlu hissettiren etkiye sahiptir) dönüştürülen bir protein olan triptofan içermesi nedeniyle, depresyonu da engellediği araştırmalarla ortaya konmuştur. Sık sık muz tüketerek, kendinizi zinde ve huzurlu hissetmeniz mümkün.
PMS’ye iyi gelir: Muz PMS’ye (Adet Öncesi Sendromu) iyi gelmektedir. İçerdiği B6 vitamini kan şekeri düzeyini düzenler, bu da adet öncesi sendrom döneminde kişinin ruh halini olumlu yönde değiştirebilir.
Kalp ve damar sağlığına faydalıdır: 1 muz yaklaşık 540 mg potasyum içerir ve potasyum kalp ve damar sağlığını korumak, tansiyonu kontrol altında tutmak için kilit minerallerden biridir.
Mide ülserine iyi gelir: Muz, aşırı mide asidi üretimini dengeleyerek mide ülseri oluşumunu önler ve mevcut ülserin tahriş olmasını engel olur. Muzun mide ülserinden korunmak için 2 farklı etkisi vardır. Birincisi mide zarında kullanılan hücrelerin üretilmesini destekleyerek zar üzerinde bulunan mukus tabakasını kalınlaştırır ve mide asidine karşı daha güçlü bir koruma sağlar, ikincisi ise mide ülserine neden olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.
Anemiye iyi gelmektedir: Muz, kandaki hemoglobin üretimini canlandırır ve anemi durumunda yardımcı olur.
Sindirime oldukça faydalıdır: İshal nedeniyle yaşanan su kaybı vücutta önemli görevi bulunan elektrolitlerin azalmasına yol açar. Bu elektrolitler bakımından zengin olan muz ishalin neden olduğu halsizliğe karşı kullanılabilir. Muz bu özelliği ile efor gerektiren ve aşırı terlemeye neden olan egzersizler sırasında ve sonrasında yenebilecek en ideal meyveler arasında yer almaktadır.
Göz sağlığına iyi gelir: Muz, göz sağlığının korunması için önemli önemli vitaminleri içermektedir.
Enerji verir: Efor gerektiren bir egzersiz öncesinde 2 adet muz yemek hem kan şekerini dengeler hem de egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağınız enerjiyi verir.
MUZUN DİĞER FAYDALARI NELERDİR
-B6 vitamini bakımından zengin olan muz vücudun aşırı su tutmasını önler, zayıflamaya yardımcı olur.
-Muz, sindirime yardımcı olan ve vücutta bulunan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
-Besin lifi bakımından zengin olan muz bağırsak hareketi sağlayarak kabızlığın geçmesine yardımcı olur.
-Mide asidini dengeleyen muz aşırı asit üretimi nedeniyle yaşanan reflü ağrılarına iyi gelir.