Matcha, yani “maça” özel olarak yetiştirilen bir tür yeşil çay tozudur. Matcha geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonilerinde kullanılmaktadır. Bununla beraber bazı yiyeceklere gıda ilavesi olarak da eklenir.

Maçça tozu yaprakları tütsülendikten sonra kurutulup öğütülmek suretiyle hazırlanmaktadır. Eskiden Japonya’da eskiden sadece yeni öğütülmüş maça tozu içilirdi. Maçanın keskin tadı olmayanı daha değerlidir. Maçça; moçi (pirinç keki), soba (noodles), yeşil çaylı dondurma, maça lattes ve Japon wagaşi (Japon tatlıları) gibi yiyecek ve içecekleri tatlandırmak veya boyamak için kullanılabilmektedir. Bilinen tarihe bakıldığı zaman maçanın ilk olarak 10. yüzyılda üretildiği tahmin edilmektedir. Peki maça nasıl üretilir? Maça öncelikle bez örtülerin altında yetiştirilir. Bu yöntemle yapraklar daha da incelir ve lezzetli hale gelir. Koparılan yapraklar hemen tütsülendikten sonra yuvarlanmadan kurutulur. Daha sonra küçük küçük kesilip, yaprak sapları varsa damarları ayrıldıktan sonra öğütülür. Yaklaşık 45 derece kurutulduktan sonra tekrar öğütür.
Maça Japonya’da yemek malzemesi olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra şekerle uyumundan dolayı tatlı yapımında da tercih edilmektedir.
MATCHA’NIN FAYDALARI
Matcha’nın olayı sadece zayıflama sürecine yardımcı olması değildir. Bunun yanı sıra insan vücuduna önemli katkılar sağlar. Peki nedir bu katkılar?
- Antioksidanlarla doludur
- Metabolizmayı hızlandırır, kalori yakmaya yardımcı olur
- Detoks yapmaya yardımcı olur
- Ruh halini iyileştirir, aklı yatıştırır, vücudu rahatlatır
- Lif, klorofil ve vitamin açısından zengindir
- Konsantrasyon sağlar
- Kan şekerini düşürür, kolesterolü düşürür
- C vitamini, selenyum, krom, çinko ve magnezyum içerir
- Hastalıklara karşı direnci arttırabilir
- Enerji verir
- Hafızayı güçlendirir
- Yaşlanma karşıtıdır
Bazı araştırmalara göre matcha’nın karaciğer sağlığını da koruduğu ifade edilmektedir. Matcha’da yer alan doğal antioksidanlar hücrelere zarar verebilecek ve kronik hastalığa neden olabilecek zararlı serbest radikallerin dengelenmesine yardımcı olur. Maça bünyesinde çeşitli antioksidanlar, polifenoller, EGCG, L-theanine bulundurur. Bunlar topluca vücudun bağışıklık savunmasını güçlendirir. Ayrıca çeşitli antijenlere karşı da koruma sağlar. Maça, vücuda sakinleştirici bir etki yaratmada oldukça başarılıdır. Bu çayda bulunan benzersiz bir amino asit olan L-theanine, beyindeki alfa dalgalanmalarını artırmaya yardımcı olan anti-anksiyolitik özelliklere sahiptir. Bu alfa dalgalar, gevşemeyi teşvik eder ve tıpkı yoga tekniklerinde olduğu gibi derin bir zihinsel netlik ve uyanıklık hissi sağlar. Bahsi geçen L-Theanine’in bir diğer etkisi de dopamin ve serotonin üretimidir. Bu iki kimyasal, ruh halini pozitifleştirmek, hafızayı iyileştirmek ve daha iyi bir konsantrasyon sağlamak için kullanılır. Öfke, depresyon ve uyku bozukluklarında da etkili olduğu bilinen maça, özellikle süt ile tüketildiğinde güçlü bir sedatif (sakinleştirici) etki gösteriyor. Maça çayında bulunan E vitamini ve çeşitli mineraller cildin daima nemli ve parlak görünmesine destek oluyor. Bu içerikler aynı zamanda ciltte yaşlanma karşıtı bir etki de sağlıyor. -- Günün Tarifi
Vegan Cips Sosu
Malzemeler
200 gr biber salçası 3 dilim tost ekmeği 100 gram ceviz Sarımsak, nane, kimyon Pulbiber, zeytinyağı, tuz, karabibier Küçük parçalara böldüğünüz tost ekmeklerini ve cevizleri rondoya alın ve her şey un ufak olana kadar rondodan geçirin. Karışımı büyük bir kaseye alın. İçerisine kekik, nane, kimyon, pulbiber, ezilmiş sarımsak ya da sarımsak tozu, tuz, zeytinyağı ve biber salçasını da dahil edip, tüm malzemeler iç içe geçene kadar karıştırın. Karışımı küçük bir kaseye alın ve 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra soğuk olarak servis edin. (idilyazar.com)
Matcha