Kurban Resmi

Meyve, sebze suları ve yararları-2


  • Oluşturulma Tarihi : 27.06.2016 07:48
  • Güncelleme Tarihi :
Meyve, sebze suları ve yararları-2 yazının resmi

Taze sıkılmış sebze ve meyve sularının hazır alınanlardan çok daha faydalı olduğunu dünkü yazımızda belirtmiştik. Bugün yine hangi sebze/meyve suyunun nelere iyi geldiğinden bahsetmeye devam edeceğiz.

Kereviz Suyu

Kereviz, güçlü temizleme özellikleri içeren bir sodyum klorür kaynağıdır. Aynı zamanda, detoks sürecinde üretilmesi gereken alkalik enzimlerin oluşumu için gereken magnezyumu da içerir. Kereviz suyu uykusuzluk ve sinirsel gerginlik için de etkili bir ilaçtır. Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir. Kereviz bedeni ve zihni gevşek ve rahat tutmaya yarar. Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir. İltihaplı hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarının yayınlandığı “Inflammatory Research Journal”e göre kerevizde bulunan bazı flavonoidler iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı oluyor.

Salatalık Suyu

Salatalık suyu, yüksek antioksidan ve C vitamini içeriği ile cildinizin daha pürüzsüz görünmesini ve yumuşak olmasını sağlar. Bu özelliği salatalık ve salatalık suyunun egzama, sedef hastalığı, güneş yanığı, akne ve şişlik gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılmasını sağlamaktadır. Silikon ve sülfür içeriği ile saç sağlığı açsından da oldukça faydalıdır. Potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerle saçların görünümünü geliştirir ve daha sağlıklı uzamasını sağlar. Salatalık suyu, su ihtiyacınızı giderir: Suyla ilgili belirli ihtiyaçlarınızı giderdiğinizde, doğru beden ısısı, kardiyovasküler sisteminizin iyi durumda olması ve toksinlerin atılması gibi faydalar sağlar. Ekstra vitaminler ve mineraller sağlar: Su beden için hayati önem taşır, ama tek başına büyük bir vitamin kaynağı değildir. Suyunuza salatalık eklediğinizde, diyetinizin geri kalanına destek olan vitaminleri ve mineralleri de eklemiş olursunuz. Birçok salatalık suyu tarifine meyveler de eklendiğinden, fazladan antioksidanlar ve A ve C gibi vitaminleri de almış olursunuz.

Erik Suyu

Erik suyu içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin bulunmaktadır. Başta bağışıklık sisteminin onarılmasında ya da güçlendirilmesinde çok büyük faydalar gösteren erik suyu, tüm insanların bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Bu nedenle özellikle soğuk kış aylarında erik suyunu tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirip birçok hastalıktan çok daha rahat bir şekilde korunabilirsiniz. Bu durumun yanında erik suyu içerisinde bulunan çeşitli vitamin ve mineraller kişilerde bağırsak sağlığı üzerinde çok büyük faydalar sağlayacaktır.

Kivi Suyu

A ve C vitaminleri ile potasyum bakımından çok zengin bir meyve olan kivi, ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Kivi, enfeksiyonlar ile mücadele etmek ve cilt kusurlarını önlemek açısından yararlıdır. Kivi gibi C vitamini yönünden zengin meyveyi yemek astımla ilgili solunumsal belirtilere karşı önemli bir koruyucu etki sunmaktadır.

Lahana Suyu

Zayıflatan sebze sularının başında yer alan lahananın ana tercih nedeni düşük kalorili olmasıdır. 150 gram lahanada sadece 38 kalori bulunmaktadır. Kalorisi düşük olmasına rağmen lif açısından zengin olduğundan tokluk hissi verir. Diyet yaparken karşılaşılan büyük risklerden biri şeker hastalığına yakalanmaktır, lahana suyu içerdiği antioksidan ve C vitamini sayesinde bu riski en az seviyeye indirir. Yemeklerden önce, sonra hatta yemek esnasında tüketebilirsiniz, lahana cildin de genç görünmesine yardımcı sebzeler arasında yer almaktadır.

Armut Suyu

Böbreklerdeki kum, toz ne varsa düşürüyor. Ayrıca kabızlığı önleyerek sindirim sorununuzu çözüyor. Yüksek tansiyonu düşürdüğü gibi kansızlığı da engelliyor. Kilo verirken yorgun hissetmek istemiyorsanız mutlaka armut suyu tüketmelisiniz.

Limon Suyu

C vitamini açısından çok zengin olan limon, aynı zamanda bağışıklık ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına, vücudun kanserle savaşmasına ve yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı olur. Kronik hastalıklarla savaşmak için vücuttaki alkalin dengesini korumak çok önemli. Limon asit içermesine rağmen, tüketildiğinde vücudun alkalize olmasına yardımcı oluyor. Limon suyu vücudun kandaki toksinleri temizlemesine yardımcı oluyor. Limon suyu içerisinde bulunan asit, besinlerin kan şekeriniz üzerindeki etkilerini hafifletiyor.

Günün Vegan Tarifi

Bulgurlu Sulu Köfte

Malzemeler KUTU

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 adet kuru soğan

1 su bardağı ince bulgur

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tuz

Nane (isteğe Bağlı)

Yarım litre su

Çok az un

İsteğe bağlı ıspanak

1 bardak ince bulguru sıcak su ile şişiriyoruz, Aynen kısır yapar gibi. Ayrı bir tencerede soğanı yemeklik doğruyoruz ve zeytinyağı ile kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve tuz ekliyoruz, hafif kavuruyoruz ve yarım litre su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Sıra köfteleri yuvarlamaya geldi. Elimize istediğimiz boyutlarda bulgurdan parçalar alıp yuvarlıyoruz. Yuvarlarken elimizi ıslatıyoruz, rahat şekil alması için. Ardından şekil verdiğimiz köfteleri, un koyduğumuz bir tepside sallayarak unluyoruz. Salçalı su kaynayınca bulgur toplarını suya bırakıyoruz. Pişince üzerine taze nane ya da kuru nane ekleyip afiyetle yiyoruz. Yemeğe isteğe bağlı olarak ıspanak da eklenebilir. (Vegan Mutfak)

Günün Atasözü

Saçın ak mı kara mı önüne düşünce görürsün: Sizinle ilgili bir durumun sonucunu ona buna sormanıza gerek yoktur. Çok geçmeden görüp anlarsınız.

Ne Nedir?

Göreli: Bir başka şeye bağlı olan; ancak belli koşullar içinde geçerli olan.

Günün Fotoğrafı

Maldivler

Meyve, sebze suları ve yararları-2
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz