Kurban Resmi

Mineraller ve Faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 24.08.2018 08:23
  • Güncelleme Tarihi :
Mineraller ve Faydaları yazının resmi

Mineraller ve Faydaları
İnsan vücudu için hayati önem sağlayan mineraller, organlarımızın doğru ve yeterli çalışmasına katkıda bulunmaktadır. Çeşitli rahatsızlıkları önleyen minerallerin nerede ve ne şekilde kullanılmasını gerektiğini öğrenmemiz de oldukça önemlidir. Ben de sizlere bugünkü yazımda hangi mineralin ne işe yaradığını anlatacağım.
Kalsiyum:
İnsan vücudunda en çok bulunan ve en önemli minerallerden birisidir. Vücuttaki kalsiyumun çok büyük miktarı kemiklerde bulunur. Dolayısıyla kalsiyum minerali kemikleri güçlendirir diyebiliriz. Ayrıca sağlıklı dişler için de gerekli bir mineraldir. Kaslarımızın normal çalışmasında büyük rol oynar. Kalsiyumun önemli bir özelliği de hücrelerin iyi çalışmasına yardımcı olmasıdır. Kalsiyum eksikliğinde kemikler yumuşamaya başlar ve daha hassas olur. Bu nedenle insanların kalsiyumu yeterli miktarda alması oldukça önemlidir. Yoksa ileride erken yaşlanma ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklarla karşılaşılabilir.
Demir:
Demir, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. En önemli özelliği ise anemi rahatsızlığına engel olmasıdır. Demir yorgunluğa karşı etkilidir, vücudun sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Bu sebeple çocukların demir mineralini düzenli olarak alması gerekmektedir. Kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, pekmez, tahıllar ve yeşil yapraklı bitkilerde demir bol miktarda bulunmaktadır.
Fosfor:
Fosfor, kemik ve diş yapısının temelini oluşturmaktadır. Kalp düzeni, böbrek fonksiyonları, kaslar, sinirler ve beyin için en gerekli minerallerden birisidir. Aynı zamanda hücrelerin büyümesine yardım eder. Fosfor eksikliğinde, kasların ve kemikler güçsüz hale gelir, sinir - kas ilişkisinde ve beyin fonksiyonlarında aksaklıklar ortaya çıkabilir.
Magnezyum:
Magnezyum, enerji üretiminde büyük rol oynamaktadır. Vücut bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir. Sinir sistemi sağlığı, vücut ısısının dengede tutulması gibi pek çok fonksiyonda görev alan magnezyum, kemik ve diş gelişimi ve sağlığı açısından da gereklidir. Ayrıca cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir, tırnakları kuvvetlendirir.
Sodyum:
Vücutta sodyum su dengesinin korumasında ve besinlerin hücre duvarından geçişinde görev alır. Sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için de gereklidir. Sodyum eksikliğinde halsizlik ve güçsüzlük, baş dönmesi, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, hafıza bozukluğu ve konsantrasyon zayıflığı gibi problemler oluşmaktadır. Vücuda giren Sodyumun büyük bir kısmı tuzdan elde edilir.

Çinko:
Vücudun dışarıdan alması gereken minerallerden birisidir. Vücuttaki birçok şey için gerekli olan çinko RNA ve DNA oluşmasıyla beraber, proteinlerin enerjiye dönüştürülmesini sağlar.
Potasyum:
Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı olur. Besinlerin hücre içine taşınması, sinir sistemindeki mesajların iletilmesi, kalp ve kaslar için önemlidir. Tansiyonu dengeler. Beyne oksijen taşıyarak zihin faaliyetlerini destekler.
Flor:
Kalsiyum ve fosfor minerali ile kemiklerin normal ve sağlıklı olmasını sağlar. Kemik erimelerine, kırılmalara, diş minesinin oluşmasını sağlayıp, diş çürümelerini önler.
Krom:
Metabolizmanın çalışmasında aktif olarak rol oynayan bir mineraldir. Kandaki şeker düzeyini dengede tutar. Kolesterol seviyesini dengeler.
İyot:
İyot, insan ve hayvanların normal büyüme ve gelişmesi için gerekli olan önemli bir besin maddesidir. İnsan vücudunda çok az miktarda bulunmakta olup yediğimiz besinler ve su ile alınır.

Günün Vegan Tarifi
Mercimekli Ispanak Sarması
Malzemeler:
1 çay bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
500 gram büyük yapraklı ıspanak
2 tane orta boy haşlanmış patates
1 tane incecik doğranmış kuru soğan
Tuz, karabiber, kimyon, pul kırmızı biber
Yapılışı:
Mercimeği, patatesi ve soğanı iyice haşlayın. Çatalla veya robotta iyice ezip karıştırın ve baharatları ekleyin. Ispanak yapraklarını sıcak suda 1-2 dakika haşlayın. Mercimekli iç malzemesinden ceviz büyüklüğünde alın, haşlanmış ıspanak yapraklarının arasına bu içi sarın. Yağlanmış borcama dizin. Üzeri kızarıncaya kadar 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Yanında salçalı sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
 

Mineraller ve Faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz