Lezzetiyle sofralarımızı sürekli olarak süsleyen nane, hem taze hem de kuru olarak sık sık tüketilmektedir. Sağlığa olan sayısız yararları nedeniyle uzmanlar tarafından da önerilen nane, vücudumuzda birçok rahatsızlığın giderilmesinde ve oluşumunun engellenmesinde de başrol oynamaktadır. Dileyenlerin evinde bir saksıda dahi rahatlıkla yetiştirebileceği bitkilerden birisi olan nanenin faydalarını da sizler için yazdık.
Yemeklerde, salatalarda hatta bitki çaylarında da sık sık kullanılan nane, bol miktarda A ve C vitamini içermesi ile bilinmektedir. Peki nanenin vücudumuza olan faydaları nelerdir?
Nane sindirim sistemini korur: Nane içerdiği temizleyici etkilerle sindirim sistemini desteklemektedir. Nane ayrıca mide ağrılarına iyi gelir, bağırsak hareketliliğini arttırır, kusma sorunlarını ortadan kaldırır.
Nane baş ağrısını gidermektedir: Nane ferahlatıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle tüketen kişiyi rahatladır. Nane çay yapıldığı takdirde baş ağrılarını da gidermektedir. Yatıştırıcı özelliği nedeniyle migren ağrısı çekenlerin nane çayı içmesi önerilmektedir.
Solunum yollarına faydalıdır: Nane güçlü aroması sayesinde astım ve bronşit rahatsızlıkları çekenlere faydalı gelmektedir. Bunların yanı sıra öksürüğe, solunum yolu rahatsızlıklarına, nefes darlığına ve astım ataklarına iyi gelir.
Nane astım hastalarına faydalıdır: Astım rahatsızlığı çekenler genellikle nefesin sıkışması gibi problemlerle yüzleşmektedir. Nane kullanımı bu gibi durumların azaltılmasını ya da önüne geçilmesini sağlar.
Cilt sağlığını korur: Nane çok etkili bir anti septik ve anti kaşıntı olarak bilinir. Nane suyu mükemmel bir temizleyici olarak bilinmektedir. Nanenin cildi yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliği vardır. Kaşıntılara karşı çok etkilidir, hatta akneleri bile temizleyebilir.
Nane ağız bakımı için idealdir: Nane ağız içi temizliği için oldukça faydalı bir bitkidir, ağızda zararlı bakterileri ortadan kaldırdığı gibi kötü nefes kokusunu da giderir. Bunun yanı sıra çok etkili bir mikrop öldürücüdür. Ağızda çiğnenerek tüketildiğinde dişleri ve diş etlerini güçlendirmektedir.
Nane depresyona iyi gelir: Son zamanların en yaygın ve ciddi hastalıklarından birisi olan depresyona, nanenin iyi geldiği ifade edilmektedir. Etkili kokusu nedeniyle sinir sistemini rahatlatan nane, depresyon tedavisinde de kullanılabilir
NANE YAĞININ FAYDALARI
Nane kadar nane yağının da vücudumuz için çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde listelemek mümkün olacaktır:
-Nane yağı, sindirim sorunlarını giderir, hazımsızlığa ve kabızlığa faydalıdır.
-Nane yağı mide ekşimesine de faydalıdır.
-Nane yağı, kas ağrılarını gidermekte aynı zamanda yorgunluğu da alarak vücudu rahatlarmaktadır.
-Nane yağı kötü nefes kokusunu giderir.
-Nane yağı saç dökülmesine iyi gelmektedir.
NANE ÇAYI NELERE FAYDALIDIR
-Nane çayının mentol etkisinin olması ateşi düşürmektedir.
Nane çayının bütün nene türlerinde olduğu gibi, sindirim sistemi sağlığına katkısı vardır.
-Bu muhteşem çay hazımsızlığı da gidermektedir.
Günün Haberi
VegFest Didimde
Aydında nisan ayında düzenlenecek olan Didim Vegfest ile Türkiyenin ilk vegan festivalini de görmüş olacağız. Didim Belediyesinin de katkıları ile düzenlenen Vegfest, hem veganların birbirleri ile iletişimini güçlendirecek hem de toplumda veganlık farkındalığı da yaratmış olacak.
Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD) ve Didim Belediyesi iş birliği ile 29-30 Nisanda düzenlenecek olan festival içeriği ile de ilgi topluyor. Veganlığın ne olduğunu merak eden herkese açık olan festival sayesinde Didim, dünyada Barcelonadan sonra ikinci vegan dostu kent olarak anılacak.
Günün Vegan Tarifi
Kinoa Pilavı
1 su bardağı kinoa
2,5 su bardağı su
1 adet büyük soğan
1 adet büyük boy havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 kaşık domates salçası
Zeytinyağı (3 çorba kaşığı kadar, zevke bağlı)
Tuz
Süzgeç kullanarak kinoayı birkaç defa iyice yıkayın. Sonra tedbiren bir kere daha yıkayın. Havucu rendeleyin, tüm diğer sebzeleri yemeklik doğrayın.
Tencerede zeytinyağı ile birlikte tüm sebzeleri kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca salçayı ekleyip salça kavrulana kadar 1-2 dakika daha kavurun, gerekirse yapışmaması için az miktarda sıcak su ekleyin. İyice yıkanmış kinoayı ekleyin, üzerine 2,5 su bardağı sıcak su ekleyin. İsteğe göre tuz atın. Pilav kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte tutun, kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp pişmeye bırakın. Tüm su çekilince ve kinoaların üzerindeki beyaz şeritler iyice görünür olunca pilavınız pişmiş demektir. Altını kapatıp birkaç dakika demlenmeye bırakın. (veganyemekler.blogspot.com)