Kurban Resmi

Ne tüketelim?


  • Oluşturulma Tarihi : 08.05.2020 08:22
  • Güncelleme Tarihi :
Ne tüketelim? yazının resmi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında hepimiz evde kal çağrılarına uyuyoruz. Bu da haliyle sosyal yaşamdan izole olmamız, bir nevi sıkılmamıza neden oluyor. Şu dönemde ruh halimizi gerçekten de pozitif tutmamızda fayda var. Ben de bununla alakalı beslenme önerilerinden bahseceğim. Antidepresan etkisi ile ruh sağlığımıza iyi gelen birçok yiyecek vardır. Özellikle iş hayatının yoğun bir şekilde devam ettiği günümüzde, insanlar strese yol açan birçok etmenle mücadele etmektedir. Stresle başa çıkmanın en iyi yollarından birisi de uzmanlar tarafından önerilen sağlıklı beslenme olarak kabul edilmektedir. Bazı gıdalar da içerikleri ile antidepresan özellikleri taşımaktadır.
Domates: Domatesin içerisinde bulunan likopen, stresi azaltma etkisi ile bilinmektedir. Özellikle uzmanlar tarafından kabuklu olarak tüketilmesi tavsiye edilen domates antidepresan özelliği sayesinde insan ruhuna iyi gelmektedir.
Kakao: İçeriğinde depresyon ile mücadele etmeyi kolaylaştıran endorfin barındıran kakao da antidepresan özelliği ile bilinmektedir. Beyni güçlendiren ve stresi azaltan bu mükemmel gıda ruha iyi gelen yiyecekler arasında ilk sıradadır.
Esmer Pirinç: Ruh değişikliklerine engel olan esmer pirinç içerisinde barındırdığı lif sayesinde sağlığa da iyi gelmektedir.
Su: En iyi doğal antidepresanlardan biri olarak kabul edilen su, uzmanlar tarafından da şiddetle önerilmektedir.  Yeteri kadar su tüketilmemesi sonucu oluşan dehidrasyon fiziksel ve zihinsel yorgunluğa neden olur. Bu da kendinizi depresif ve stresli hissetmenize yol açabilir. Bu nedenle iyi hissetmek için günde en az 10-12 bardak su tüketmeniz önerilmektedir.
Ispanak: Folik asit açısından oldukça zengin olan ıspanak, serotonin üretimine de destek olmaktadır. Folik asit eksikliğinde vücut yeterli serotonin üretemez. Bu nedenle ıspanak kış ayları için harika bir doğal antidepresan olarak kabul edilmektedir.
Mor patates: Beyaz patateslere kıyasla on kat daha fazla antioksidan ve antosiyanin içerdiği düşünülen mor patates stres düşürücü özelliğe sahiptir. Mor ya da beyaz, yüksek oranda iyot bulunduran patates kabuğu da tiroid hormon seviyelerini düzenleyerek, duygusal iniş-çıkışları önleyici etki göstermektedir.
Kuru Baklagiller: Mercimek, nohut, kuru fasulye ve soya gibi kuru baklagiller tryptophan açısından zengindir. Kuru baklagiller vücutta serotonin salgılanmasında önemli bir role sahiptir.
Muz: Bu lezzetli meyve tryptophan adı verilen bir tür aminoasit açısından oldukça zengindir. Tryptophan vücutta serotonin hormonunun salgılanmasında önemli role sahiptir. Aynı zamanda potasyum kaynağı olarak bildiğimiz muz, potasyum içeriğinden dolayı da stresle savaşır.
Yemiş ve tohumlar: Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini arttıran diğer yemişler arasındadır.

Zerdeçal: Zerdeçal, içeriğinde bulunan curcumin ile serotonin üretimini artırır. Bu da depresyon duygusunu yenmenize destek olur.
Günün Vegan Tarifi
Badem Sütlü Çorba
Kereviz sapı
1 büyük boy patates
Soya sosu
1 büyük soğan
Dereotu
Kırmızı toz biber
200 ml badem sütü
500 ml kaynar su
Ayçiçek yağı
Tenceremizi ocağa alıp yağımızı ekliyoruz. Soğanları, patatesleri ekleyip kavuruyoruz. Son olarak kereviz saplarımızı doğrayıp ekliyoruz. Biraz soya sosu, kırmızı toz biber ekleyip hafif kavurmaya devam edip içerisine sıcak su ekliyoruz. Bu adımda tuzunu kontrol edip tuz ekleyebilirsiniz. Sebzelerin tadı suya geçene kadar pişirdikten sonra son olarak badem sütümüzü de ekliyor, tuzunu kontrol edip pişmeye bırakıyoruz. Servis ederken dereotuyla süsleyebilirsiniz.

 

Ne tüketelim?
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz