Kurban Resmi

Neden vegan sosis yiyoruz?


  • Oluşturulma Tarihi : 14.01.2019 06:52
  • Güncelleme Tarihi :
Neden vegan sosis yiyoruz? yazının resmi

Veganların, hayvansal ürünlere bitkisel alternatif arayışları hep bir sorun olarak algılanmıştır. Bu sorunu hem naveganlar hem de vegan bireyler gündeme getirmektedir. Bugünkü yazımda sizlere veganların neden sucuk, peynir, süt ve sosis gibi gıdaların vegan versiyonlarını yapmaya ya da satın almaya çalıştığından bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi çoğu insanın veganlığa geçiş süreci etik nedenlerle oluyor. Yani ben etin tadını sevmiyorum diye vegan olmadım ya da sütten / peynirden tiksinmiyorum. Sürekli şu sözleri duyuyoruz: “Madem hayvansal ürün tüketiminden kaçınıyorsunuz, neden bunlara benzer isimlerde ve benzer tatlarda alternatifler yaratmaya çalışıyorsunuz?” Hatta sosyal medyada sürekli olarak bununla alakalı tartışmalar görüyoruz. Bunun nedeni şu: “İnsanlar etin tadını sevdikleri halde ‘etik’ nedenlerden ötürü, hayvansal ürün kullanmaktan vazgeçiyor. Haliyle de o lezzeti arıyorlar ve bunu hiçbir hayvanın canını yakmadan bulmaya çalışıyorlar.”
Sizce bu normal bir davranış değil mi? Neticede bu tüketimlerin sonlandırılmasındaki neden, tabakta bulunan yiyeceğin bir zamanlar canlı bir hayvana ait olması! Bunun dışında tüketilen bitkisel ürünlerin tadının o gıdalara benzemesinde bence hiçbir sakınca yok! Önemli olan can yakmamak, lezzet değil. Bunu maalesef hala idrak edemeyen birçok kesim bulunuyor. Bunların içerisinde de vegan bireyler dahi var.
SÖMÜRÜSÜZ LEZZETLER
Hayvanlara şiddet uygulamadan, onları sömürmeden beslenmemiz mümkünse eğer, damak tadımızı değiştirmek zorunda değiliz. Kokoreç yerine istiridye mantarından yapılan vegan kokoreçi yememizde hiçbir sakınca yok. Ürünün tadı da tipi de aynı görünebilir. Bununla beraber veganlar sürekli olarak yeni tatlar aradıkları için deneysel çalışmalara da imza atıyorlar ve ciddi anlamda harika lezzetler ortaya çıkıyor. Bir de bu vegan ürünlerin isimlerine takılanlar var. Örneğin neden fındık “sütü” ya da neden vegan “salam” diyorsunuz, başka isim bulsanıza diye tepkileri çok gördük. Bunun nedeni ise bu tip gıdaların bitkisel hammaddeler kullanılarak yapılabileceğini tüm dünyaya kanıtlamak. Yani vegan olmayan, veganlığı pek bilmeyen insanlar dahi hayvansal ürün kullanmadan salam ya da sucuk yiyebileceklerini anlayabilsin diye. Bu da gayet kabul edilebilir bir neden. Her yıl birçok hayvan, gıda, giyim ve kozmetik gibi alanlarda kullanılmak üzere çeşitli işkencelere maruz kalıyor. Tüm bunları düşünüp biraz da vicdanımıza seslenerek bu sistemin önüne geçebiliriz. Hayvanları kullanmadan da sağlıklı ve mutlu hayatlar sürdürülebiliyor. Bunun örnekleri aslında hayatımızın her köşesinde var. Veganlık hem sizin hem de çevrenizin sağlığı için en ideal beslenme biçimidir.
Vicdanlı kalın…
KUTU
Veganlık nedir?

Veganlık ya da veganizm, çeşitli nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmazlar. Sömürüsüz bir yaşam isteyen herkesin mutlak surette gözden geçirmesi gereken veganlık kavramı, hayvanların yaşam haklarına saygı gösteriyor. Kafelerin yanı sıra birçok kozmetik ve süpermarketlerin de reyonlarında artık vegan ürünlere sıklıkla rastlıyoruz.
Günün Vegan Tarifi
Vegan Tatlı
1 havuç
1 elma
1 muz
Ceviz, tarçın, vanilya özü
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Vegan süt
Tüm malzemeler blender içerisine atarak çekelim. Daha sonra hepsini cup içerisine koyalım. Buzdolabında bekletelim. Tatlımız soğuduktan sonra üstünü dilediğiniz her türlü meyve ile süsleyebilirsiniz.

Neden vegan sosis yiyoruz?
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz