NEŞE'DEN HABER


  • Oluşturulma Tarihi : 22.04.2017 08:08
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER yazının resmi

Magnezyuma neden ihtiyaç duyarız?

Magnezyum, sinirleri ve kasları gevşetmekte, kemik zayıflığı, baş ağrısı, kan şekeri dengesizliği, yüksek kan basıncı, kas zayıflığı ve kas spazmlarına iyi gelmektedir. Magnezyum, vücudumuzda en çok kaslarda ve kemiklerde bulunmaktadır. Bu mineral vücut tarafından üretilmediği için mutlaka gıdalar aracılığı ile alınmalıdır. Magnezyum için su ve oksijenden sonra vücudumuza en çok lazım olan madde de denmektedir.

Magnezyum eksikliğinde, kemiklerin ve dişlerin zayıflaması, kaslarda güç kaybı görülmektedir. Bunun yanı sıra depresyon, nöbetler, kusma, iştah kaybı gibi belirtiler görülebilir. Magnezyumu düzenli olarak almak, kronik yorgunluk, hipertansiyon, peptik ülser, kalp krizi, epilepsi, diyabet ve daha pek çok hastalıktan korunmamıza yardımcı olmaktadır.

MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Magnezyum içeren besinleri şu şekilde listelemek mümkündür:

Kepek: Buğday, yulaf ve pirinç kepeği magnezyum açısından en zengin besinlerdendir. 100 gram kepek günlük magnezyum ihtiyacının 2 katını karşılamaktadır.

Baharatlar: Tüm baharatlar, çeşitli mineral ve vitaminleri almak için en iyi kaynaklardan birisi olarak kabul edilmektedir. Örneğin kişniş, nane, adaçayı, geyik otu ve fesleğen bu mineral açısından oldukça zengindir.

Kabak çekirdeği ve ay çekirdeği: Kabak çekirdeği, magnezyum açısından oldukça zengindir. 100 gramı günlük ihtiyacı karşılar. Bunun yanı sıra ay çekirdeği de günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 81’ini karşılamaktadır. Kabak çekirdeği bunların yanı sıra A, C, K vitaminleri, demir, kalsiyum, besin lifi, fosfor, potasyum ve selenyum içermektedir. Bu iki besinin de kalorisi yüksek olduğundan dikkatli tüketmek gerekmektedir.

Keten tohumu ve susam: Kalp ve damar sağlığı için önemli yağ asitlerini içeren keten tohumu ve susam aynı zamanda iyi birer magnezyum kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Badem ve kaju fıstığı: Badem ve kaju birçok açıdan vücut için oldukça faydalıdır. Magnezyum açısından da bu kuru yemişlerin 100 gramı bademde %72, kajuda yüzde 88 oranında ihtiyaç karşılamaktadır.

MAGNEZYUMUN FAYDALARI NELERDİR?

Magnezyum vücudumuz için çok sayıda fayda içermektedir. Bunları şu şekilde listeleyebiliriz:

-Vücuttaki fosfor, C vitamini ve kalsiyum gibi maddelerin etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur.

-Cildin, saçların ve tırnakların daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar.

-Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

-Vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olur.

-Astım ve alerjik nezle etkilerini hafifletir.

-Magnezyum takviyesi kadınlarda adet dönemi ağrılarının azaltılmasında etkili olur.

-Sinir sisteminde etkili olduğundan, sakinleştirici özelliği vardır. Özellikle kalsiyumla birlikte olduğunda, bu etkisi daha fazla artmaktadır.

-Magnezyum beyin hücrelerinin ölümüne neden olan kalsiyumun beyne ulaşmasına engel olur. Ayrıca beyin hücrelerinin daha canlı olmasını sağlar.

Magnezyum içeren diğer gıdalar:

Ispanak, pazı, kara lahana, şalgam, yeşil fasulye, soya fasulyesi, siyah fasulye, karabuğday, barbunya, esmer pirinç, yulaf, bezelye, ahududu, pırasa, kale, brüksel lahanası, domates, kuşkonmaz, brokoli, mantar, çilek, kimyon, karpuz, rezene, karanfil, acı biber, dereotu, patlıcan, muz, mercimek.

Günün Vegan Tarifi

Şalgam Yemeği

Malzemeler:

4 adet orta boy şalgam

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı bitkisel katı yağ

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay fincanı kalın bulgur

4 su bardağı su

2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Şalgamların kabukları soyun ve rendenin yan tarafındaki cips kısmında ince ince rendeleyin. Dilerseniz keserek bütün bütün de bırakabilirsiniz. Üstüne 1 tatlı kaşığı tuz döküp, yarım saat bekletin. Soğanı soyup, küp şeklinde doğrayın. Soğanı sotelemeye başlayın. Soğanlar pembeleşince salça ve biberi katıp kavurun. Şalgamları ovuşturup, yıkayın ve süzün. Böylece acı suyu çıkacaktır. Şalgamları, tencereye ekleyin ve üstüne suyu ilave edin. Su kaynayınca tuzu ekleyin. Yemeğe bulguru ekleyin. Bulgur pişince yemeğimiz pişmiş demektir. Yanında turşu ve taze soğanla nefis olacaktır. (saklilezzetler.com)

Günün Haberi

Microsoft'un yeni uygulaması To-Do çıktı!

Microsoft'un yeni görev yöneticisi To-Do uygulaması iOS, Android ve Windows platformları için çıkışını gerçekleştirdi.

Microsoft'un günlük çözümler için geliştirmiş olduğu To-Do uygulaması, App Store, Google Play Store ve Windows Store'daki yerini aldık. Oldukça kullanışlı bir arayüze sahip olan Microsoft To-Do, akıllı önerme özelliği ile ön plana çıkıyor. Akıllı öneri özelliği ile her gün yapılması gereken görevleri uygulama otomatik olarak size öneriyor. PC ve mobil cihazlar arasında senkronize bir şekilde çalışan Microsoft To-Do ile günlük, haftalık veya yıllık olarak işaretlemeniz gereken yapılacak işleriniz varsa, her birini her seferinde hatırlatmamız için yinelenen son tarihler ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, yapılacak her işinize adreslerden okumak istediğiniz kitaplara veya en sevdiğiniz kafenin web sitesine kadar tüm ayrıntıları ekleyebilir ve To-Do’yu bir not alma uygulaması olarak kullanabilirsiniz. Tüm görev ve notlarınızı tek bir yerde toplayarak daha fazlasını başarabilirsiniz. Ücretsiz sunulan Microsoft To-Do uygulamasını kullanmak için Microsoft hesabınızın olması gerekiyor. (teknolojioku.com)

NEŞE'DEN HABER
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz