Bu mevsimde ne tüketmeliyiz?
Gıdaları, sağlıklı ve faydalı bir şekilde tüketme amacıyla sebze ve meyveleri yetiştiği mevsimlerde tüketmek gerekir. Geçtiğimiz haftalarda köşemde yaz meyvelerini anlatmıştım. Bugünkü yazımda ise yazın tüketilmesi gereken sebzeleri ve faydalarını sizinle paylaşacağım.
Her ürün mevsiminde en sağlıklı şekilde yetişerek insan vücuduna alınması gereklidir. Bu şekilde bu besinlerin vereceği vitaminler tüm vücuda yarar.
Biber: Özellikle C vitamini açısından zengindir. Nadir yiyeceklerde bulunan P ve K vitaminlerini içerir. P vitamini ile damarları yumuşatır, kanamaları önler. K vitamini ile de kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırarak kanamaları durdurur. Biberin iştahı açma, mideyi kuvvetlendirme ve hazmı kolaylaştırma etkileri vardır.
Kabak: Kabağın içerdiği vitamin, mineral ve besinlerin sağlık açısından birçok faydası vardır. Kabak kilo vermek isteyenler için tercih edilen besinlerin başında gelir, çünkü zayıflamayı kolaylaştırır. Kalp sağlığına faydalı olan kabak, kanseri önleyici özelliği vardır. Kabak göz sağlığını korurken, sindirim sistemine iyi gelir, özellikle prostat kanserinin engellenmesine yardımcı olur.
Patlıcan: Düşük kalori içeriği ve sindirim sistemini rahatlatması ile göz dolduruyor. Yaz mevsiminde mutfağı şenlendiren bu sebze oldukça sağlıklıdır. Birçok organa fayda sağlayarak şifa dağıtır. Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Bağırsakları yumuşatır. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Kan basıncını arttırır. Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz. Patlıcan, bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler. Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlar.
Bamya: Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olan bamya, lif oranı yüksek bir besindir. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı gidericidir. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe de iyi gelir. İyi bir A vitamini kaynağı olması gözler ve cilt yenilenmesi için faydalıdır. Bamyanın çiçeği de faydalıdır. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır.
Enginar: Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar, karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesine yardım eder. Kanı temizleme ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olma özellikleri de bulunan enginar, vücuttaki zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verir, dinlendirir. Enginar, beyin yorgunluğunu geçirir, kalp adalelerini kuvvetlendirir, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasına yardımcı olur. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır.
Taze Fasulye: Taze fasulyenin kalorisi oldukça düşüktür. Doymuş yağlar içermez. Vitamin, mineral ve mikro besinler açısından oldukça zengindir. Yüksek lif içerdiği için, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. Önemli antioksidanlardan olan, Lutein, zea-xantin ve beta-karoten içeriği ile sağlığı geliştirir. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır, yaşlanmayı yavaşlatır çeşitli hastalıkları önler. Ayrıca, göz sağlığının korunmasında oldukça önemli bir rol oynar.
Bezelye: Bezelye, ufak yeşil toplar halinde yetişen, kendine has tadı olan bezelye genelde ilkbahar mevsiminde taze olarak tüketilir. Bezelye sağlığa bulunduğu katkıları içerdiği zengin besin kaynaklarından alır. Ortalama 100 gram bezelye 81 kcal enerji içermektedir. A, C, E, K vitaminlerini bolca içeren bezelye, tiamin, niasin, pridoksin gibi vitaminler içermektedir. Yüksek değerde vitamin bulunduran bezelye, demir, bakır, magnezyum gibi sağlık açısından faydalı mineraller içermektedir.
Bakla: Hem protein hem de vitamin açısından oldukça zengindir. Özellikle kırmızı et tüketmeyen kişiler tarafından protein açısından zengin olması bakımından bu açığın kapatılmasında etkili bir besin öğesidir. Bakla çok zengin mineral ve bileşenlerin yanında A,B,C ve B iki vitaminleri açısından zengindir. Böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmalarını destekler. Böbreklerde ki kumun atılımını kolaylaştırır. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanabilmektedir. Bu durumda en iyi çözüm ise bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketimine ağırlık verilmesidir ki bakla da bu gıdalar arasında kendisine önemli bir yer bulmaktadır. :Bakla sadece yenilerek değil lapa olarak da cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olabilmektedir. Baklanın haşlanmak sureti ile hazırlanan lapası deri de meydana gelen rahatsızlıkların üzerine uygulanması sonucu deri hastalılarının tedavisini hızlandırmaktadır.
Kuşkonmaz: Kuşkonmaz magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, sodyum, demir, bakır, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de bu bitki içerisinde yeterli miktarda bulunur. Kuşkonmaz suyunun alkali özelliği yüksektir ve dolayısıyla kas dokuları temizleyerek, kan asiditesinin azalmasına yardımcı olur ve aynı zamanda böbrek taşlarının eritilmesine yardımcı olur. Artrit ve romatizmaya yardımcı olan anti-inflamatuvar etkili bir fitokimyasal içerir. Kuşkonmazın düzenli tüketimi lif açısından zengin olduğu için, bağırsak hareketliliğini artırır. Kuşkonmaz sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için gerekli olan folik asit içerir. Günde üç kez ham bal ile az miktarda kuşkonmaz suyunu karıştırıp içmek, zayıf kalbi güçlendirir.
Tarihte Bugün
1789- George Washington, ABDnin ilk cumhurbaşkanı oldu.
1920 Pariste toplanacak barış konferansıyla ilgili Ankarada toplanan Büyük Millet Meclisi taraf ülkelerin dış işleri bakanlıklarına gönderdiği bir yazıyla İstanbuldan ayrı bir hükümetin kurulduğunu bildirdi.
1955- Bugün kullanılan Vietnam bayrağını Kuzey Vietnam ilk kez resmi bayrağı olarak kabul etti.
1960- İstanbulda bir gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
1986 - Çernobil reaktör kazası sonucu meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı tüm dünya tarafından öğrenildi.
1998 - ABD, PKKyı en tehlikeli terör örgütleri arasında saydı.
Ne Nedir?
Toplumsal Rol: Toplumun, belirli toplumsal statülerdeki kişilerden, yapmalarını beklediği davranışlara toplumsal rol denir. Örneğin toplum, doktorlardan, giyimlerinden hastalarıyla ilişkilerine varıncaya kadar belirli davranışlar bekler. Toplumun bireyden beklediği rollerle, bireyin gerçekleştirdiği roller arasında farklılıklar gözlenebilir. Farklı statülerin birbirleriyle olan ilişkileri rol pekişmesine ya da rol çatışmasına neden olabilmektedir.
Günün Atasözü
Mızrak çuvala sığmaz: Herkesin gözü önünde gerçekler örtbas edilemez.
Günün Fotoğrafı