Germiyan, Türkiyenin ilk Slow Food köyü oldu!
Hızlı yaşam ve hızlı yemek anlayışını ortadan kaldırmak ve endüstriyel gıdaya ve onun dayattığı hayata karşı çıkmak için ortaya çıkan ve bir süredir dünyanın yükselen değeri konumunda olan Slow Fooda bir süre önce aday olan Çeşme Germiyan Köyünün üyeliği kabul edildi. Türkiyenin ilk Slow Food Köyü olma ünvanını hak eden Germiyan aynı zamanda doğal, tarihi ve kültürel değerleri ile de ön planda.
Çeşme Germiyan Köyü bir grup gönüllü ve Çeşme Rotary Kulübünün de desteği ile bir süre önce aday üye olduğu Slow Food hareketi tarafından köy olarak üyeliğe layık görüldü. Germiyanın 15 Mayısta Türkiyenin İlk Slow Food Köyü olarak ilan edileceği imza töreni saat 11.00da köyde gerçekleştirilecek.
Bir süredir Germiyan Köyü Slow Food hareketinin sözcülüğünü yapan sosyolog Engin Önen gazetemize yaptığı açıklamalarda projenin amacını şu sözlerle açıkladı: Köyümüz çok önemli doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip bir yerdir. Ama kapitalizmin ve rant ekonomisinin unutturmaya çalıştığı, silip süpürdüğü ve değerlerimizi yok ettiği bir çağda, tekrar yerel değerleri korumak, kaybolmasını engellemek için çaba sarf ediyorduk. Bunun bir yolu olarak Slow Food üyesi olmayı denedik ve köylülerimizin çabaları ile başarılı bir sonuç aldık. Öyle zengin bir gıda ve yemek kültürümüz var ki, bunu korunması gereken bir kültürel miras olarak kabul ettik. Bu yönde çeşitli çalışmalar yaptık. Germiyan gıda ve yemek envanteri çıkardık. Yerel tohum ve gıdaların kaybolmaması için çabalarımız oldu. Küçük üreticiyi korumak ve tüketiciye de gerçek gıdaları makul fiyatlarla sunmayı hedeflemekteyiz. Bu model sadece piyasa modeli değildir. Aynı zamanda küçük üreticilerin kendilerinin de benimseyeceği bir yaşam biçimidir. Bundan sonra bu felsefenin benimsenmesi için daha düzenli etkinlikler yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca ülkemizde Slow Food Köylerinin artmasını umuyoruz. Desteğe hazırız.
TÖRENE HERKES DAVET EDİLDİ
Germiyan Köyünde 15 Mayısta gerçekleşecek imza töreninde konuklara köy hakkında çeşitli sunumlar yapılacak. Ayrıca bazı atölye çalışmaları ile özgün bazı lezzetler tanıtılacak ve bazı sergiler de izlenebilecek. Törene Germiyan Köyüne gönül veren herkes davet edildi.
SLOW FOOD NEDİR?
Yavaş Gıda veya İngilizcedeki ifadesiyle Slow Food, 1986da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığı olan fast fooda karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi (Slow Movement)ın bir parçasıdır. Bir organizasyon anlamında ilkin İtalyada Arcigola organizasyonunun öncülüğünde Romada açılan McDonaldsa karşı 1986da başlatılmıştır.
Yavaş Yemek hareketinin misyonuna yönelik bazı amaçları:
Yerel biyoçeşitliliği korumak amacıyla tohum bankası oluşturmak ve sürdürmek.
Yerel ve geleneksel besin maddelerini korumak ve teşvik etmek.
Tat eğitimini teşvik etmek.
Tüketicileri fast food ürünlerinin riskine karşı eğitmek.
Organik çiftçiliği teşvik edici kamuoyu oluşturmak.
Ürünlere yönelik genetik mühendisliğin müdahalelerine karşı çıkmak.
Ürünlerde böcek ilaçlarının kullanımını karşı kamuoyu oluşturmak.
Öğrenciler ve mahkumlara bahçıvanlık becerisini kazandırmak.
Günün Bilim Haberi
Oyukların Nedeni Sıcak Su Olabilir
Marsın yüzeyinde 2010 yılında keşfedilen oyukların neden kaynaklandığı uzun yıllar araştırma konusuydu. Eylül 2015te bu konu hakkında verileri bir araya getiren bilim insanları, ince oyukların tuz kaynaklı olma ihtimali üzerinde durmuştu.
Son çalışmalar oyukların nedeninin sıcak su olma ihtimalini ortaya koydu. İngilterede bulunan Açık Üniversite bilim insanları Nature Goescience dergisinde yayınladıkları makalede, atmosferdeki düşük basıncın sularda ani ısınmalara ve bu suların yüzeyin altına inerek itme işlemi gerçekleştirme olasılığından bahsettiler. Bilim insanları, Marstaki suyun genel olarak hareket halinde olduğunu ifade ediyor. Ancak yıllardır Marsın atmosferine ne olduğu bilim insanlarının araştırma konusu. Nitekim uzun yıllar önce Marsın Dünya gibi ıslak ve yeşil olduğu düşünülüyor. (Haber Uzay)
Tarihte Bugün
1877- Sioux Kızılderililerinin şefi Crazy Horse, ABD birliklerine Nebraskada teslim oldu.
1889- Eyfel Kulesi ziyaretçilere açıldı.
1937- Dünyanın en büyük zeplini olan Hindenburg, havalandıktan kısa süre sonra alev aldı ve yanarak yere çakıldı. 36 kişinin öldüğü kazadan sonra bu taşımacılık yönteminden vazgeçildi.
1940- John Steinbeck, The Grapes of Wrath adlı romanıyla Pulitzer Ödülü aldı.
1972- Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildi.
2004- Dünyada en çok izlenen 4 televizyon dizisinden biri olan Friends bitti. Son bölümünü ABDde 2 milyon kişi izledi.
Ne Nedir?
Tüketim: Mal ve hizmetlerin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kullanılmasıdır. Tüketim, bireylerin gelir düzeyi ile doğru orantılı fiyatlarla ters orantılıdır. Gelir düzeyi arttıkça tüketim artar; fiyatlar arttıkça tüketim azalır. Gelirin tüketilmeyen bölümüne ise tasarruf denir.
Günün Atasözü
Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer: Misafir gittiği yerde kendisine çok şeyler ikram edileceğini düşünebilir. Fakat ev sahibi, kendi imkanlarına göre ve evde bulunan ne varsa onlardan ikramda bulunur.
Günün Fotoğrafı
Ürgüp-Göreme