Kurban Resmi

NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 12.05.2016 08:39
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Az Bilinen Faydalar

Yeryüzünde insan sağlığına yararlı birçok besin bulunmaktadır. Ama bunların birçoğu da hala bilinmemekte yahut az kullanılmaktadır. Bugünkü yazımda sizlere bu az bilinen gıdaları ve onların vücudumuza sağladığı yararları anlatacağım.

Kinoa: Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bir bitkidir. Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa yüksek oranda protein ve tüm temel amino asitleri içerir; bir çay fincanı kinoada bir orta boy hamburgerden daha fazla protein vardır. Bitkisel gıdalar arasında en yüksek protein içeriğine sahip olan kinoa süper besin olarak adlandırılmaktadır. Kinoa ayrıca vitamin, mineral ve lif içeriği açısından yüksektir ve kolesterol  içermez: A, B, C, D ve K vitaminlerini içeren kinoada kolesterol yoktur. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir. Kinoada bulunan lif kabızlığa, demir ise kansızlığa iyi gelir. Kalsiyum kemik ve dişleri güçlendirir. İçerdiği süperoksit dismutaz enziminin yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve cildi yıpranmaya karşı korur. Kinoanın yağ oranı düşüktür. Besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besindir. Bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubundakilere uygun bir besindir. Yüksek protein içeriğiyle vejetaryen ve veganlar için çok değerli bir alternatif besindir. Kinoanın protein yapısı buğdaydaki gibi gluten içermediği için çölyaklılar da rahatça tüketebilir.

Chia: Chia tohumu (Çiya Tohumu), zengin besin içeriklidir. Arjantin, Bolivya, Meksika’da yetişir. Son zamanlarda fazlaca kullanılmakta ve duyulmaktadır. Mutfakta çok yönlü kullanıma sahip bir bitkidir. Esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan chia tohumları yüksek tansiyonu düşürür ve kalp-damar sağlığı için en iyisidir. Şeker hastaları için Chia tohumları sağlık açısından yararlıdır, kan şekeri seviyelerini stabilize eden bir yeteneği vardır. Chia tohumları anti-enflamatuar özellikleri romatizmalı hastalar için yararlıdır. Bu durum ile bağlantılı ağrı ve enflamasyon, azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir. Chia tohumları metabolizmayı artırır ve aynı zamanda yağsız kas kütlesini artırır. Zengin besinli gıdalardan biridir, ama kalorisi düşüktür. Yani, chia tohumu kilo kaybı ve kilo bakım programları için kullanılır. En önemli chia tohumları sağlık faydalarından biri de beynin işlevini iyileştirmede yardımcı olmasıdır. Esansiyel yağ asitleri, verimli sinir iletimini destekler. Chia tohumları vücutta enerji üretimini arttırdığı bilinir. Sindirim sisteminde toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur.

Karabuğday (Greçka): Karabuğday diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite ve çölyak gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı kullanması önerilen sağlıklı besinlerden birisidir. İsminden dolayı tahıl olduğu düşünülse de karabuğday tahıl değil, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasına ait tahıl benzeri (pseudo-cereal ) bir bitkidir. Greçka olarak da bilinir, İngilizcesi ''buckwheat'', Latincesi 'Fagopyrum esculentum'dur. Karabuğdayın yenen kısmı üçgen şeklindeki tohumlarıdır. Hafif aromalı, pek baskın olmayan bulgura benzeyen bir tadı vardır. Günlük 100 gram karabuğday tüketiminin kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürücü, iyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltici etkisi vardır. İçerdiği Choline bileşiği karaciğer yağlanmasını azaltır ve karaciğerin çalışmasını kolaylaştırır.

Keten Tohumu: Keten 30 ila 100 cm boyuna ulaşabilen bir yıllık bir bitkidir. Keten tohumunun, kolesterolü düşürdüğü, felç ve kanser için iyi bir destek gıdası olduğu, sindirim sisteminde mide ve bağırsak iç duvarlarını temizlediği ve genelde kabızlığa iyi geldiği, özellikle de unutkanlık gibi rahatsızlıklara birebir olduğu bilinmektedir.

Papaya: Papayada bulunan vitaminler ve mineraller metabolizmanın güçlendirilmesinde etkilidir. Düzenli alımları metabolizmayı hızlandırarak enerji üretimi için yağların yakılmasını sağlar. Yağların yakılması size daha fit ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Papaya lif yüksek içeriğine sahiptir. Bu yüksek lif içeriği sayesinde uzun bir süre tok hissedersiniz ve gerekenden fazla şey yemenizi engeller. Papaya papain denilen bir sindirim enzimi içerir. Bu sindirim sistemi sorunları, yaralar ve alerjilerin tedavi edilmesinde yardımcı olur.

Günün Vegan Tarifi

Vegan Topkek

MALZEMELER

1 bardak soya sütü

1 tatlı kasığı sirke

3/4 bardak seker

1/3 bardak sıvı yağ

1 bardak un

1/3 bardak kakao

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1/4 tatlı kaşığı tuz

Tarifimize başlamadan önce fırını 175 dereceye ayarlayalım. Tepsiyi de yağlayıp, unlayarak bir köşeye alalım. Öncelikle soya sütü ve sirkeyi karıştırıp süt kesilene kadar kenarda bekletelim. Daha sonra derin bir kasede un, kakao, kabartma tozu, vanilya ve sıvı yağı karıştıralım. Ayrı bir kapta kesilmiş soya sütü karışımına şekeri ve sıvı yağı ekleyip karıştırın. Bu sıvı karışımı, unlu karışıma azar azar ilave ederek top kekin harcını hazırlayın. Fazla karıştırmanıza veya çırpmanıza gerek yok, sadece büyük topaklar kalmasın yeter. Bu karışımı küçük kek kalıplarına döküp fırına verin. Ortalama 20 dakika sonra kürdanla kontrol ettikten sonra keki fırından çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarihte Bugün

1929- İlk Tıp Bayramı Haydarpaşa Tıp Fakültesi'nde kutlandı.

1947- Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nde yetişen 10 sanatçının oluşturduğu Onlar Grubu kuruldu.

1976 - Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Türkiye’de büro açma isteği kabul edildi.

Ne Nedir?

Uyarıcı (uyaran): Organizmayı etkileyen nesne, fiziksel güç ya da olayları anlatır.

GÜNÜN ATASÖZÜ:

Ocağın yakışığı odun, evin yakışığı kadın: Her şeyin kendine ait en uygun yeri vardır. Her eşya kendine uygun yerde bulunursa düzen sağlanmış olur.

Günün Fotosu

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz