Kurban Resmi

Neşe'den Haber Var


  • Oluşturulma Tarihi : 19.06.2016 07:04
  • Güncelleme Tarihi :
Neşe'den Haber Var yazının resmi

Sıcaklara dikkat!

Sıcak havaların bastırmasıyla birlikte uzmanlar bizleri birçok konuda uyarmaya başladı. Ramazan ayının da bu havalara denk gelmesi ile birlikte dikkat etmemiz gereken noktalar da arttı.

Peki sıcak havaların etkisini biraz olsun kırmak için ne gibi önlemler almalıyız? Bugünkü yazımda size bunları anlatmaya çalışacağım…

Aşırı sıcaklar maalesef bizleri çeşitli sağlık problemleri ile uğraşmak zorunda bırakabiliyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ?

-Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ve 16.00’da mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalıyız.

-Şayet dışarıda çalışmamız gerekiyorsa, mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeliyiz.

-Dışarıda bulunulduğumuz süre zarfında açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih etmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giymeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanmalıyız. Güneş gözlüklerimizin sahte olmamasına da mutlaka dikkat etmeliyiz. Çünkü bu ürünler bizi güneşten korumadığı gibi, gözümüzün büyük hasarlar almasına da neden olabiliyor.

-Eğer tatildeysek, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girmemeli ve güneşlenmemeliyiz.

-Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerini tercih etmeli ve bu aktiviteden sonra bol bol su tüketmeliyiz.

-Kapalı alandaysak, ortamı iyice havalandırmalıyız.

-Güneş gören pencereleri mutlaka perde yahut gölgelik yardımı ile gölgelendirmeliyiz.

-Vücut ısımızın yükselmemesi için sık sık duş almalıyız.

-Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketmeliyiz.

-Kahvaltıda az yağlı yiyecekler ve kafein içeren içecekler meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih etmeliyiz.

-Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketmeliyiz.

-Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekleri, vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketmekten kaçınmalıyız.

-Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinleri açıkta bekletmemeliyiz.

Sağlıklı kalın…

Tarihte Bugün

325- İznik Konsili toplantısı sona erdi.

1097- Haçlı Seferlerinin ilki sırasında İznik, Selçuklu Türkleri tarafından alındı.

1157- Tapınak Şövalyeleri bozguna uğradı, büyük üstatları Bertrand de Blanquefort, komutanları Nur ad-Din Mahmud olan Müslümanlarca esir alındı.

1862- ABD’den kölelik resmi olarak kalktı.

1952- Kömür madenlerinde çalışan işçilerin askerlikten muaf tutulmalarına ilişkin yasa kabul edildi.

1965- Eskişehirspor kuruldu.

1978- Garfield karikatürleri yayımlanmaya başladı.

1981- TRT Kütüphanesi ve Radyo Müzesi açıldı.

Günün Vegan Tarifi

Zeytin Ezmeli Cips

MALZZEMELER KUTU

2 adet hazır yufka

2 yemek kaşığı zeytin ezmesi

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. Bir kat yufkayı döşeyin eğer tepsi kare ise kenarlarını keserek tam tepsi ölçüsüne uyarlayın. Zeytin ezmesini incecik bir tabaka halinde yufkanın üzerine spatula ya da bıçakla yayın. Diğer yufkayı üzerine yerleştirin. Bıçakla baklava şeklinde kesin. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar 10-15 dakika pişirin. Dilerseniz salsa sosu eşliğinde servis yapın. Afiyet olsun… (Vejetaryenim.com)

Ne Nedir?

Eleştiricilik: İnsan bilgisinin sınırı üzerine felsefe bilinci ve bu bilincin uyanık tutulması.

Günün Fotoğrafı

İskandinavya’nın çimen çatıları.

Günün Atasözü

Sabreden derviş muradına erimiş: Kişi amacına birden bire ulaşamaz. Eğer sabretmesini bilirse istediği amaca ulaşır.

Neşe'den Haber Var
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz