İzmirin vegan kafesi açıldı!
İzmirin ilk vegan kafesi Yaşam hafta sonu gerçekleştirilen bir etkinlikle açıldı. Vegan olan olmayan, veganlığı merak eden herkesin davetli olduğu etkinlikte, vegan tatlar misafirlere tattırıldı. Yaşam Kafenin kurucuları Gülçin Şertmeti ve Hakan Yaşam ile açılışta kısa bir söyleşi yapma imkanımız oldu. Kafenin açılış süreci ve menüler hakkında merak edilenleri anlatan çift, herkesi Yaşam Kafeye davet etti.
UMUT DOLU BAŞLADIK
Şermeti ve Yaşam kafenin açılışı ile ilgili, Evet sonunda Yaşamınız sizlerle buluştu. Son iki aydır öyle çok koşturduk, öyle çok ya bu iş olacak ama nasıllar kafamızı meşgul etti ki, sanki zaman donmuş kalmış gibi geldi düne kadar. İlk açılış heyecanı nasıl olacak diye düşünürken bir anda kendimizi mutfakta koşuştururken buluverdik. Katılan herkes çok samimi bir şekilde bize destek olmak için çabaladı. Bunun için hepsine teker teker teşekkür etmek isteriz. Umut dolu başladık bu da bize ciddi bir motivasyon sağladı ifadelerini kullandı.
DENEYSEL LEZZETLER DE SUNULACAK
Açılışta menüden iki seçeneği misafirlere sunan çift, geri kalan seçenekleri de şöyle anlattı: Açılış dolayısıyla menümüzden iki seçeneği sunabildik gelen dostlara. Hamburger menü ve mantar dürüm. İnanılmaz bir beğeni aldı. Çok doyurucu ve lezzetli olduğuna dair geri dönüşler aldık ve bu sadece iki yemeğimiz için. Diğer seçeneklerimiz pazartesi itibariyle sunuma hazır olacaklar. Vegan Kahvaltı, Tost, Menemen, Falafel Dürüm, Vegmacun (bu en çok merak edilen), Güveç ve Patila sabit menümüzde bulunan yiyecekler. Bunlar dışında bir de şimdiki süreç için, iki hafta da bir esnek menümüz olacak diye düşündük. O menüde ise daha deneysel lezzetlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Güzel başladık umarız böyle devam eder. Gelen herkese tekrar teşekkür ediyoruz. Sevgiler.
Ben ve muhabir arkadaşım Taner Uyanıker dün Yaşam Kafeyi ziyaret ettik. Her şey çok lezzetli ve hijyenikti. Veganlığı merak ediyor ve kafanızdaki sorulara cevap arıyorsanız Gülçin ve Hakanı mutlaka Yaşam Kafede ziyaret etmelisiniz.
Sağlıklı ve vicdanlı günlere
KUTUU
VEGANLIK NEDİR?
Veganlık (veganizm) bir yandan hem insanların hem de hayvanların acı çekmesine karşı olan diğer yandan sağlık ve barışı teşvik etmeye çalışan etik bir uygulamadır. Hayvansal kaynaklardan (örneğin, yumurta, süt ürünleri, et) elde edilen hiçbir yiyeceği yemeyen ayrıca deri, kürk, yün içeren giysiler ve battaniyeler, kozmetikler gibi üretiminde hayvanların ölmesine ya da acı çekmesine neden olan ürünleri kullanmazlar.
kutuuu
NEDEN VEGAN OLMALIYIZ?
-Dünyada hayvanlar üzerine kurulan korkunç tahakküm veganlık ile son bulabilir.
-Vegan olarak çevreyi korur, gezegeni kurtarırsınız.
-Veganlık, dünyadaki aç insanların da doymasına yardımcı olur. Dünyada üretilen tahılların yarısından çok daha fazlası insanların beslenmesi yerine, insanlara yedirilmesi için öldürülmesi planlanan hayvanların beslenmesi için kullanılmaktadır. Öyle ki bir dananın hayatı boyunca tükettiği mısır, dana yenildiği zaman doyacak insan sayısının 12 katını doyurabilir. Hayvansal gıda tüketimi ortadan kalktığında tüm dünya açlıktan kurtulacaktır.
-Dünya yüzölçümünün üçte biri et üretimi nedeniyle çölleşirken, dünya okyanuslarının yarısından fazlası aşırı avlanma nedeniyle ekolojik çöküş noktasına yaklaşıyor. Yağmur ormanları büyükbaş hayvanların otlatmasına ayrılmak üzere hızla yok edilmektedir. Orta ve Güney Amerikada her yıl ortalama Belçika büyüklüğünde bir ormanlık alan yok edilmektedir. 1950 yılından bu yana dünyadaki toplam yağmur ormanlarının yarısı yok edilmiştir. Birçok ülkede artık su sıkıntısı çekiliyor. 1 kilogram tahıl üretmek için 200 litre su gerekliyken, 1 kilogram et üretmek için ise, 20.000 litre suya ihtiyaç vardır. Veganlık bu durumlara engel olmayı sağlar.
Günün Fotoğrafı
Suriyeli Yusuf ve Selim, 1 yıldır İzmirde yaşıyor. Çaldıkları plastik kovalarla ekmek parası çıkarmaya çalışan çocuklar, Suriyelilerin yaşadığı zorlu süreçleri müzikle gidermeye çalışıyor. Ritim duyguları oldukça kuvvetli olan Yusuf ve Selimi Kıbrıs Şehitleri Caddesinde mutlaka dinlemelisiniz.
Günün Vegan Tarifi
Mısır unlu vegan krep
Malzemeler
Mısır unlu krep
150 ml soya sütü
2 çorba kaşığı mısır unu
4 çorba kaşığı un
Çeyrek paket kabartma tozu
Çok az tuz veya şeker (damak tadına göre)
Tüm malzemeleri bir karıştırma kabında veya bardağında iyice karıştırın. İyice kızmış yayvan tavaya birkaç damla sıvı yağ damlatın ve yağı tavaya iyice yaydırın. Veya ısıya dayanıklı bir fırçayla tavayı yağlayın. Bir tarafı kızardıktan sonra öbür tarafını çevirin ve servis edin. Bu malzeme ile, kreplerinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişir tabi ama, üç veya dört krep yapabilirsiniz. (veganyemekler.blogspot.com)
Günün Sözü
İnsanlar, bir aslanı öldürmek istediği zaman ona spor der, bir aslan onu öldürmek istediğinde ise buna vahşet der. Hayvanlar benim arkadaşlarım ve ben arkadaşlarımı yiyemem. (George Bernard Shaw)