Kurban Resmi

NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 27.07.2016 08:20
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Soframızdaki tehlikeye alternatifler

Soframızda sürekli bulundurduğumuz, sağlığımıza birçok zararı olan beyaz kullanımını mutlaka azaltmalıyız. Peki, bu besinleri azaltırken yerine hangi sağlıklı alternatifleri kullanalım?

Be­yaz un, to­hum ve ke­pek­te bu­lu­nan tüm bes­le­yi­ci de­ğer­ler­den yok­sun­dur, vi­ta­min ve mi­ne­ral­le­ri­nin yüz­de 80′i­ni, lif içe­ri­ği­nin yüz­de 93′ü­nü kay­bet­miş­tir. Bunun sebebi de beyaz unun işlenmiş bir gıda olmasıdır. İşlenmiş gıdalar, sağlığımız için tehlikelidir ve birçoğunda vücudumuz yararına olan hiçbir madde yoktur.

Beyaz unu mutlaka az miktarda tüketmemiz gerekmektedir. Ta­hıl­la­rın to­hum kıs­mı zen­gin bir pro­te­in, mi­ne­ral, vi­ta­min, özel­lik­le çok iyi bir an­ti­ok­si­dan (kan­ser kar­şı­tı) olan E vi­ta­mi­ni kay­na­ğı­dır. Ta­hıl, to­hum kıs­mı ile bir­lik­te öğü­tü­lür­se, to­hum­da bu­lu­nan do­ğal yağ­lar ne­de­niy­le 14 gün gi­bi kı­sa bir sü­re­de acı­la­şa­bi­lir. Bu ne­den­le gü­nü­müz­de un üre­ti­ci­le­ri ta­hılla­rın bes­le­yi­ci to­hum kıs­mı­nı ayır­mak­ta ve una kat­ma­mak­ta­dır­lar.

Ke­pek kıs­mın­da ise lif, mi­ne­ral­ler ve pro­te­in bu­lu­nur. Bun­lar sin­di­rim sis­te­mi­ne tok­luk his­si ve­rir, kan şe­ke­ri­nin dü­zen­len­me­si­ne yar­dım­cı olur. Fa­kat unun ren­gi­ni es­mer­leş­tir­di­ği, ha­mur yo­ğur­ma­yı zor­laş­tır­dı­ğı ve içi­ne ka­tıl­dı­ğı ha­mur işi­ni da­ha lif­li, ki­mi­le­ri­ne gö­re ka­ba ha­le ge­tir­di­ği için ço­ğu bil­di­ği­miz be­yaz una ka­tıl­maz.

TAM BUĞDAY KULLANILMALI

Bu sebeple yediğimiz beyaz unun da vücudumuz için hiçbir yararı olmamaktadır. Bu nedenle insanlar mutlaka, tam buğ­day unu/en­teg­ral un/köy unu gi­bi isim­ler­le anı­lan un tü­rüyle üretilen gıdaları kullanmalıdır. Bu ürünler buğ­da­yın, ke­pek ve to­hum da da­hil ol­mak üze­re ta­ma­mı­nın öğü­tül­me­si ile el­de edi­lir. Do­la­yı­sıy­la bes­le­yi­ci de­ğe­ri da­ha yük­sek­tir. Be­yaz unun ka­rak­te­ris­tik bir ta­dı yok­ken tam buğ­day unu fın­dık­sı bir lez­ze­te sa­hip­tir. Ke­pek­li un, tam buğ­day unun­dan fark­lı­dır. Be­yaz una son­ra­dan ke­pek ila­ve edil­me­siy­le üre­ti­lir.

Tam buğ­day unu do­ğal ya­ra­dı­lı­şın­da be­lir­le­nen oran­da ke­pek ve to­hum içe­rir­ken, ke­pek­li una in­san eliy­le be­lir­len­miş oran­da ke­pek ek­len­miş­tir. Buğ­da­yın ya­nı sı­ra çav­dar, yu­laf, mı­sır gi­bi di­ğer ta­hıl­la­rın un­la­rı­nı alır­ken de “ta­m” ta­hıl­dan çe­kil­miş olan­la­rı­nı bul­ma­ya ça­lı­şın. Ka­ra­buğ­day, ar­pa, ki­no­a gi­bi da­ha az bu­lu­na­bi­len ta­hıl­la­rı da ha­mur iş­le­ri­ni­ze ve­ya ye­mek­le­ri­ni­ze ka­ta­bi­lir­si­niz. Her ta­hı­lın bes­le­yi­ci de­ğe­ri fark­lı­dır ve her bi­ri ni­met­tir.

Günün Vegan Tarifi

Vegan Pide

1 adet ekmek hamuru

1 çorba kasesi soya kıyması (sıcak suda 10 dakika bekletilmiş ve süzülmüş)

1 adet soğan

Yarım demet maydanoz

3-4 yeşil sivri biber

1 adet domates

Salça

Kimyon, kekik, tuz

Sıvı yağ

Soya kıyması genelde kuru olarak paketlenmiş halde satılıyor. Bir kase soya kıyması elde etmek istiyorsanız, yarım kaseden biraz fazla kuru soya kıymasına taşıyabildiğinden bir parmak fazla kaynar su ekleyin. Zamanla kuru kıyma bu suyu emecek, biraz daha ilave edebilirsiniz, vıcık bir kıvam olması lazım ki kuru soya kıyması çekebileceği tüm suyu çeksin. 10 dakika sonra fazla suyu süzün ve kıymayı elle sıkarak tüm suyunu çıkarın. Kıyma ıslak olacak, ama vıcık olmayacak. Soya kıymasına tüm sebze ve baharatları katıp biraz yoğurun ki tatlar birbirine karışsın. Sonra bu karışımı yağlanmış tavaya alıp çevirerek pişirin. Pide için hamuru parçalara bölüp istediğiniz büyüklükte kayık şeklini verin, ortasına harcı yaydıktan sonra hamurun kenarlarını katlayın. 200 derecedeki fırında hamurun ustu kızarana kadar pişirin. Üstüne maydanoz, soğan, sumak koyup afiyetle yiyin.

Günün Teknoloji Haberi

Yeni bir alaşım keşfedildi

Son derece sağlam olması, korozyondan ve diğer dış etkenlerden neredeyse hiç etkilenmemesi nedeniyle implantlarda sıklıkla tercih edilen titanyumun pabucu dama atıldı. Rice Üniversitesi'nde görevli olan bir grup bilim insanları, titanyumdan tam 4 kat daha dayanıklı olan yeni bir alaşım keşfettiklerini duyurdu. Hem organik maddelere zarar vermeyen, hem de titanyumdan çok daha sert olan bu yeni alaşım, titanyum ve altının doğru oranlarda karıştırılmasıyla elde edildi.

Üç titanyum elementi ile, bir altın elementinin karıştırılmasından elde edilen alaşım şimdilik hala test aşamasında. Bu alaşımın ilerleyen senelerde implantlarda kullanılabileceğine kesin gözüyle bakan araştırmacılar, alaşımın saf titanyumdan daha hafif olması nedeniyle hastanın rahat etmesini sağladığına da değindi.

Tarihte Bugün

1794 - Fransız Devrimi'nin jakoben önderlerinden Maximilien Robespierre iktidardan düşürüldü ve Fransa Milli Meclisi'nce tutuklandı. Robespierre, 28 Temmuz'da idam edildi.

1914 - Avusturya, Sırbistan'a resmen savaş ilan etti; I. Dünya Savaşı başladı.

1964 - Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahlar, Federal Mahkeme'ye başvurma hakkını elde etti.

1971 - Türkiye - Ortak pazar Geçici Ticaret Anlaşması imzalandı.

1991 - Adige Cumhuriyeti Rusya Federasyonu sınırları içinde kuruldu.

Günün Sözü

İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır. (Jean-Jacques Rousseau) 

Günün atasözü: Sürüden ayrılanı kurt kapar: Topluluktan ayrı bir yol tutan kişi, tek başına kaldığı için yalnız duruma düşer, böylece kendisini tehlikeye atmış olur. 

Günün Fotoğrafı

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz