Az Bilinen Faydalar: Kara buğday tohumu
Bazı gıdalar fazla bilinmese de aslında şifa açısından zenginlik kaynağıdır. Özellikle tahıllar da bu duruma sıkça rastlamaktayız.
Gıda olarak insanın beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Greçka (Kara Buğday), özellikle buğday ekmeğine duyarlı çölyak hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, çölyak gibi çeşitli birçok rahatsızlığın yol açtığı sorunların giderilmesinde ve bu besin kaynaklarını tüketemeyen insanlar için alternatiftir. Karabuğday insanlara tahıl gibi görünse de aslında kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Bulgura benzeyen bir tadı ve hafif bir aroması vardır.
Kara buğday, verimli olmayan topraklarda dahi üretilebilir özelliktedir. Kara buğdayın en büyük üreticisi ise Çindir. Bu eşsiz bitkinin faydaların ise saymakla bitmez. Kar buğdayın besin değeri diğer tahıllara nazaran son derece yüksektir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen insanlar için uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Kara buğdayın faydaları nelerdir?
Gluten içermez, çölyak hastaları için idealdir: Kara buğday, çavdar, yulaf, buğday gibi tahılları tüketemeyen çölyak hastaları için en önemli besin kaynaklarından biridir. Gluten içermediği için bu rahatsızlığa sahip olan kişilere alternatif besin kaynağı olarak önerilir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Diğer yüksek proteinli gıdaların aksine kara buğdayın yağ oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple obezite rahatsızlığı ile mücadele edenlere önerilmektedir. Kara buğday ayrıca açlık duygusunun giderilmesine de yardım eder. Zengin bir lif oranına sahip olması sebebiyle sindirim sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kolesterolü düşürmektedir: Kara buğday tohumu, kötü huylu dediğimiz kolesterol türünü (LDL) düşürür. İyi huylu olanı (HDL) ise yükseltir.
Kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir: Kara buğday, potasyum, demir, magnezyum ve fosforu yüksek oranda barındırmaktadır. Bu sebeple kalp rahatsızlıklarına ve kansızlığa iyi gelir.
Diyabet riskini minimum düzeye indirir: Magnezyumu içinde bol barındırması sebebiyle, kan şekerini dengelemektedir. Bu sebeple uzmanlar şeker hastalarına kara buğday önermektedir.
Karaciğer dostudur: Kara buğday, içerdiği bileşikler sayesinde karaciğerin yağlanmasını azaltır ve çalışmasını kolaylaştırır.
KULLANIRKEN DİKKAT
Karabuğdayın tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekir. Eğer yemeklerde kullanmadan tüketmek istiyorsanız 2 kaşık karabuğday ununu 250 ml suda 6-8 saat arası bekleterek yemeklerden yarım saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. Karabuğday ununu pirinç unu yerine yemeklerde kullanabilirsiniz. 24 saat suda beklettikten sonra (suyu 1-2 kez değiştirin) kaynatın ve 20 dakika kadar soğumasını bekleyin. Puding gibi tatlıları karabuğday ile hazırlayabilirsiniz. Karabuğday unu buzdolabında muhafaza edilmeli ve birkaç ay içinde tüketilmelidir.
Günün Vegan Tarifi
Avokado salatası
2 adet avokado
1 adet portakal
1 adet kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
1/2 fincan elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz, pulbiber
Soğanı doğrayarak halkalara ayırın. Portakal ve avokadoyu küçük parçalar halinde doğrayın. Salata sosu için yağ, sirke, tuz ve biberi iyice karıştırın. Büyük salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırın ve salata sosunu ekleyin. Kuru soğan halkalarıyla süsleyerek servis yapın.
Günün Haberi
Geçtiğimiz ay sıcaklık rekoru kırıldı
NASA, Dünya'nın her geçen gün ısındığı yaklaşık son 10 yıldır açıklıyor. Nitekim 2011 ve 2015 yılının Temmuz ayları en sıcak aylar olarak tarihe geçmişti. 1800'lerin sonundan itibaren tutulan kayıtlara göre 2016 Temmuz ayı Dünya'da yaşanan en sıcak ay olarak tarihe geçti. Ancak asıl tehlike en sıcak ayların her geçen yıl yenilenmesi. Bu durum Dünya'nın hızla ısındığına işaret ediyor. Nitekim Temmuz 2016, Temmuz 2015'ten 0,18 derece daha sıcak olarak ölçüldü. (Haber Uzay)
Günün Çevre Haberi
Orfozun avlanması 2020 yılına kadar yasaklandı!
Sayıları azalan orfoz stoklarının iyileştirilmesini amaçlayan yasaya uymayanlara 1 milyon 113 lira para cezası kesilecek.
Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) Kırmızı Listesinde durumu tehlikede olarak belirtilen orfoz balığının artık iç sular dahil olmak üzere avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması 2020 yılına kadar yasaklandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yayınladığı tebliği ile birlikte hayata geçirilen yasak 1 Eylül 2016dan 31 Ağustos 2020 tarihine kadar uygulanacak. Sayıları azalan orfoz stoklarının iyileştirilmesini amaçlayan bu yasaya uymayanlara 1 milyon 113 lira para cezası kesilecek.
WWF-Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu Yaprak Arda yaptığı açıklamada, Orfoz çift cinsiyetli bir balık; 12 yaşına kadar dişi sonra erkek olur dedi ve şu sözleri ekledi: Bu nedenle orfozun üreme yaşına gelene kadar avlanmaması gerekiyor. Daha önceki kural 45 cmden küçük orfozların vurulmasını yasaklıyordu ancak bu kurala uyulmadığı için daha ciddi bir yaptırım getirildi. Hem Akdeniz hem de yerel ekonomi için çok önemli olan orfozun neslinin devam etmesini istiyorsak bu yasağa harfiyen uymalı ve üremesine izin vermeliyiz. Bir zamanlar oldukça bol olduğu düşünülen orfoz, yasadışı avcılık ve kirlilik nedeniyle nesli tehlike altındaki türler arasına girdi. Orfozun neslini sürdürülebilmesi, yaşadığı alanların korunmasına ve kurallara uyulmasına bağlı. (T24)
Tarihte Bugün
636- Yarmuk Savaşı: Halid bin Velid komutasındaki Arap güçleri, Suriye ve Filistinin kontrolünü Bizans İmparatorluğundan aldı.
1866- ABD başkanı Andrew Johnson, Amerikan İç Savaşının bittiğini resmen ilan etti.
1952- Napolide yapılan Avrupa Güzellik Yarışmasında Türk güzeli Günseli Başar birinci oldu.
1953- SSCB, hidrojen bombası denediğini resmen açıkladı.
1977 - NASA, Voyager 2yi fırlattı.
Günün Atasözü
Yüz, yüzden utanır: Bir aracı vasıtasıyla değil de, insanlar karşı karşıya gelince daha kolay uzlaşırlar. Çünkü böyle bir durumda herkes niyetini açıkça ortaya koyacak, isteyeceğini doğrudan isteyecek ve bir şeyini gizleyemeyecektir.
Günün Fotoğrafı