Bu sofrada barış var!
Bombalara Karşı Sofralar inisiyatifi, geçtiğimiz gün İzmirin Basmane semtinde yemek dağıtımı yaptı.
Öncesinde pazarları ziyaret edip atılan sebze ve meyveleri toplayarak israfa engel olan, bu meyve ve sebzelerle de sömürüsüz, vegan yemekler yapan Bombalara Karşı Sofralar, Basmane Dönertaşta yemek dayanışması gerçekleştirdi.
Özellikle durumu iyi olmayan insanların yararlandığı bu sofra, herkese açık ve tamamen sömürüsüz yiyeceklerden oluşması sebebi ile farklı bir konumda bulunmakta. Savaşı, yoksulluğu körükleyen devletlere, israfa, doğa - hayvan sömürüsüne ve tüketim kültürüne kazan kaldırıyoruz! sloganıyla yola çıkan gönüllüler, Bombalara Karşı Sofralar adı altında çok güzel işlere imza atıyor. Günümüz dünyasında en büyük problemlerden biri olarak görülen Tüketim çılgınlığının getirdiği israfla mücadelede en güzel ve faydalı yöntemlerden biri olan bu sofralar, marketlerde ve pazarlarda satışa uygun olmayan diye nitelendirilen fakat yenilebilir durumdaki tüm meyve ve sebzeleri toplayarak pişiriyor ve karnı aç olan insanlarla paylaşıyor. Bu sofraların en temel özelliklerinden birisi de sömürüsüz yani vegan olması. Türcülüğe, cinsiyetçiliğe ve savaşa tüm benlikleri ile karşı olan gönüllüler bu sofranın başında toplanarak, insanlara barışın ve dayanışmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu hatırlatıyor.
İLKELERİ ANLATACAKLAR
Bu haftaki sofraya benim de katılma imkanım oldu. Yerinden gözlemlediğim sofra gerçekten de sömürüden çok uzak ve barış dolu. İnisiyatif içinden görüşlerini aldığım Barış B. Atal, bu haftaki sofrada farklı sıkıntıları keşfettiklerini ve bunları çözmeye yöneldiklerini ifade etti. Atal, Bu sofrada faklı sıkıntılarımızı keşfettik. Hem yemeğimizi paylaştığımız insanlar olsun, hem de bu sofrayı dışardan takip edenler olsun, bunun temelinde hangi ilkelerin var olduğuna dair pek bir ilgi veya merakları yok gibi. Bu sebeple insanlarla nasıl bir iletişim metodu geliştirmeliyiz gibi şeyler tartıştık ifadelerini kullandı.
Bombalara Karşı Sofraların kurulmasının altında yatan sebepler ve ilkelerin insanlara iletilmesini hedeflediklerini ifade eden Atal ayrıca yapılanlara dair ayrıntıların yer alacağı bir dokümantasyon sürecine girdiklerini de belirtti. Sofraların yanında ayrıca kurulan Takas Pazarı da oldukça önemli. Hiçbir şekilde paranın geçmediği bu pazara, ihtiyacınız olmayan bir eşyayı bırakıyor ve ihtiyacınız olan bir eşyayı alıyorsunuz. Tamamen takas usulü ile işleyen bu pazar da ihtiyaç sahipleri ile dayanışmanın en güzel yollarından biri olarak yorumlanıyor.
Dünyada İsraf
Yapılan araştırmalara göre dünyada gıda israfı maalesef her geçen gün artmakta. Dünyada her yıl üretilen gıdanın üçte biri çöpe atılıyor. Gıda israfının yıllık bedeli ise 1 trilyon dolar. Özellikle dünyada 2,1 milyar insanın açlık sınırında yaşanıldığı düşünülürse yapılan bu israfı büyük bir vicdansızlık olarak niteleyebiliriz.
-Her yıl zengin ülkelerdeki tüketiciler 222 milyon ton gıdayı tüketmiyor, çöpe atıyor. Tüm Sahra-Altı Afrika Kıtasının gıda üretimi ise sadece 230 milyon ton.
-Almanyada Stutgart Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre; Alman halkı yılda 11 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Yani bir Alman yıllık 235 Euro değerinde gıdayı hiç tüketmeden israf ediyor. Bu rakam dünyada 1,5 milyar insanın yıllık gelirine eşit.
-Her sene kayıp veya israf olan gıdanın miktarı, dünyada her yıl yetişen tahıl mahsulünün yarısından fazla.
-Gıda kaybı ve israfı ciddi bir kaynak israfını da beraberinde getiriyor. Su, tarım arazisi, enerji, iş gücü ve sermaye boşa gidiyor, gereksiz sera gazı salınımı oluşuyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden oluyor.
-İsraf edilen gıdanın sadece 4'te 1'i biri ile bile 795 milyon insanın doyacağı ifade ediliyor.
Günün Vegan Tarifi
Domates Köftesi
Malzeme:
Domates
Nane
Soğan
Ekmek
Un
Kırmızı toz biber
Siyah toz biber
Deniz tuzu
Sızma zeytinyağı
Vegan Yoğurt
Domatesler yıkanır ve kabukları soyulur. (Arzu edilirse, kabuklarının daha rahat soyulması için kısa bir müddet sıcak suda bekletilir.) Naneler yıkanır ve ufak doğranır. Soğan doğranır. Domatesler de çok ufak doğranır. Nane, soğan ve domatesler bir kaba alınır. Evde bayat ekmek varsa bir iki dilim ufak ufak kesilip malzemeye katılır. (Bayat ekmek yoksa taze ekmek de olur. Esmer ekmek tercih edilmeli.) Tüm malzemeye biraz un eklenir. Kaptaki malzemeye kırmızı toz biber, siyah toz biber, deniz tuzu ve biraz sızma zeytinyağı katılır. Çok kalın bir bulamaç elde edene kadar karıştırılır. Elde edilen malzemeden kopartılıp elde yuvarlayarak orta boy toplar yapılır ve una bulanır. Domates köfteleri sızma zeytinyağında iki tarafları da iyice kızarana kadar birkaç dakika boyunca kızartılır. Dilerseniz vegan yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. (veganizm.blogspot.com)
Günün Sözü
Bizler bu dünyanın canlılarıyla avcı insan elinde mızrağıyla ormana daldığından beri savaş halindeyiz. İnsan emperyalizmi hayvanları her yerde köleleştirdi, baskı altına altı, öldürdü, parçaladı. Etrafımızda canlılar için hazırlanmış köle kampları yer alıyor, endüstriyel çiftlikler ve dirikesim laboratuvarları, Dachau ve Buchenwald toplama kampları var her yanımızda. Hayvanları gıda için katlediyoruz, onları kendi keyfimiz için aptalca numaralar sergilemeleri için zorluyoruz, spor adına onları tüfeklerle vuruyor, kancalar takıyoruz. Hayvanların yuvası olan yabanı paramparça ettik. Türcülük cinsiyet ayrımcılığından bile daha derinlerimize kazınmış durumda, bu kadar derinlik yeter. (Ronnie Lee)
Günün Fotoğrafı
Kızıl Panda