Hangi ayda ne yemeliyiz?
Soğuk havaların yüzünü göstermesi ile birlikte meyve ve sebze seçeneklerimiz de değişmeye başlamıştır. Özellikle kışın artan üşütme, nezle, grip gibi rahatsızlıkların engellenmesinde düzgün beslenmek çok önemlidir. Peki bu gıdalardan yeterli vitamini alabilmek için hangi aylarda hangi sebze ve meyveleri tüketmemiz gerekir? Bu sebze ve meyvelerin vücudumuz için faydaları nelerdir?
SONBAHAR MEVSİMİ
Eylül Ayı
Patlıcan: Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Bağırsakları yumuşatır. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.
Elma: Bünyesindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Nefesi rahatlatır. Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir. Elma kürü, gut, böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar. Sabah aç karna yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar Isırarak yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir. Uykudan önce yenirse rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar.
Nar: Her gün sıkılmış bir bardak nar suyu kalp ve damarlara iyi gelir. Narın içerdiği antioksidanlar gribe neden olan mikrop ve virüsleri zararsız hale getirir. Bununla birlikte bakteriler tarafından kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarına karşı özellikle nar suyunun ciddi anlamda koruyucu etkisi vardır.
Kereviz: Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım eder. Astıma fayda sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kalp krizi geçirme ve felce yakalanma riskini azaltır. Kan basıncını kontrol eder. Doğal bir antioksidandır. İyi bir idrar söktürücüdür. Böylece fazla sıvının vücuttan dışarı atılmasına yardım eder. İdrar yolu enfeksiyonlarına fayda sağlar. Vücuttaki sıvı dengesini düzenler.
Ekim Ayı
Muz: Yapılan birçok araştırma muzun kan basıncını dengelediğini ortaya koymuştur. Potasyum açısından zengin olan muz böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olabilir. Kalsiyum tüketimini azaltarak ayrıca kırılgan kemik yapısının oluşmasına izin vermez. Günde tüketeceğiniz bir muz ile vücudunuzu daha güçlü enerji dolu hale getirebilirsiniz.
Pırasa: Pırasa yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır. Pırasa, güçlü bir antioksidan olan polifenol içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan ve çeşitli kronik hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Pırasada bulunan lutein ve zeaxanthin adlı bileşenler göz hücrelerini oksidadif strese karşı korur.
Mandalina: Mandalina grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda bedenin direnci artırmada büyük rol oynar. Şeker hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Beden sağlığı için gerekli doğal vitaminleri içerir. C vitamini zengini mandalina antioksidan etkisiyle iltihapları da önler.
Kasım Ayı
Portakal: Zengin C vitamini içeriği sayesinde kış mevsiminde görülen hastalıklara karşı vücuda direnç kazandırır. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların daha çabuk atlatılmasını sağlar. İçeriğinde bulunan B vitamini ve fosfor sinir sistemini güçlendirir, bedensel yorgunluğun giderilmesinde faydalıdır. Karaciğeri güçlendirirken, kanı temizler ve vücutta ki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyon ile kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Ispanak: Ispanak, içerdiği bol miktardaki vitamin, bileşen ve mineraller sayesinde çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp alanında hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kilo vermeyi kolaylaştıran ıspanak, genel anlamda sindirim sistemi için faydalıdır. İçerdiği bol miktardaki A vitamini, birçok hastalığa şifa kaynağı olurken özellikle görme yeteneğinin gelişmesine ve göz sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur. Kemik sağlığının korumasından kan hücrelerinin sağlığına kadar çok geniş bir alanda hizmet eder.
KIŞ MEVSİMİ
Aralık Ayı
Kara lahana: C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. En iyi antioksidan olarak C vitamini, erken yaşlanmanın temel nedenlerinden biri olan vücudunuzdaki serbest radikalleri azaltır. Ayrıca hücrelerin aşınma ve yıpranmasını engeller.
Brokoli: İlk çalışmaları takip eden çalışmalarda brokolinin kolesterolü düşürme, kabızlığı önleme, iltihap geçirme, vücudu toksinlerden temizleme gibi pek çok farklı özelliği olduğu belirlemiş. Günümüzde ise zengin mineral, vitamin ve besin lifi içeriği ile beslenme uzmanlarının tüketilmesini önerdiği sebzeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Ayva: Ayva mideyi korur ve sakinleştirir. Sindirim problemi yaşayanların sıkıntılarını gidermede yardımcı bir besindir. Karaciğeri temizler, kilo vermeyi kolaylaştırır.
Ocak Ayı
Lahana: Lahananın en önemli özelliği güçlü bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği başta karaciğer olmak üzere bütün iç organların sağlığını korumasına yardımcı olur ve aynı şekilde vücudun geniş bir bölümünü kapsayan deri ve cilt sağlığını korur.
Greyfurt: En önemli antioksidanlardan biri olarak vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Kötü kolesterolü düşürücü özelliğe sahip. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlıyor, diş etini koruyor, diş eti kanamalarını engelliyor. Metabolizmayı hızlandırıyor. Kilo verme güçlüğü ve özellikle metabolizmasının yavaşlığından şikayetçi olanların yemesi gerekiyor.
Şubat Ayı
Kırmızı Turp: İdrara çıkışı hızlandırıyor ve ödem çözücü etki sağlıyor. Safra kesesi üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırıyor. Kırmızı turp ayrıca kan şekerini yavaş yükselten bir sebze olduğu için şeker hastaları da rahatlıkla yiyebiliyor. Diş, diş eti, sinir, Saç ve tırnaklar için oldukça yararlıdır.
Kestane: Kompleks karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Özellikle kış aylarında enerji depolamak, bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek için kestane tüketmek gerekir. Kestanede bulunan demir kansızlığı önler, magnezyum ve fosfor ise kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Sakinleştirici özelliği vardır stresin giderilmesine yardımcı olur.
Balkabağı: Balkabağında bulunan beta karoten sayesinde kalp hastalıklarında ve hiperlipidemi vakalarında kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli mineralleri de içeriğinde barındırır. Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar.
Tarihte Bugün
1808- Sened-i İttifak imzalandı.
1885- Dünyanın ilk elektrikli tramvay hattı İngilterenin Londra kentinde faaliyete geçti.
1923- Filistinde İngiliz mandası resmen yürürlüğe girdi.
1972- Milliyet Sanat dergisinin ilk sayısı çıktı.
Günün Fotoğrafı:
Fotoğraf: Nilgün Taze