Vegan Günü kutlu olsun!
1 Kasım Dünya Vegan Günü, hem dünyada hem de Türkiyede çeşitli etkinliklerle kutlandı. Daha fazla insanın veganlık konusunda bilinçlenmesi için yapılan bu etkinliklerde hayvan sömürüsü anlatıldı, vegan yiyecekler tanıtıldı.
Etik nedenlerle tüm hayvansal ürünleri kullanmayı reddeden veganlık, hayvan sömürüsüne ve türcülüğe karşı çıkmaktadır. Hayvanlardan türetilen, yani üretilmesi için hayvanların kullanıldığı tüm yiyecekleri tüketmeyi reddeden veganlar bunun yanı sıra yapımında deri, kürk, kemik, jelatin, yün ve ipek gibi hayvansal maddelerin bulunduğu ürünleri kullanmaz. Veganlar bunların yanı sıra hayvanların kullanıldığı, sirk, at yarışı, boğa güreşi, hayvanat bahçesi gibi eğlence biçimlerine de karşı çıkar.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde yayılan veganlık, hayvanların yaşam haklarına duyarlı olan herkesin uygulaması gereken bir yaşam pratiğidir. Hayvanların bizden hiçbir anlamda farkı olmadığını savunan bu görüş, hayvanları mal olarak görmeyi reddeder.
Söylendiği gibi zor bir yaşam biçimi olmayan veganlık, etobur beslenme biçimine göre de çok daha sağlıklıdır. Zaten günümüzde de veganlıkla alakalı farkındalık arttıkça, aslında ne kadar kolay uygulandığı da gözler önüne serilmektedir.
Yavaş yavaş ülkemizde de sıklaşan vegan lokantalar sayesinde, insanlar sömürüsüz ve sağlıklı bir yaşama da ulaşabilmektedir.
İZMİRİN İLK VEGAN KAFESİ
Geçtiğimiz yaz İzmirin ilk vegan kafesi olarak açılan Yaşam Kafe de, İzmirde yaşamını sürdüren veganların hayatını kolaylaştırıyor. İçerisinde barındırdığı lezzetli vegan tatlar sayesinde, hem farkındalık yaratan hem de sömürüsüz beslenmemizi sağlayan Yaşam Kafe, gün geçtikçe daha çok ilgi topluyor. Bu tip yerlerin daha çok açılması, hem dünyada hem de Türkiyede veganlık konusundaki farkındalığın artmasına da yardımcı oluyor.
Sömürüsüz bir yaşam isteyen herkesin mutlak surette gözden geçirmesi gereken veganlık kavramı, hayvanların yaşam haklarına saygı gösteriyor. Kafelerin yanı sıra birçok kozmetik ve süpermarketlerin de reyonlarında artık vegan ürünlere sıklıkla rastlıyoruz. Bu ürünlerin daha da yaygınlaşmasını temenni ederken, Dünya Vegan Gününüzü de kutluyorum.
Sömürüsüz bir yaşam için,
Vicdanlı kalın.
Günün Haberi
250 yıllık esrarengiz taş
1970li yıllarda Romanyada bulunan taş bir zamanların Uzaylılar Dünyayı ziyaret etti mi? sorusunu yeniden akıllara getirdi. 250 bin yıllık taşın yaklaşık yüzde 90ının alüminyumdan oluştuğu belirtildi.
İsviçrede yeniden analiz edilen taşın üzerinde yüzde 90 alüminyum ve geriye kalan yüzde 10da ise farklı elementlerin bulunduğu tespit edildi. Tüm bunlarla beraber taşın şekli de acaba bir zamanlar Dünya'yı ziyaret eden bir uzay gemisinden mi düştü? sorularını akla getirdi. Bir diğer ilginç olay ise, alüminyumun ilk olarak 1825te fizikçi HC Oersted tarafından keşfedilmiş olması. (webtekno)
Günün Bilim Haberi
İnsanoğlu birden fazla gezegene ihtiyaç duyacak
Dünya Doğayı Koruma Vakfı insanoğlunun Dünyaya büyük zarar verdiğini ve ilerleyen yıllarda bir gezegenin yeterli olmayacağını açıkladı.
Vakfın 2016 raporunda insanoğlunun Dünyayı neredeyse yağmalama derecesinde kötü kullandığı belirtilerek, her yıl 1.6 katı daha fazla kaynak tüketildiği açıklandı. Raporda, 1970 ile 2012 yılları arasında 14 bin omurgalı canlı türünün yüzde 60 oranında azaldığı da vurgulandı.
En büyük kayıp ise tatlı su canlılarında. Aynı rapora göre, 1970 ile 2012 yılları arasında tatlı su canlıların oranı yüzde 80 azaldı. Bununla birlikte yaklaşık 239 milyon hektar orman da kayboldu. Canlı türlerinin yok olmasında en büyük rol insana aitken, bu oranın yaklaşık yüzde 5i yoğun ve bilinçsiz tarımlaşmadan kaynaklanıyor.
Dünyamızı bu kadar yaşanmaz hale çevirirken, Dünyanın belki de 10da 1i kadar yaşama elverişli olmayan Marsa koloni fırsatları arıyoruz. Umarız gelişen teknolojiyle beraber uzaya verilen değer kadar Dünyamızın geleceğini kurtarmaya da önem veririz. (HABER UZAY)
Günün Vegan Tarifi
Vegan Karnıyarık
Malzemeler
8 adet orta boy patlıcan
1 adet soğan
2 diş sarımsak
3 adet büyük boy domates
8 adet küçük sivri biber
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 su bardağı su
Tuz, pulbiber
Sunum için maydanoz
Soğan, sarımsak ve domatesi küçük küpler halinde doğrayın. Patlıcanları alacalı olarak keserek orta kısımlarından bir kısmı çıkarın ve çıkardığınız bu içi de küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağı ile beraber patlıcanları yaklaşık 10 dakika kadar çevirerek kızartın. Ayrı bir tavada ince küpler halinde doğradığınız malzemeleri çok az zeytinyağı ekleyerek soteleyin ve baharatları ekleyin. Borcam tavaya önce patlıcanları yerleştirin orta kısımlarını genişleterek sotelediğiniz malzemeleri paylaştırın ve üzerlerine ince şeritler halinde kestiğiniz biberleri ve suyu ekleyin daha sonra tepsinin üzerini alüminyum folyo ile sararak 35 dakika 220 derece ısıtılmış fırında kapalı olarak pişirip folyoyu çıkartarak 10 dakika daha üzerleri renk alacak şekilde fırınlayın. Taze maydanoz yaprakları eşliğinde servis yapın. (Vejetaryenim.com)
Tarihte Bugün
1187- Selahaddin Eyyubi, Kudüsü zapt ederek 88 yıllık Haçlı işgaline son verdi.
1836- Charles Darwin, HMS Beagle gemisi ile çıktığı 5 yıllık gezisinden İngiltereye döndü. Bu çalışmaları, 1859da yayımlayacağı Türlerin Kökeni adlı kitabının kaynağını oluşturdu.
1870- Roma, İtalyanın başkenti oldu.
1953- Batı Almanya, NATOya kabul edildi.
1957 ODTÜnün temeli atıldı.
Günün Fotoğrafı