Zeytin Sütü
Zeytinin kendisinden direkt olarak elde edilen ve hiçbir işlemden geçmeyen zeytinyağı türüne zeytin sütü denmektedir. Zeytinyağından farklı olarak daha çok fayda barındıran zeytin sütü, E vitamini yönünden oldukça zengin olmakla birlikte şifa kaynağı olarak da nitelendiriliyor.
Toplanan zeytinlerin taş değirmenlerde ezilmesi ve daha sonra hiç pres uygulanmayan torbalarda bekletilerek damla damla sızmasıyla oluşan zeytin sütü, zeytin bitkisinden doğal olarak elde edilmektedir. 100 kilo zeytinden ancak birkaç kilo çıkan zeytin sütü, bu yönüyle bile ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. Zeytinin hem suyunu hem de yağını içeren zeytin sütü, vücuttaki birçok problemin tedavi edilmesinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Zeytin sütü içerisinde asit barındırmamaktadır ve besin değeri de sürekli olarak tükettiğimiz zeytinyağlarına oranla daha fazladır. Zeytin sütü; soğuk sıkım yöntemi ile elde edilmesi yanı herhangi bir ısıya maruz bırakılmaması nedeniyle bu kadar zengindir.
ZEYTİN SÜTÜ NE İŞE YARAR?
Doğal yöntemlerle elde edilen zeytin sütü, vücut için sayısız fayda barındırmaktadır. Herhangi bir işleme maruz bırakılmamasından ötürü besin değerini kaybetmeyen zeytin, bu yönüyle de birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Peki zeytin sütü ne işe yarar?
-Zeytin sütü, başta kalp olmak üzere vücuttaki tüm damarların açılmasını sağlar.
-Vücuttaki bütün tıkanıkları acar.
-Zeytin sütü birçok hastalıkta, vücudun direnç kazanmasını sağlar.
-Aynı zamanda açık yaraların tedavisinde işe yararken, yara izinin kaybolmasını da sağlar.
-Zeytin sütü, vücuttaki ağrıların tedavisini gerçekleştirmekte ve yok olmasını da sağlamaktadır.
-Mide rahatsızlığı çekenler sabahları aç karnına bir çorba kaşığı zeytin sütü tükettiklerinde faydalı olduğunu söylemektedir.
-Kol ve bacak burkulmalarında da kullanılmaktadır.
-Zeytin sütü hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
-Cildi besler, saçlara iyi gelir.
-Zeytin sütü; içinde bulunan linoleik asitten (omega-6 yağ asidi) ötürü yeni doğmuş bebekler ve gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı bir besindir. Linoleik asidin eksikliği, gelişimin yavaşlamasına ve hatta birtakım deri rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur.
-Karaciğerin toksinlerden arınma gücünü arttırır.
-Kandaki plazmayı temizler.
-Kolesterolü önleyerek kalp krizi riskini azaltır.
-Yaşlılarda safra taşı oluşumunu, damar sertliğini, kemik erimesini önler.
-Çocuklarda kemik yapısını geliştirir.
-Serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur.
Zeytin sütü sürüldüğü zaman;
-E vitamini ve anti oksidanlar deriden emilir.
-Hücreler yenilenir. Ve saç pigmentlerini besler, cilt tazeliğini korur, saç parlaklığını sağlar ve beyazlamasını geciktirir.
-Çocuk pişiklerini ve konaklarını rahatlatır.
-Tırnakları ve diş etlerini kuvvetlendirir.
-Uzun süre ayakları üzerinde kalanlar sürdüğü takdirde yorgun ayakları dinlendirir ve canlandırır. Yumuşatma ve nemlendirme kapasitesi vardır. Çatlak ve kuru ayakları tedavide birebirdir.
-Kuru ve çatlak ciltlere yararlıdır.
-Kas kramplarını tedavi eder.
-Keneleri etkisiz hale getirir.
Günün Haberi
Kızıl gezegende uzaylılara ait araç iddiası
Kendisini ufolog olarak tanıtan ve zaman zaman dünya basınında haberleri çıkan Scott Waring, ortaya yeni bir iddia attı. NASA ve ESA gibi uzay ajanslarının çektiği fotoğrafları inceleyen Waring son olarak Marsta bir uzay aracı görüldüğünü ve bu aracın uzaylılara ait olduğunu iddia etti. Önemli yabancı sitelerde de yer alan açıklamalar binler tarafından takip edildi. Nitekim iddia ile ilgili paylaşılan video 3-4 gün içerisinde on binler tarafından izlendi. Waringin incelediği bu fotoğraf 2000 yılında NASAnın uzay aracı Mars Global Surveyor tarafından kaydedildi. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Sebzeli Tart
3 patates
150 gram un
80 gram vegan margarin
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3-4 taze soğan
Yarım demet maydanoz
2-3 adet kırmızı ya da yeşil dolmalık biber
Chia tohumu
1 su bardağı soya sütü
Tuz
Toz kırmızı biber
Karabiber
Patatesleri soyup yıkadıktan sonra küçük küpler şeklinde doğrayın. Haşlayıp püre haline getirin. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Oda ısısında yumuşatılmış margarin, bir tutam tuz ve patates püresini ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Kelepçeli bir kalıbı yağlayın. Hamuru kalıba dökün. Buzdolabında 15 dakika bekletin. Biberleri temizleyip zar şeklinde doğrayın. Maydanoz ve taze soğanı temizleyip kıyın. 2 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavada ısıtıp biberleri ve taze soğanları ekleyip kavurun. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Tuz ve baharatla tatlandırın. Soya sütü, ve chia tohumunu bir kaba alıp çırpın ve sebzeli iç malzemeyle karıştırın. Hamuru buzdolabından alıp iç malzemeyi içine yayın. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 10 dakika pişirip folyoyu alın. Folyosuz 30-35 dakika daha pişirin. Fırından alıp ılınmaya bırakın. Dilimleyip servis yapın. (lezzet.com.tr)
Günün Fotoğrafı