Kurban Resmi

NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 02.12.2016 09:16
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Alabaş otunun faydaları

Türk mutfağına yeni yeni girmeye başlayan ve “Balığın Sebze Hali” olarak nitelendirilen alabaş otu, üretici ve tüketicileri bekliyor. Tadı herkes tarafından bilinen ve sevilen turp, şalgam ve kereviz sebzelerini andıran alabaş, faydaları ile de adından sık sık söz ettiriyor. Gıdayı tüketenler tarafından çok lezzetli olarak ifade edilen alabaş otu, daha şimdiden şifalı sebzeler listesinde yerini almış durumda.

Kalorisi az, vitamini ve minerali bol olan alabaş, günlük tüketim için ideal bir sebze olarak kabul ediliyor. Bol lifli bir yapıya sahip olan şifalı bitki; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden ise oldukça zengin. Bu vitaminlerin yanı sıra, bol miktarda demir, fosfor, kalsiyum, selenyum, potasyum ve sodyum da içerek alabaşın 15 çeşit yemeği yapılabilmektedir. Salatalarda kullanılabildiği gibi, sulu yemeği de yapılan alabaş ayrıca sebze çorbalarına da harika bir çeşni katmakta.

FAYDALARI NELER?

-Alabaş içeriğinde barındırdığı yüksek miktardaki demir ve folik asitler sebebiyle kansızlığa oldukça faydalı gelmektedir.

-Alabaş Otu; bakır, çinko ve selenyum elementlerini de içermesi sebebiyle tüketen kişilerde birçok hastalığa karşı kalkan görevi üstlenmektedir.

-Alabaş, akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmesi sebebiyle; nezle ve grip gibi solunum yolu kaynaklı olan rahatsızlıklara karşı oldukça etkilidir.

-Selenyum içeren alabaş, çocukların zeka gelişimini iyileştirirken aynı zamanda insanların dikkat toplamalarını da olumlu yönde etkilemektedir.

-Alabaş, öksürüğün ve bronşit hastalığının tedavisinde etkilidir.

-Alabaş aynı zamanda, böbrek ve safra kesesinden meydana gelen taşların düşürülmesinde etki göstermektedir.

-Alabaş, romatizma rahatsızlıklarını da hafifletme özelliği ile bilinmektedir.

-İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde alabaş; kalp hastalığı, felç geçirme ve katarakt oluşum risklerini önemli ölçülerde azaltmaktadır.

-Bebek emziren kadınların süt üretimini artırmaktadır.

-İçeriğindeki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürmekte, tansiyonu ise dengelemektedir.

 -Nefes darlığı ve astıma iyi gelmektedir.

-Alabaş, sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde de etkili olmaktadır.

-Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Günün Haberi

“Çanakkale Meteoriti” yaşam izleri barındırıyor

Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’ne tam 52 yıl önce 1964 yılında düşen meteor yaşam izleri barındırma ihtimalinden dolayı yeniden gündeme geldi.

İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünden Doç.Dr. Ozan Ünsalan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi kapsamında 8 kişilik bir ekip yeniden ilçeye gelerek meteor aramalarına başladılar.

1964 yılında ilk düştüğü anda 4 kilo olarak tespit edilen meteor, o yıl Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak tarafından meteor olarak tanımlandı. Daha sonra 3 parçaya ayrılan meteorun 400 gramı Ege Üniversitesi'ne, 1 kilo 70 gramı İstanbul Üniversitesine gönderildi. Kalan büyük parçası ise Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğüne verildi. 2012 yılında meteor parçaları incelenmek üzere NASA'ya gönderildi. Yapılan analizlerde insan vücudunda da bulunan amino asitlere rastlandı. İstanbul Üniversitesi ve NASA’nın yaptığı ortak yayında, 19 amino asitten 6'sının insan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein amino asitleri olduğu tespit edildi.

Doç.Dr. Ünsalan yaptığı açıklamada, meteor parçalarının bulunmasının zor olduğunu, eğer vatandaşların meteor bulduğunu düşümesi durumunda www.turk-met.net isimli siteye başvurabileceklerini ve bilgi edinebileceklerini dile getirdi.  Meteor Uluslararası Meteor Araştırmaları tarafından “Çanakkale Meteoriti” olarak isimlendirildi. (Haber Uzay)

Günün Vegan Tarifi

Bulgur Köftesi

1 su bardağı ince bulgur

1 su bardağı kaynar su

1 yemek kaşığı sıvı yağ

3 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı salça

Jel haline gelmiş chia tohumu

Tuz

Karabiber

Pulbiber

Sosu için:

4 adet domates

3 diş sarımsak

Tuz

Biberiye

Sıvı yağ

Maydanoz

Bulgurun üzerine bir bardak ılık su dökün ve 5 dakika boyunca bekletin. Bulgur kabardığında yoğurun ve içine chia, salça ve baharatları koyun. Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edin. Daha sonra ellerinizi soğuk suyla ıslatın ve misket büyüklüğünde parçalar elde edin. Ardından tencerede tuzlu suyu kaynatın. Kaynayan suyun içine bulgur köftelerini yavaş yavaş dökün. Sosu için domates, sarımsak, biberiye, tuz ve maydanozu kavurun. Pişen bulgur köftelerini tabağa alın, üzerine sos dökün.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz