Bilinmeyen şifa kaynağı: Tirmis
Akdeniz ülkelerine özgü bir çerez türü olan tirmis, ıslak olmasıyla bilinmektedir. Tirmis Isparta ve Konyada termiye adıyla bilinmektedir. Sokaklarda tezgahta görebileceğiniz bu çerez türü, vücudumuz için de sayısız yarar barındırmaktadır.
Görünüm olarak mısıra benzeyen tirmis, acı bakla olarak da anılmaktadır. Ülkemizde termiye, acı bakla, deli bakla, mısır baklası gibi isimlerle anılmaktadır. Oldukça zengin bir protein kaynağı olarak kabul edilen tirmis, bağırsakları çalıştırması özelliği ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra düzenli olarak tüketildiği zaman hemoroide iyi gelir aynı zamanda kan şekerini de düşürür. Günümüzde oldukça sık olarak tüketilen abur cuburlara alternatif olarak tüketilmesi gereken çerezlerin başında gelen tirmis, maalesef Türkiyede hak ettiği değeri görmemektedir. Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilen bu baklagil, uzmanlar tarafından da önerilmektedir.
TİRMİS NASIL HAZIRLANIR?
Tirmis, bitkinin olgunlaşmış tohumlarından elde edilmektedir. Çeşitli işlemlerden geçirilen bu tohumların tüketime hazır hale getirilmesine tatlandırma denilmektedir. Bu işlem için tirmis tohumları öncelikle bir gece boyunca suda bekletilir. Daha sonra bu su süzülerek tohumlar iyice yıkanır ve bol su ile haşlanır. Yumuşayınca ocaktan alınan tirmisler soğuduktan sonra sudan süzülür ve ayrı su dolu bir kaba alınır. Bir hafta kadar 3-4 defa suyu değiştirilmek üzere bekletilir. Acılığı gidene kadar bu şekilde bekletilen tirmis, hazır olduğu zaman tuzlandırılarak tüketilebilir hale gelir.
TİRMİSİN FAYDALARI NELERDİR?
Türkiyede fazla bilinmese de Avrupada oldukça sık tüketilen tirmisin vücudumuza da sayısız yararı dokunmaktadır. Uzmanlar tarafından önerilen tirmis:
-Böbrekte oluşan iltihaplanmaları giderir, idrar söktürücüdür.
-Vücutta biriken tuzları atma işlemine yardımcı olur.
-Bağırsakta oluşan parazitleri döker, sindirim sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra iştah açıcı özelliğe de sahiptir.
-Kanı temizler.
-Romatizma, eklem ve siyatik ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
-Balgam söktürür.
-Nefes darlığını gidermektedir.
-Vücuda direnç verir. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.
-Annelerin sütünü arttırır.
-Kilo aldırır.
-Basur rahatsızlığına iyi gelir.
-Gözleri ve pankreası güçlendirici etkisi de vardır.
Günün Bilim Haberi
NASA bitki örtüsünü uzaydan izleyecek
NASA yaptığı açıklamada, ABDde bitki örtüsü ve sera gazlarını uzaydan inceleyeceğini duyurdu. Bu amaçla çalışmalar başlamış durumda.
GeoCARB adı verilen program kapsamında, yaklaşık 35 bin 400 kilometre yükseklikten, ABD üzerindeki karbondioksit, karbonmonoksit ve sera gazlarının salınımı izlenecek. NASAnın Washington Bilim Misyonu Müdürlüğü Yer Bilimleri Bölümünde görevli Michael Freiliich yaptığı açıklamada, dünyanın karbon döngüsü hakkında önemli bilgilerin toplanacağını ifade ederek, bitki sağlığını izleyebileceklerini kaydetti. GeoCARB projesinin ilk 5 yıllık maliyeti 166 milyon dolar olarak hesaplandı. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Mısır Çorbası
500 gr dondurulmuş mısır
2 yemek kaşığı sıvı yağı
15 gr bitkisel margarin
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı soya sütü
2 su bardağı su,
Tuz
Kırmızı pul biber
Tencereye mısırları koyalım ve üzerini geçecek şekilde, suyu ilave edip mısırlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Mısırın yarısını blenderden geçirelim ve püre haline getirelim. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayalım. Tencereye sıvı yağı, soğanı koyup pembeleşene kadar kavuralım. Unu ekleyip kavurmaya devam edelim. Mısır püresini ekleyerek 3 dakika daha pişirelim. Soya sütünü ve suyu az az karıştırarak ekleyelim. Kaynamaya başlayınca margarini, tane mısırları, tuzu, kırmızı pul biberi ekleyip 10 dakika daha kaynatalım. Afiyet olsun. (yemektarifleri-sitesi.com)
Tarihte Bugün
1936- Montreux Boğazlar Sözleşmesi yürürlüğe girdi.
1985- Satrançta Gary Kasparov, Anatoly Karpovu yenerek dünya satranç şampiyonu oldu.
1989- Berlin Duvarı yıkıldı.
1990- Mary Robinson, İrlanda Cumhuriyetinin ilk kadın devlet başkanı oldu.
Günün Fotoğrafı