Vücudumuzu dinç tutalım
Kışın hissedilmesiyle birlikte, vücudumuza daha büyük dikkat göstermemizin de zamanı geldi. Özellikle bağışıklık sistemimizi korumak için dikkatli beslenmemiz gerektiğini ifade eden uzmanlar, birçok öneride bulunuyor.
Vücudumuzu zinde tutmak için nasıl beslenmemiz gerekmektedir? Bugün sizlerle bu önerileri paylaşacağım.
-Vücudumuzu zinde tutmanın en temel önerilerinden birisi, uyku düzenidir. Rahat ve derin bir uyku, vücudumuzu yenileyerek, tüm gün boyunca zinde kalmamızı sağlar. Fakat yetersiz uyku, bizi huzursuzluğa ve strese sürükleyerek; vücudumuzun olası tehlikelere karşı olan direncini düşürür. Stresten ötürü uyku uyuyamayanlara ise ılık bir banyo önerilmektedir. Bunun yanı sıra nasıl bir ortamda uyuyacağınız da oldukça önemlidir. Vücudu dinlendirmek için mutlaka konforlu bir yatakta uyumak gerekmektedir.
-Vücut direncini sağlamanın bir diğer önemli yolu ise düzenli beslenmektir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudumuza eğer düzgün bakmazsak; nezle, grip, üst solunum yolları enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara kolay yakalanabiliyoruz. Bu durumu engellemek için mutlaka düzenli beslenmemiz gerekiyor. Protein, C vitamini, A vitamini, demir ve çinko direncimizi arttırmak için önemli olan etmenler. İçeriğinde bu mineral ve vitaminleri bulunduran besinleri tüketmemiz oldukça önemli.
DENGELİ BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ
Peki dengeli beslenmek için nelere dikkat etmemiz gerekmektedir?
Tükettiğimiz besinlerin çeşitliliğine dikkat etmeliyiz. Mümkünse her şeyden azar azar yemeyi kendimize görev edinmeliyiz.
Vücudumuzun protein ihtiyacını mutlaka karşılamamız gerekmektedir. Proteinin yanında mutlaka birçok vitamin barındıran meyve ve sebzeleri de tüketmeliyiz. Özellikle kış aylarında C vitamini içerek besinler kullanarak, grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan vücudumuzu uzak tutabiliriz.
Sebze ve meyve tüketirken yanına ek olarak ceviz, badem, fındık, chia tohumu da koyabilir böylece daha çok vitamin alabiliriz.
SU TÜKETMEK OLDUKÇA ÖNEMLİ
Havaların soğuması ile birlikte, vücutta terleme ile dışarı atılan su miktarında azalma olması, kişilerde daha az suya ihtiyaç olduğu düşüncesini doğurabiliyor. Oysa tam aksine, vücudumuzun soğuk havalarda, gribal enfeksiyonlar ve zararlı virüslerden korunabilmesi için en temel ihtiyaçlarından biri de sudur. Vücudumuzun direncini arttırmak için su tüketmemiz de oldukça önemli bir eylemdir. Vücudumuz susuz kaldığı zaman direnci kırılarak, birçok rahatsızlığa yakalanma riskine karşı korumasız kalır. Her gün en az 2-2,5 litre su içilmesi gerekmektedir.
Günün Haberi
Nat Geo Live Etkinliğine İstanbul ev sahipliği yapacak
National Geographicin tüm dünya genelinde düzenlediği ve alanında uzman isimlerin katıldığı Nat Geo Live etkinliği bu defa İstanbulda gerçekleşecek. Yarın Zorlu PSM'de gerçekleştirilecek etkinliğin moderatörlüğünü Selma Ergeç yapacak. Etkinliğin konusu ise insanoğlunun en büyük hedeflerinden biri olan Marsta yaşam.
Marsta nasıl yaşayacağız? kitabının yazarı Stephen Petranek ve National Geographicin Mars belgeseli oyuncusu Clementine Poidatzin da konuşmacı olarak katılacağı etkinlik kapsamında çeşitli videolar da gösterilecek. Ünlü isimler, 2030lu yıllarda Marsın nasıl insanlığın yeni evi olacağına dair tartışmalar yaparak katılımcıları bilgilendirmeye çalışacak. Etkinliğin sadece Türkiyede değil Avrupa kıtasında da ilk olacağı belirtiliyor. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Sebzeli Lazanya
1 küçük karnabahar
1 defne yaprağı
1 paket lazanya
Yarım kuru soğan
2 sap kereviz
2 diş sarımsak (ezilmiş)
2 su bardağı rendelenmiş havuç
4 küçük kabak
3 su bardağı ıspanak
Yarım su bardağı maydanoz
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Karnabahar, soğan ve kerevizi doğrayın. Kabakları rendeleyin ve suyunu süzün. 6-7 su bardağı kaynamış tuzlu suda karnabahar ve defne yaprağını 8-10 dakika haşlayın. Karnabaharları farklı bir kaba alın, defne yaprağını çıkarın ve haşladığınız sudan 1-2 su bardağı ayırın. Farklı bir kapta 1 yemek kaşığı yap ve soğanı 5-7 dakika kavurun, sarımsakları ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. Havuç ve kerevizleri ekleyerek 3-5 dakika havuçlar koyulaşana kadar pişirin. Ispanak ve tuzu ekleyip ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin.
Lazanyalarınızı pakette yazdığı şekilde haşlayın ve fırınınız ısısını 180 dereceye getirin. Karnabahar karışımına ayırdığınız sudan yarım bardak ekleyin ve blenderdan geçirin. Borcamın en altına karnabahar karışımından dökün, lazanyaları dizin, kabakları serin ve sebze karışımını dökün. Bu işlemi 3 kez tekrarlayın (lazanya ve soslar bitene kadar). Üstünü kapatarak 30 dakika pişirin ve servis etmeden önce 10 dakika dinlenmesini bekleyin. (Onedio)
Günün Fotoğrafı