Neşe'den haber var


  • Oluşturulma Tarihi : 04.02.2017 06:58
  • Güncelleme Tarihi :
Neşe'den haber var yazının resmi

Gıda israfını nasıl önleriz?

Günümüzde hem dünyanın hem de ülkemizin en büyük problemlerinden birisi olan gıda israfının önüne geçmek aslında oldukça basit. İnsanların duyarlı olması durumunda aşılabilecek olan bu problem, hem çevrenin hem de tüm canlıların daha iyi yaşamasını sağlayacaktır.

Dünya çapında maalesef 800 milyondan fazla insan şiddetli kötü beslenme koşullarından muzdarip ve yaklaşık 36 milyon insan gıda kıtlığından yaşamını yitiriyor. Ama buna rağmen her yıl 1.3 milyar ton yiyecek israf ediliyor.

BİLİNMESİ GEREKENLER

Gıda israfı dünyada oldukça önemli boyutlara ulaşmış bir problemdir. Bu problemin etkileri ve büyüklüğü ise Business HT’de yer alan bir habere göre şu açıklamalarla listelenmektedir:

-Dünyadaher yıl, yaklaşık olarak 1.3 milyar ton yiyecek israf ediliyor. İsraf edilen yemeklerin zararı ise 1 trilyon dolara tekabül ediyor.

-Eğer gıda israfı bir ülke olsaydı, ABD ve Çin’den sonra dünyanın en çok karbondioksit üreten üçüncü ülkesi olurdu.

-İsraf edilen gıdanın sadece dörtte biri, dünyada açlık çeken 795 milyon insanı doyurmaya yetiyor. -Sadece Avrupa'daki gıda israfı 200 milyon aç insanı doyurmaya yeter.

-Zengin ülkelerdeki gıda israfı 222 milyon ton, Sahra altı Afrika'da üretilen yemeklerin neredeyse toplamına eş değer 230 milyon ton.

-Avrupalı ya da Kuzey Amerikalı bir tüketici yılda neredeyse 100 kilo yemek israf ediyor, bu da kendi kilosundan daha fazla.

-Avrupalı ya da Kuzey Amerikalı tüketici tipik Afrikalı bir tüketiciden 15 kat daha fazla yemek israf ediyor.

-Teknoloji ve altyapı eksikliği Afrika'daki yemek israfının ana nedeni. Gelişmiş ülkelerdeki yemek israfının ana nedeni ise hane halkı.

-Gıda israfı yaklaşık 3.3. milyar ton karbondioksit yayıyor, bu da küresel iklim değişikliğini hızlandırıyor.

NASIL ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ?

Peki gıda israfının önüne nasıl geçebiliriz? Bunun için neler yapmak gerekmektedir? Bir bireyin gıda israfının önüne geçebilmesi için yapacağı ufak tefek şeyler vardır. Bu hem kişiyi zorlamaz hem de maddi açıdan da rahatlama sağlar. Peki nedir bunlar?

Alışveriş listesi yapın: Alışverişe çıkmadan önce mutlaka evde bulunan yiyecekleri kontrol edin. Alışveriş listenizi de eksikleriniz üzerinden hazırlayın. Böylece gereksiz şeyler almayarak, israfa da yol açamayacaksınız.

Alışveriş listenizin önüne geçmeyin: Alışveriş için hazırladığınız listenin önüne geçmeyin. O listeye bağlı olduğunuz takdirde israfa yol açacak ürünler almamış olursunuz.

Buzdolabınızı kontrol edin: Buzdolabınızın ürünleri sağlam bir şekilde saklayabilecek kapasitesi olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Ayrıcabuzdolabınızın ısısını ve buzlanmasını sık sık kontrol edin. Besinlerin uzun süre taze kalabilmesi için, buzdolabının sıcaklığı 1-5 derece arası olmalı.

Yiyecekleri asla atmayın: Yumuşamış meyveleri puding ya da smoothie gibi içecek ve yiyecekler yapmak için kullanın. Yine yumuşamış sebzelerle de çorba ve püre yapabilirsiniz.

Kalanları gıda ürünlerini mutlaka değerlendirin: Kalan yemeklerinizi atmak yerine, ertesi gün yapacağınız başka bir yemekte kullanın. Örneğin kalmış pilavdan güzel bir pirinç çorbası yapabilirsiniz.

Buzdolabınızı düzenleyin: Alışveriş yaptığınızda, buzdolabında daha uzun süredir bekleyen şeyleri öne alın ve önce onları kullanmaya özen gösterin.

Servisi küçük porsiyonlarla yapın: Yemek pişirirken ve servis yaparken mutlaka küçük porsiyonlar hazırlayın. Böylece yemeklerin ertesi güne kalmasına da engel olursunuz.

İhtiyacınız kadar alın: Gıda israfının önüne geçebilmek için en önemli adım ise ürünleri ihtiyacınız kadar almak olacaktır.  Kiloluk paketlerdense, gerektiğinde taneyle alışveriş yapmanız işinize yarayacak, bütçenizi de zorlamayacaktır.

Gıdaları dondurun: Satın aldığınız gıda ürünlerinin sadece bir kısmını kullanacaksanız, geri kalanı dondurun. Böylece zamanı geldiğinde, dolaptan daha taze çıkarabilirsiniz.

Geri dönüşüme özen gösterin: Çöplerinizi ve geri dönüştürülebilir atıklarınızı birbirinden ayırın. Böylece hem geri dönüşüme katkı sağlamış hem de çevre kirliliğini önlemiş olursunuz.

Günün Vegan Tarifi

Sebzeli Bulgur Pilavı

Malzemeler

2 su bardağı pilavlık bulgur,

1 adet orta boy soğan,

3 yemek kaşığı sıvı yağı,

1 adet orta boy patates,

2 adet orta boy domates,

2 adet yeşil biber,

1 çay kaşığı pul biber,

1 yemek kaşığı salça,

1 tatlı kaşığı tuz,

2,5 su bardağı sıcak su

İnce ince doğradığımız soğanı ve biberleri tencereye alalım. Üzerine sıvı yağı ilave edip soğanlar yumuşayana kadar kavuralım. Sonra ince ince küp şeklinde doğradığımız patatesi ve yarım su bardağı sıcak suyu ilave edelim. Orta ateşte patatesler hafif yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim. Daha sonra salçayı ilave edip karıştıralım. İnce ince doğradığımız domatesleri ilave edip domatesler yumuşayana kadar pişirelim. Son olarak yıkayıp suyunu süzdüğümüz bulguru, tuzu, pul biberi ve 2 su bardağı sıcak suyu ilave edip karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatıp kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan alıp tencerenin kapağını açıp üzerini kaplayacak şekilde havlu kağıt serip tencerenin kapağını tekrar kapatalım. Bu şekilde Sebzeli Bulgur Pilavımızı 15-20 dakika demlendirip servis yapın. (yemektarifleri-sitesi.com)

Neşe'den haber var
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz