Neşe'den Haber Var


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2017 07:29
  • Güncelleme Tarihi :
Neşe'den Haber Var yazının resmi

Fındığın faydaları

Kuruyemişler arasında vücudumuza olan faydaları saymakla bitmeyen fındık, lezzetiyle de herkesi büyülemektedir. Hem sağlığımıza olan katkıları hem de yemeklerimize verdiği tatla ayrı bir yerde duran fındık, uzmanlar tarafından da sık sık önerilmektedir.

Ülkemizde yoğun olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişen fındık, bol miktarda yararlı yağ ve nişasta barındırmaktadır. Demir, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan fındık; ayrıca kalsiyum ve çinko da içermektedir.

Peki fındığın vücudumuza olan faydaları nelerdir?

Bir avuç fındık başta günlük protein ihtiyacımız olmak üzere, bağışıklık sistemimiz için yararlı olan birçok şeyi de içermektedir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklara önerilen fındık, vücut direncimizi arttırmakta ve zihnimizi de kuvvetlendirmektedir.

-Fındık kalbe yararlıdır: İçeriğinde doymamış yağlar içeren fındık, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Böylece kalp krizi riski de azalmaktadır. Bunun yanı sıra Omega 3 barındıran bu muhteşem kuruyemiş, damarları da korumakta ve kan akışını düzenlemektedir.

-Fındık erken yaşlanmayı engeller: Günlük olarak tüketilen 1 bardak fındık, E vitamini ihtiyacımızın yüzde 80 kadarını karşılamaktadır. Bunun yanı sıra A ve C vitamini ile beraber antioksidan içeren fındık, erken yaşanmayı önlemekte, ciltte oluşan kırışıklık ve çizgileri de gidermektedir.

-Saç sağlığına büyük faydaları vardır: Fındık saç sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Bunun için akşam yatmadan önce saça fındık yağı uygulamak ve sabahı da yıkamak gerekmektedir. Bu sayede saçlarınız daha sağlıklı bir görünüme ulaşacaktır. Ayrıca kafa derisine uygulanan fındık da saç diplerindeki kuruluk problemini gidermektedir.

-Fındık kilo vermeye de yardımcı olur:  Yemeklerde önce yarım avuç fındık yemek mideyi doyurur ve  yemek yeme isteğini giderir.

-Antioksidan etkileri bulunmaktadır: Araştırmalar fındığın güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Düzenli fındık tüketimi sayesinde vücudunuzu zararlı toksinlerden arındırabilir ve uzun vadede bu toksinleri vücudunuzdan uzak tutmayı başarabilirsiniz.

-Cilt Sağlığını korur: Fındığın antioksidan içermesi aynı zamanda cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt için ciddi birer sorun oluşturan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

-Kaslar güçlenmektedir: Fındık bol miktarda magnezyum içerir ve bu yönüyle kas kayıplarını önler. Kasların güçlü yapısını koruması için de oldukça faydalıdır. İnsan vücudunda magnezyum oranının düşük olması kasılmaları ve krampları tetikler. Bu nedenle vücudun magnezyum eksiğini karşılamak amacıyla uzmanlar tarafından fındık önerilmektedir.

-Fındık kabızlık sorununa iyi gelir: Fındığın lif açısından zengin olması genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifler sayesinde bağırsak hareketleri hızlanır. Böylece kilo verme konusunda da ilerleme kaydetmiş olursunuz.

-Fındık sinir sistemine iyi gelir: Fındığın içerisinde bulunan vitamin B6, amino asitlerin düzgün işlemesi için gereklidir. Amino asitler,  sinir sisteminin sağlığını korur. B6 vitaminin içerdiği epinefrin, melatonin ve serotonin ve  çeşitli nörotransmiterler, sinir sisteminin sağlıklı çalışması için mücadele ederler.

Doğurganlığı arttırmaktadır: Doğurganlığı arttırdığına inanılan fındık, bebek isteyen anne ve baba adaylarına önerilen gıdalar arasında yer almaktadır. Anne adayları, gebelik döneminde bebeğinin gelişimini desteklemek adına fındık yiyebilir.

FINDIĞIN DİĞER FAYDALARI

-Fındık iyi bir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir.

-Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.

-Kan şekerinin dengede kalmasına sağlar.

-Diyabet hastalığına yakalanma riskini minimum seviyeye indirir.

-Yüksek oranda lif içerir.

-Doymamış yağ açısından oldukça zengindir.

-Vitamin ve potasyum açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

-Göze perde inmesi olarak bilinen katarak hastalığına karşı direnç gösterir ve etkili koruma sağlar.

-Artrit rahatsızlığına karşı da güçlü savunma mekanizması geliştirir ve bu hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

FINDIK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

-Fındık yağı cildi yumuşatır. Aynı zamanda nemlendirmesine de yardımcı olur.

-Kuru ciltler için fındık yağı çok faydalıdır, kuruluğu giderir, kuruluğun neden olduğu kaşıntıları ve dökülmeleri engeller.

-Antibakteriyel özelliği sayesinde cildi mikroplardan temizler.

-Fiziksel ve ruhsal sağlığa katkısı olan fındık yağı, sinir sisteminin gevşemesine yardımcı olabilir.

-Cildi güneş ışınlarının etkilerinden korur.

Günün Haberi

Akıllı bisiklet çok konuşulacak!

Dünyanın ilk tekerlek göbeği olmayan akıllı bisikleti Cyclotron adeta bilim kurgu efsanesi olan Tron’daki Işık Motorları’nı hayatımıza taşıması ile kendisine hayran bırakıyor. Kickstarter üzerinden toplamış olduğu kitlesel fonlama desteği ile gerçeğe dönüşen, göz alıcı bir aydınlatmaya sahip ve göbeksiz tekerlekleri ile tam anlamıyla bir görsel şölen sunan Cyclotron akıllı bisiklet, düşük ışık koşullarında güvenlik sağlarken aynı zamanda akıllı özellikleri ile de bisiklet meraklıları için favori ürünler arasında yer alacak gibi görünüyor.

Sahip olduğu batarya ile 8 saat boyunca aydınlatmaları aktif kalan bu bisiklet, elektronik e-vites kutusu, uzay sınıfı karbon fiber gövdesi, geliştirilmiş tasarımı ve Android ve iPhone uygulaması ile geleceğin bisikletçilik deneyimini sunuyor. Cyclotron, çok yönlü ve teknik açıdan gelişmiş özellikleri ile günümüzün en gelişmiş bisikleti olarak görülüyor. Katı polimer tekerlekler hava gerektirmediği için de yaklaşık olarak 10 bin km yol yapmaya olanak tanıyor. Cyclotron’un ağırlığı ise 11 kg. Teslimatları Haziran ayı içerisinde gerçekleşecek olan Cyclotron akıllı bisiklet modellerini incelemek isterseniz Kickstarter’ı ziyaret edebilirsiniz. (teknolojiks.com)

Günün Vegan Tarifi

Narlı Chia Puding

Malzemeler

2 yemek kaşığı chia tohumu

1 yemek kaşığı bitkisel yoğurt

1 yemek kaşığı pekmez

1 su bardağı bitkisel süt

3 yemek kaşığı nar tanesi

Bir kasede yoğurt ve pekmezi karıştırın. Sütü ekleyerek pürüzsüz bir kıvama getirin. Sütlü karışımı pudingi servis edeceğiniz kavanoz veya cam kaseye alın, içine chia tohumu ekleyip karıştırın. Servis kabını üzerini kapak veya streç filmle kapatarak buzdolabına koyun. Chia tohumlarının topaklanmaması için bir saat sonra pudingi bir kez daha karıştırın. Kabın ağzını yine kapatarak üç saat kadar (ya da bir gece) buzdolabında saklayın. Pudingi, üzerine nar tanelerini ekleyerek servis yapın. (yemek.com)

Neşe'den Haber Var
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz