Fıstığın Faydaları
Yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, vücudumuza olan faydaları ile de ön plandadır. Bu yönüyle alternatif tıpta da sık sık kullanılan lezzetli kuruyemiş, hastalıkları iyileştirmeye yaramaktadır. Fıstık A, E, C vitaminlerini içerirken, demir, bakır, kalsiyum ve magnezyum açısından da çok zengin sayılır. İçerdiği zengin besin kaynağıyla sağlığımızı koruyan fıstık; antioksidan özelikleri ile de dikkat çekmektedir.
Peki her zaman tükettiğimiz, lezzetiyle herkesi büyüleyen fıstığın vücudumuza olan faydaları nelerdir?
Fıstık sinir hastalıklarına iyi gelmektedir: Fıstığın içerdiği polifenolik asitler, kalp sağlığı yanında sinir sağlığı için de oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra viral ve fungal enfeksiyonları engeller. Fıstık aynı zamanda Alzheimer hastalığı ile de savaşmaktadır.
Kalp sağlığına faydalıdır: Yer fıstığı başta olmak üzere, diğer fıstık türleri de kalp vuruşlarını dengelemektedir. Böylece kalp sağlığına faydalı olurken, inme ve kalp krizi riskini azaltır.
Fıstık ile kolay kilo verebilirsiniz: Fıstık ezmesi tüketmek, kilo verme sürecini hızlandırmakta ve yardımcı olmaktadır.
Depresyonun düşmanı fıstık: Fıstığın içerdiği triptafon düşük serotonin seviyesini yükseltmekte ve bu sayede depresyona neden olan etmenleri de ortadan kaldırmaktadır. Fıstık genel olarak, sinir sağlığına oldukça faydalı bir yiyecektir.
Fıstık düşük yapma tehlikesini azaltmaktadır: Gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını yüzde 70 azaltır. Böylece döllenmeye yardımcı olurken, düşük riskini azaltır.
Kolesterole iyi gelir: Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Kan şekerini dengeler: Fıstığın içerdiği zengin besinler, yağ ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesini dengelemektedir.
Safra taşı oluşumunu engeller: Fıstık veya fıstık ezmesi safra kesesi sağlığına faydalıdır. Haftada 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketmek, safra kesesinde taş oluşumunu engellemekte, safra kesesinin sağlığını da korumaktadır.
FISTIĞIN DİĞER FAYDALARI NELERDİR?
-Fıstığın içerisinde bulunan amino asitler, sağlıklı büyüme ve vücut geliştirme için faydalıdır.
-Fıstık, B6, B9 vitaminleri, niasin, riboflavin, thiaminin yanı sıra sağlık açısından çok fazla faydalı olan pantotenik asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır.
- İçerdiği yüksek değerdeki vitaminler, mineraller ve antioksidan özelliği fıstığı güçlü bir enerji kaynağı yapar.
-Fıstık E vitamini içerir. Böylece cilt sağlığı için faydalıdır.
-Sedef hastalığına faydalıdır. Fıstık ayrıca egzama, cilt kızarıklıkları gibi deri hastalıklarına iyi gelir.
-E vitamini içerdiğinden dolayı, fıstık, zararlı güneş ışınlarından cilt ve deriyi korur.
-Omega 3 yağları içeren fıstık, saçların dökülmesini engeller ayrıca yumuşamalarını ve parlak görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Günün Haberi
Gezegen tanımı değişsin önerisi
Bilim insanları özellikle Plüton'un 2006 yılında gezegen olarak tanımlanmamasının ardından gezegen nedir? sorusu üzerinde tartışıyor. Bugün Plüton gezegen olarak sınıflandırılmasa da birçok bilim insanına göre o bir gezegen.
Bu tartışmalara son noktayı koymak isteyen New Horizons ekibindeki bir grup bilim insanı, gezegen tanımlamasını değiştirme önerisinde bulundu. Bu yeni öneriye göre, hiçbir zaman nükleer füzyon tepkimesine uğramamış olmak, boyut olarak yıldızlardan küçük olmak ve kendi yerçekiminden kaynaklı küremsi bir şekilde olmanın gezegen olmak için yeterli olması görüşü ortaya atıldı. Bu tanımlamaya göre, Güneş Sistemi'ndeki gezegen sayısı 100'ü geçiyor. Bununla birlikte uydumuz Ay da bir gezegen statüsü kazanıyor.
Ancak bu öneriyi New Horizons ekibinin yapması olaya biraz da duygusal baktıkları anlamına geliyor olabilir. Ne de olsa bu ekibin başarısı bugün Plüton'u net olarak görmemize olanak sağladı. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Vejetaryen Pizza
Malzemeler
Pizza hamuru için:
2,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya (10 gram)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pekmez
Pizza sosu için:
2 adet orta boy domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı kekik
Üzeri için:
400 gram vegan peynir
2 adet orta boy domates
6 yaprak taze fesleğen (ya da 1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen)
İnstant maya ve ılık suyu bir bardakta karıştırdıktan sonra pekmez katın. 10 dakika bekletin. Elenmiş un ve tuz karışımını derin bir karıştırma kabı ya da mutfak tezgahı üzerine alın. Orta kısmını havuz gibi açtıktan sonra ılık suyla aktive olan maya zeytinyağını katın. Kenarlarda kalan unu, orta kısma alıp karıştırarak tüm malzemeyi harmanlayın. Kıvam alan ve toparlanan hamuru tek bir beze haline getirin. Ayrı bir kaba aldığınız pizza hamurunun üzerini streç filmle kapladıktan sonra oda ısısında en az 30 dakika bekletin. Pizza sosunu hazırlamak için; domatesler ve sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Arzuya göre zeytinyağı kattığınız rendelenmiş domatesi, sarımsak ilavesiyle birlikte kısık ateşte 3-4 dakika kadar pişirin. Domates salçası, kekik ve kıvamını ayarlamak için çok az su kattığınız sosu ocaktan aldıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletin. Mayalanan hamuru ince tabanlı pizzalar hazırlamak için iki eşit bezeye ayırın. Hamurları, hafif bir şekilde unladığınız mutfak tezgahı üzerinde elinizle büyüterek açın. Hazırladığınız pizza sosunu bir kepçe yardımıyla pizzaların orta kısmından başlayarak kenarlara doğru yayın. Kenar kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında pay bırakmayı unutmayın. Rendelediğiniz vegan peynirlerini pizza tabanlarının üzerine serpiştirin. Halka şeklinde incecik dilimlenmiş domates dilimlerini pizzaların üzerine yerleştirin. Hazırladığınız pizzaları, önceden ısıtılmış 250 derece fırında peynirler eriyip pizzaların üzeri kızarana kadar ayrı ayrı pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak pizzaları, taze fesleğen yapraklarıyla süsledikten sonra bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın. (yemek.com)