Sayfa Yükleniyor...
Soğanın faydaları nelerdir?
Ülkemizde hemen hemen herkes tarafından sık sık tüketilen ve yemeklere mükemmel bir tat veren soğan, sağlığımıza olan faydaları ile de ön plana çıkmaktadır. Rahatsızlıklara yakalanmama konusunda bizler için ilaç niteliğinde olan soğan özellikle enfeksiyonlara iyi gelmektedir.
Soğan keskin kokusu nedeni ile bazı durumlarda insanlar tarafından tüketilmese de aslında sağlığa olan faydaları iyi bir şekilde anlatılırsa önyargılar kırılabilecektir. C ve B vitamini, lif ve kükürt açısından oldukça zengin olan soğan, vücut direncimizi arttırması ile de bilinmektedir.
Peki nedir soğanın faydaları? Vücudumuza ne gibi etkileri bulunmaktadır?
Enfeksiyonlara etkilidir: Soğanın en önemli özelliği, vücudumuzda yer alan enfeksiyonları gidermesidir. Serbest radikaller ve enfeksiyon rahatsızlıkları ile savaşan soğan, bu konuda bize birçok katkıda bulunmaktadır. Özellikle sindirim sisteminde bağırsak ve midede gerçekleşen enfeksiyon sorunlarına karşı etkili olsan soğan, gaz problemlerinin de giderilmesini sağlamaktadır. Soğan ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruma da sağlar.
Soğan kış hastalıklarına iyi gelir: Soğan, kış aylarında sık sık rastlanan soğuk algınlıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Nezle, yüksek ateş, grip, astım, bronşit ve benzeri hastalıklarla mücadele eden soğan; vücut direncimizi de arttırmaktadır. Eğer bu hastalıklara yakalanırsak mutlaka soğan tüketmemiz önerilmektedir.
Soğan burun kanamalarına faydalıdır: Burunda meydana gelen kanamalar, soğan ile giderilebilmektedir. Kılcal damardan kaynaklı kanamalarda soğan koklamak faydalı olacaktır.
Kalp sağlığına iyi gelir: Soğan, C, B vitaminleri ve potasyum içermesinden ötürü kalp sağlığına iyi gelmektedir. Doğal antibiyotik özelliğinden ötürü damar sağlığına da ciddi katkıları bulunmaktadır. Soğan kanı temizler ve bu sayede damar tıkanıklıklarına iyi gelir.
Kemik sağlığına faydalıdır: Soğanın diğer bir özelliği de kemik sağlığının korumasıdır. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen kemiklerin zayıflaması ve görevini icra edememesi gibi temel sorunların giderilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak soğan tüketmek kemik sağlığına iyi gelir.
Cilt ve saç sağlığında etkilidir: Soğan cilt ve saç sağlığı için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Soğan tüketmek saçların ve cildin sağlıklı görünmesini sağlar.
SOĞAN SUYUNUN FAYDALARI
Soğan suyu vücudumuza birçok açıdan faydalıdır. Peki nedir bu faydalar?
-Sindirimi kolaylaştırmaktadır. Diyet lifleri içermesi nedeniyle kabızlık gibi problemlerin önüne geçer.
-Saç sağlığına iyi gelmektedir. Saçlara soğan suyu sürmek saçların daha kolay ve sağlıklı uzamasını sağlar.
-Kemik sağlığına önemli katkıları vardır. Kemik zayıflığına karşı bağışıklık geliştirilmesini sağlar.
-Alerjiye karşı vücudu korur. Bütün organlara bu konuda faydalıdır.
-Çiğ soğan lapa haline getirilerek çıban ve çillere uygulandığı zaman faydalı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
-Kan şekeri seviyesini düşürmektedir. Düzenli olarak tüketildiği zaman kolesterol seviyesini de dengeler.
-Ağız ve diş sağlığına faydalıdır. Zararlı tüm bakterileri öldürür.
-Adet bozukluğu ve düzensizliğine iyi gelir.
-Soğan demir ve tiamin içermesi nedeniyle vücudumuza birçok konuda iyi gelmektedir.
-Ayrıca içeriğinde bulunan asitle mide ve bağırsak enfeksiyonlarıyla savaşmaktadır.
-Vücut dokularımızı gençleştirir.
-Hafızaya iyi gelir.
-Kulak ve göz sağlığına faydalıdır.
-Cilt ve deri üzerinde meydana gelen yanık ve diğer hastalıklarda uygulanabilir.
-Antibiyotik özelliğinden dolayı genel anlamda bünyeyi temizleme özelliği vardır. Serbest radikallere karşı çok etkilidir.
-Her gün 1 soğan yemek uykusuzluğa iyi gelir. Bu da sizin güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur.
-Vücut ağrılarına iyi gelir.
-Soğan suyu kalbi güçlendirir ve sağlıklı olmasını sağlar
-Kaynatılmış soğan suyu vücudun yağlanmasını engeller.
-Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve koruyucu önlemler alır.
Günün Vegan Tarifi
Çilekli vegan smoothie
Malzemeler
4 çorba kaşığı keten tohumu
2 adet muz (olgun)
450 gram çilek
1 su bardağı hindistan cevizi sütü (veya soya sütü)
1 çorba kaşığı üzüm pekmezi (veya 2 adet kuru kayısı/hurma/erik)
4 yaprak nane (birkaç tane de süslemek için)
Keten tohumlarını bir blenderın (veya rondonun) haznesine koyup toz haline gelene kadar kısa aralıklarla (sıvı olmadığı için blenderı uzun süre aralık vermeden çalıştırırsanız motoru yanabilir) çalıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip koyu bir ayran kıvamına gelene kadar çalıştırın.
Kapağını açıp tadına bakın. Eğer size çok şekersiz geldiyse biraz daha pekmez (veya kuru meyve), çok koyu olduysa biraz daha hindistan cevizi (veya soya) sütü ekleyin ve tekrar çalıştırın. Karışımı iki büyük cam bardağa aktarıp üzerine birkaç yaprak nane yerleştirin ve servis yapın. (cafefernando.com)