Siyah çay hakkında bilmemiz gerekenler
Toplumumuzda sık sık tüketilen ve olmazsa olmazlarımızdan siyah çay, faydaları ile adından söz ettirmektedir. Kafein içeren kahveden daha iyi bir şekilde konsantrasyon sağladığı ifade edilen siyah çayın ayrıca beyne de oldukça faydalı olduğu söyleniyor.
Dünyada kişi başına düşen çay tüketimi konusunda en yüksek ülkelerden birisiyiz. Aynı şekilde üretimde de ilk 10da yer alıyoruz. Peki nedir siyah çayın faydaları?
Kalbe iyi gelmektedir: Yapılan araştırmalara göre günde 3-4 fincan siyah çay içen kişilerde inme riski daha azdır. Bunun yanı sıra kalp krizi riskini de yüzde 44 oranında azaltmaktadır.
Kötü kolesterolü düşürür: Siyah çay kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini de yüzde 11 oranında düşürmektedir.
Kemik sağlığını korur: Siyah çayda bulunan fitokimyasallar ile düzenli tüketim sağlandığında kemikler güçlenmektedir. Siyah çay aynı zamanda kemik yoğunluğuna katkıda bulunur, osteoporoz ve artrit riskini azaltır.
Diyabet riskini minimum seviyeye çeker: Siyah çayın düzenli tüketilmesi durumunda Tip 2 diyabet oluşumunu yüzde 70 oranında düşürülebildiği tespit edilmiştir. Bu durum özellikle yaşlılar için faydalı olarak kabul edilmektedir.
Ağız sağlığına faydalıdır: Yapılan çalışmalar siyah çayın plak oluşumunu azalttığı ve çürük oluşumuna neden olan bakteri gelişimini kısıtladığını göstermektedir.
Yağlanmayı azaltmaktadır: Siyah çay özellikle karın çevresindeki yağlanmayı azaltmaktadır.
İyi bir antioksidan kaynağıdır: Polifenol içeriği yüksek olan siyah çayda, DNA hasarını engelleme özelliği bulunmaktadır. Tütün ve diğer toksin maddelerden kaynaklı olarak oluşan bu DNA hasarı için özellikle meyve ve sebzelerle desteklenmiş bir diyette siyah çayın yerinin mutlaka olması gerektiği ifade edilmektedir. Açık ve limon ilave edilerek içilen çay ile antioksidan alım kapasitenizi arttırmanız mümkün.
Çay stresi azaltır: Siyah çayda bulunan tenin maddesi rahatlama ve konsantrasyonu sağlamaktadır. Gün içerisinde ortalama 2- 3 fincan siyah çay tüketildiğinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin düştüğü araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Siyah çay, içeriğindeki faydalı maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Siyah çay bilindiği üzere virüsler ile savaşır. Bu da insanların bağışıklık sistemi için koruyucu kalkan olmaktadır.
Sindirim sistemini düzenler: Siyah çay, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmekte. Ayrıca sindirim sisteminin kolay ve rahat bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır.
Siyah çay enerjiyi arttırmaktadır: Siyah çay, beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve vücuttaki enerjiyi arttırır.
ZARARLARI NELERDİR?
Siyah çayın faydaları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Bu zararları ise şöyle listelemek mümkündür:
-Aç karnına çay içmek kişilerde mide bulantısına yol açabilmektedir. Bu nedenle çayın yanında bir şeyler tüketmeye dikkat etmeniz gerekmektedir.
-Aç karnına içilen çay aynı zamanda boş mideyi hemen geçerek kana hızlı bir biçimde karışmaktadır. Bu durum da ani açılık, sersemlik ve baş dönmesi gibi etkiler yaratabilir.
-Çok çay içmek kafein bağımlılığına neden olabilir. Vücuda fazla kafein almak ise yüksek tansiyon, çarpıntı, ürperme, titreme ve strese yol açabilmektedir.
-Düzensiz beslenme ile birlikte aşırı demli çay tüketmek sindirim sisteminde problemlere yol açabilmektedir.
-Aşırı ve demli çay tüketen kişilerin ellerinde titreme görülebilmektedir.
-Kafeinli içeceklerin hamilelik döneminde içilmesi tavsiye edilmemektedir.
-Demli ve aşırı çay tüketimi kalp çarpıntısı yapabilir.
Siyah çay içerken dikkat!
-Güvenilir şekilde toplanmış, kurutulmuş ve paketlenmiş siyah çay tercih edilmektedir.
-Koyu ve bayat çayları asla tüketmemeniz gerekmektedir.
-Demir eksikliği olan kişilerde çay özellikle yemeklerden hemen sonra içilmemeli en az 30 dakika beklenmelidir. Bu vücudun vitamin alması için oldukça önemlidir.
-Yaşlılar ve çocuklar çayı limonlu tüketmelidir.
Günün Vegan Tarifi
Karnabahar Salatası
Malzemeler
1 adet karnabahar
3 adet kırmızı biber
1 demet maydanoz
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Limon
Öncelikli olarak karnabaharı hafif bir şekilde haşlıyoruz. Karnabaharın diri olması, salatanın lezzeti için oldukça önemli. Daha sonra kırmızı biberi jülyen biçimde doğrayıp bir kaba alıyoruz. Karnabaharları da soğuduktan sonra aynı kaba alarak karıştırıyoruz. Son olarak ince ince kıydığımız maydanozları, dövülmüş sarımsağı, limonu, zeytinyağını ve tuzu ekleyerek karıştırarak servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun