Sayfa Yükleniyor...
Kakaonun Faydaları
7den 70e herkesin beğendiği ve birçok tarife eşsiz bir lezzet katan kakao, ayrıca vücudumuz için de oldukça faydalıdır. Hem antioksidanlar, hem vitaminleri hem de mineralleri zengin bir biçimde vücudumuza sunan kakao, uzmanlar tarafından da önerilmektedir.
Peki, nedir bu leziz gıdanın vücudumuza olan faydaları?
Kalp sağlığına faydalıdır: Kakao çekirdekleri kalp sağlığı için oldukça yararlıdır. Bu çekirdeklerin içeriğinde bulundurduğu polifenoller kardiyovasküler sistem için faydalıdır. Bu maddeler vücudumuzdaki kan basıncını düşürmekte ve dolayısıyla kalp sağlığına da iyi gelmektedir. Ayrıca kakao zengin bir magnezyum kaynağı olduğu için de önerilmektedir. Kalbin etkin miktarda kan pompalamasına yardımcı olan kakao, içerdiği magnezyum sayesinde de kan pıhtılaşması riskini azaltmaktadır. Bu da, felç ve kalp krizi riskini önlemektedir.
Zengin bir antioksidan kaynağıdır: Kakao içerisinde oldukça fazla antioksidan barındırmaktadır. Bu antioksidanlar vücutta bulunan oksijen bazlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olmaktadır. Kakaonun yeşil çaydan daha etkin bir antioksidan kaynağı olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Kolesterolü düşürür: Kakao kandaki LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini azaltmaktadır. Bu da kalp krizi ve inme riskini önler. Bunun yanı sıra HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyesini arttırabildiği de gözlemlenmiştir.
Beyne iyi gelir: Kakao beyin fonksiyonlarını geliştirebilmektedir. Bol bol kakao tüketenlerin iqsunun yüksek olduğu iddia edilmektedir. Kısa süreli hafızanın gücünü artırabilen kakao, yüksek oranda flavanol içerdiği için de uykusuzlukla dahi mücadele edebilmektedir. Eğer konsantrasyon problemi yaşıyorsanız, kakao tüketmeniz önerilmektedir.
Doğal bir anti depresandır: Kakao çekirdekleri depresyonla mücadele etmek için oldukça faydalıdır. Çekirdekler, serotonin, dopamin ve feniletilamin (PEA) konusunda zengindir ve bu da ruh sağlığında pozitifleşmeye katkıda bulunmaktadır. Depresif durumda olanlara bol bol çikolata tüketmeleri de bu sebeple önerilmektedir.
Kakao vücuda enerji verir: Kakao tüketmek vücuttaki enerji seviyelerini arttırmaktadır. Kakao çekirdeklerinde bulunan uyarıcı maddeler bu konuda oldukça destekçidir. Buna ek olarak, kakao tüketmek anksiyeteyi rahatlatmak için de faydalı olabilmektedir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Kakao çekirdeklerini tüketmek kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bunun için yüksek kalite işlenmemiş kakao çekirdekleri tüketmek gerekmektedir. Ürünler en az yüzde 70 yüzde 75 oranında kakao içermelidir.
Kan şekerini dengeler: Kakao kan şekerini kontrol altında tutmak için hücrelere etki etme yeteneğine sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Yapılan araştırmalar kakaonun bağışıklık fonksiyonunu da artırabildiği görülmüştür. Kakao beyine giden oksijeni arttırdığı için birçok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Organik kakao tozu yüksek lif içeriğine sahiptir, bu nedenle vücuttan kirliliği atarak detoksifikasyonu kolaylaştırmaktadır.
DİĞER FAYDALARI
-Kakaonun içerisinde yer alan kalsiyum kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır.
-Stresi azaltmakta oldukça faydalıdır.
-Kalbin kuvvetlenerek sağlıklı olmasına yardımcı olur.
-Hazımsızlığı giderir.
-Vücutta bulunan zehirlerin atılımını hızlandırır.
-İştahın açılmasında etkilidir.
-İdrar söktürür.
-Yaşlanmayı yavaşlatır.
Günün Vegan Tarifi
Humus
500 g koçbaşı nohut (haşlanmış)
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı tahin
1 çay kaşığı kimyon
4 çorba kaşığı limon suyu
3-4 diş sarımsak (ezilmiş)
Tuz
Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın, bir taşım kaynatın, çıkan köpüklü suyu dökün, tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenizde tam pişirin. Nohutların kabuklarını temizleyin, ölçüdeki nohutu elde edin Kabuksuz nohutları, 1,5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın, tekrar ocağa koyun, tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin. Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın. Nohutunuz katı bir hal alacak. 2.kez kısık ateşe aldığınız nohutunuza 1 çay bardağı ılık su ekleyin yumuşatın, sürekli karıştırarak açılmasını sağlayın. (1 dk). Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza tahin, limonsuyu, ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon, pul kırmızı biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin. Humus mezesini ılık servis yapın. (nefisyemekrarifleri.com)