NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 26.04.2017 08:03
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Yaşam dolu festivale hazır mısınız?

Türkiye’nin ilk vegan festivali olan Vegfest, 29-30 Nisan’da ülkemizin doğa cennetlerinden biri olan, aynı zamanda vegan dostu kent olarak bilinen Didim’de gerçekleştirilecek.

Didim, 29-30 Nisan’da düzenlenecek olan Vegfest’e ev sahipliği yapacak. Didim Belediyesi, Vegan Vejetaryenler Derneği Türkiye (TVD), Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) ve Didim Turizm Altyapı Birliği (DİTAB)  organizasyonuyla, gerçekleştirilecek olan etkinlik için, tarihi Apollon Tapınağı çevresinde bir festival sokağı kurulacak.

Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD), festival hakkında şu ifadeleri kullanıyor: “Yaşadığımız gezegene ve bu gezegeni paylaştığımız tüm canlılara karşı bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Adil olmanın önemine inanıyoruz ve yaşamı tüm dengeleriyle kucaklıyoruz!

Yurt dışında birçok örneği bulunan, sosyal sorumluluk anlayışımızı yansıtan ve farkındalık yaratmayı amaçlayan bu tür bir etkinliğin artık ülkemizde de başlatılması fikrinden yola çıkarak, Türkiye’nin ilk Vegfest’ini gerçekleştirmek üzere hazırlıklara başladık; Didim’in farklı değerlerini keşfederken, Vegan ürünlerin sergileneceği, yerel lezzetlerin paylaşılacağı, eğlenceli ve bilgilendirici bir program ile farklı bir deneyim yaşıyoruz! Daha sürdürülebilir dünya, şiddetsizlik ve hoşgörü, türler arası adalet ve sağlıklı seçimler için sizi de bu festivale bekliyoruz.”

YAŞAMA SAYGI!

Ülkemizde veganlığa özgü bir biçimde ilk defa düzenlenecek olan festival, yaşama ve doğaya saygı düsturları içerisinde gerçekleşecek. VegFest’in insanlık tarihinde doğa bilimlerinin temelinin atıldığı Didim topraklarında yapılacak olması ise ayrı bir anlam taşıyor. Didim’in, doğal güzelliklerinin yanında, Milet Antik Kenti ve Apollon Tapınağı gibi eşsiz tarihi değerleri ilçeye özel bir konum sağlıyor. M.Ö. 6. Yüzyılda pozitif bilimlerin başlangıç sayılan “Doğa Felsefesi”, Milet Okulu ve Tales ile başlar, Anaksimenes ve  Anaksimandros   tarafından sürdürülüp geliştirilir.

FESTİVADE DÜZENLENECEK ATÖLYELER

Raw Food Atölyesi: Çiğ yemekler, bitkisel süt, bitkisel peynir yapımının incelikleri nelerdir, beraberce uygulayarak öğreniyoruz. Gündelik yaşantınızda mutfağınıza kılavuzluk edecek pratik bitkiler, bu atölyede!

Vegan Yemek Atölyesi: Alternatiflerinizin sınırlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? O zaman buraya buyrun! Birbirinden çeşitli vegan yemekleri beraberce öğreniyoruz. Tarifleri uyguluyor ve sonra da afiyetle yiyoruz.

Yerel Otlar ve Salamura Atölyesi: Didim’in doğasından gelen birbirinden çeşitli otları tanıyoruz. Otlarla birbirinden farklı yemekler yapmayı öğreniyoruz ve afiyetle yiyoruz. Ayrıca salamura yapmanın incelikleri de bu atölyede.

Yoga Atölyesi: Yoga eğitmenimizle birlikte muhteşem doğada hep birlikte yoga yapıyoruz.

Go Okulu Atölyesi: Çin’in zeka oyununu keşfedin.

Tişört ve Bez Çanta Tasarım-Boyama Atölyesi: Atölyemizde beraberce tişört ve çanta dizayn ediyor, çiziyor ve boyuyoruz. El emeğinizin bir benzeri yok!

Bir Vegana Sor Atölyesi: Veganlık hakkında merak ettiklerinizi bizzat deneyimleyenlerden dinlemek ister misiniz? Sorularınız için sizi bekliyor olacağız.

Sabun Atölyesi: Yüzde 100 bitkisel sabununuzu kendiniz yapmak ister misiniz? Vegan sabun yapım atölyemizde sizleri bekliyor olacağız.

ÇOCUK ATÖLYELERİ

Masal Atölyesi: Masallar anlatıyor, dramatize ediyoruz. Çocukları masalların büyülü dünyasında bir süreliğine alıkoyuyor olacağız. Keyifli bir serüvene hazır olun!

Çocuk Yogası Atölyesi: Ruhumuzu dinginleştiriyoruz. Çocuk yoga eğitmenimiz eşliğinde tüm çocuklar yoga yapıyor.

Resim Atölyesi: Renklerin büyülü dünyası, çocukların yaratıcılığıyla şekil buluyor. Alanda yapıyor ve eşzamanlı olarak sergimizde paylaşıyoruz. Aynı zamanda sürpriz bir resim yarışmamız var! Haydi çocuklar!

Çocuklar ve Hayvanların İletişimi: Hayır burada kafesler yok. Zincirler ve tasmalar da! Bugüne dek belki de sadece uzaktan gördüğümüz çiftlik hayvanları aramızda dolaşıyor. Bir keçinin başını okşamanın mutluluğunu yaşarken, yanımızdan geçen buzağıya bir tutam ot uzatıyoruz. Bir köpekle kuzunun, sevginize verdiği cevabın bir farkı olmadığını görüyoruz. Hayvanlar bizim dostlarımız!

APOLLON TAPINAĞI HAKKINDA

Miletlilerin kutsal merkezi Apollon Tapınağı, bilimin henüz tanımlanmadığı bir zamanda, öngörülerin ritüeller eşliğinde kehanet olarak  aktarıldığı tek mekandı.  Bugün ise  dünyada en önemli 3 kehanet merkezinden biri olarak hala  görkemiyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Festival Programı:

29 Nisan 2017 Cumartesi:

09.00-20.00- Müzik Dinletisi

10.00-10.30- Festival Açılışı

10.00-21.00- Standlar ve Atölye Etkinlikleri/İkramlar

10.00-18.00- Bir Vegana Sor Etkinliği

11.00-18.00- Çocuklar ve Hayvanlar İletişim Atölyesi (gün boyunca)

14.00-16.00- Çocuklara Resim Atölyesi

14.00-17.00- Panel Açılışı

17.00-18.00- Müzikli Çocuk Oyunu

20.00-22.00- Konser

30 Nisan 2017 Pazar:

09.30-18.00- Müzik Dinletisi

09.30-12.00- Vegan Kahvaltı Etkinliği / Uzun Masa Etkinliği

10.00-18.00- Standlar ve Atölye Etkinlikleri / İkramlar

10.00- Spor ve Tur Etkinlikleri Hareket Saati

10.00-12.00- Trecking / Ot Toplama Etkinliği

10.00-14.00- Bisikletli Şehir Turu

10.00-14.00- Didim Kültürel-Tarihi Gezi

16.00-17.00- Müzikli Çocuk Oyunu “Küçük bir mucize”

18.00- Plaket ve ödüller/ Kapanış Konseri

Günün Vegan Tarifi

Sebze Kebabı

Malzemeler:

4 adet patates,

2 adet patlıcan,

4-5 adet sivri biber,

2 adet kırmızı kapya biber,

2 adet domates,

1 adet iri soğan,

2-3 diş sarımsak,

4 yemek kaşığı sıvı yağ,

Tuz, pul biber, kekik, nane,

2 su bardağı sıcak su,

1 yemek kaşığı salça

Yapılış:

Öncelikle patates ve patlıcanların kabukları soyulur ve uzun uzun jülyen şekilde doğranır. Biberlerin çekirdekleri çıkartılıp, uzun olacak şekilde doğranır. Kuru soğanın kabukları soyulur ve yarım ay şeklinde uzun uzun (jülyen) doğranır. Domatesler yıkanıp rendelenir (arzu ederseniz jülyen doğrayabilirsiniz). Sarımsaklar soyulup 4 e bölünür ve doğranan bütün sebzeler derin bir kap içerisine koyulur. Sebzelerin üzerine domates rendesi, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, pul biber, nane, kekik ve tuz ilave edilip güzelce harmanlanır. Hazırlanan sebzeler fırın tepsisine yaydırılır. Sosunu hazırlamak için 2 yemek kaşığı salça, 2 su bardağı sıcak su ve tuz, küçük bir kase içerisinde karıştırılır. Elde edilen salçalı sos, tepsideki sebzelerin üzerine gezdirerek dökülür. Hazırlanan yemek önceden ısıtılmış 190-200° fırında, yaklaşık olarak 40- 45 dakika pişirilir.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz