NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 03.05.2017 07:55
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

“Yaşam dolu festival” tamamlandı

Aydın'ın Didim İlçesi’nde ilk kez düzenlenen ve Türkiye'nin ilk vegan festivali olma özelliği taşıyan VegFest, renkli görüntülere sahne oldu.

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD) ve Didim Belediyesi işbirliğinde ilki düzenlenen vegan festivali, beklenenin de üstünde katılımcı ve misafire ev sahipliği yaptı. Sömürüsüz de yaşanabileceğini vurgulayan bu festivale katılan herkes, lezzetli vegan yemeklerin yanı sıra kozmetikten giyime birçok vegan ürünü tanıma ve deneme fırsatı yakaladı. Festival alanında Didim’e özgü, içerisinde hayvansal ürünlerin bulunmadığı yemekler sergilenirken, stantlarda sergilenen yeşillik ve doğal ürünler, vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Stantları gezen vatandaşlar, Didim’e özgür yetişen otlardan yapılan yemekleri, etsiz köfteden hamburgere, ot kavurmasından mantar yemeklerine, süt ve yoğurt kullanılmadan yapılan böreklere kadar çeşitli lezzetleri tatma imkanı buldu. Festivalde, veganlara yönelik paneller, şeflerin canlı sunumları, müzik dinletileri, çocuk aktiviteleri gibi bir çok etkinlik de alandakilerin beğenisine sunuldu.

Apollon Tapınağı yanındaki festival alanında düzenlenen Vegfest’e, vegan aktivistler, diyetisyenler, doktorlar, müzisyenler, Didim Kaymakamı İskender Yöndem, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ve daha birçok ünlü isim katılım sağladı.

ÖNÜMÜZDEKİ SENELERDE DE YAPILACAK

Festivalde bir konuşma gerçekleştiren Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, 'Üzerinde yaşadığımız bu kadim topraklarda hayata bakış açıları ve vegan kültürü ile şu anda yaptığımız birebir uyuşuyor. Doğadan yetişen sebzelerle ve bunları son derece doğal tarzda pişirerek tüketiyoruz. Biz de dedik ki vegan festivali Didim'de yapılabilir. Bu festivali önümüzdeki yıllarda da burada daha geniş kapsamlı yapmayı düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.

Vegfest Didim’de, doğa yürüyüşü, ot toplama gibi etkinliklerin yan ısıra çiğ yemek (raw food), vegan yemek, yerel otlar ve salamura gibi atölyeler düzenlendi. Ayrıca çocuklar için resim, yoga ve masal atölyelerinin yanı sıra zincirler ve tasmaların olmadığı “çocuklar ve hayvanların iletişimi” atölyesi de festival etkinlikleri arasındaydı. Bu yönüyle büyük takdir toplayan festival, çocuklara da sömürüsüz bir hayatın yaşanabileceği vurgusunu öğretmiş oldu.

“Vegan Dostu Belediye” unvanını kazanmış olan Didim Belediyesi, ilçenin ileride daha çok vegan ürüne ev sahipliği yapmasını sağlayacak.

VEGAN DOSTU BELEDİYE NEDİR?

Vegan Dostu Belediye kavramı, tüm canlıların yaşam hakkına saygılı, ekoloji ve çevre bilinci alanlarında sürdürülebilirliği ilke edinmiş, bu felsefeye duyarlı bireylerin toplumdaki yerini kabul eden, yaşam ve yeme hakkını önemseyen kabul eden ve buna uygun hizmet üreten bir belediyecilik anlayışını ifade eder.Dünyada bu konuda resmi olarak vegan dostu belediye olduğunu ilan eden ilk belediye Barcelona’dır. Bunu takiben dünyanın ikinci resmi vegan dostu belediyesi ise Didim’dir.

Didim Belediyesinin vegan dostu faaliyetleri arasında, hayvanların yaşam hakkının tanınarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi, belediye sınırları içerisindeki hizmet üreten alanlarda ve kendi tesislerinde veganlara da uygun alternatiflerin bulundurulması, hizmet sunan personelin bu konuda bilinçli hale getirilmesi için çeşitli zamanlarda eğitim faaliyetleri düzenlenmesi, şehri ziyaret eden vegan ve vejetaryenler için, seçimleri kolaylaştırıcı, alternatifleri tanıtıcı bir şehir haritası hazırlanması gibi faaliyetler bulunuyor.

KİM DÜZENLEDİ?

Sürdürülebilir, etik, çevreci ve sağlıklı yaşamı hedefleyerek gerçekleştirilen Didim VegFest, Didim Belediyesi, Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD), Didim Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği (DİTAB) ve Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) tarafından düzenlendi.

TVD KİMDİR?

Hayvanlara, ekolojiye, insan sağlığına, sürdürülebilirliğe en önemlisi eşitliğe dayalı bir yaşam biçimi olan veganlık, 21.yüzyılın yükselen değerleri arasındadır. Temeli hayvan hak ve özgürlüğüne dayanan yönüyle etik bir duruş olduğu kadar, tüm doğa ve gezegenimiz için sürdürülebilir ve adil bir tercihtir de.

TVD (Vegan ve Vejetaryenler Derneği Türkiye), 2007 yılından bu yana, bu amaç uğruna faaliyetlerini yürüten Türkiye’deki ilk ve tek vegan/vejetaryen yaşam eksenli sivil toplum kuruluşudur. TVD, Avrupa Ülkeleri Veganlığı Geliştirme Projesi Türkiye partneridir. Uluslararası Vejetaryenler Birliği (IVU) ve Avrupa Vejetaryenler Birliği (EVU)’nin tam üyesi ve Türkiye temsilcisidir. Uluslararası Hayvan Hakları ve Vejetaryen Haber Ajansı Türkiye ofisidir. Uluslararası Vegan/Vejetaryen Standardizasyon Sistemi V-Label’ın Türkiye lisansörü ve denetimcisidir.

Günün Vegan Tarifi

Pizza

Malzemeler:

Hamuru için:

1 su bardağı ılık su

Alabildiği kadar un

1 çay bardağı sıvı yağ

2 dolu yemek kaşığı şeker

1 paket Kuru maya

Tuz

Üzeri için:

Cherry Domates

Taze fesleğen

2 kırmızı soğan

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı şeker

Tuz

Balzamik sirke

Yapılışı:

Ilık suya, 2 yemek kaşığı şekeri atıp karıştırıyor ve ardından kuru mayamızı ekliyoruz. Su, mayanın etkisi ile kabarmaya başladığında bu karışımı derince bir yoğurma kabına alıyoruz. Tuzu ve yağı ilave ediyor ve azar azar unu eklemeye başlıyoruz. 20 dakika yoğuruyoruz. Hamur yoğurulduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp, yaklaşık 30-40 dakika , sıcak bir yerde dinlenmeye bırakıyoruz. 2 kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı şeker ve biraz tuzla birlikte, kısık ateşte, karamelize ediyoruz. Hamurumuz kabardığında, pizza tepsimizi yağlıyor, hamurun yarısını tepsiye, elimizle bastıra bastıra yayıyoruz. Ve ardından fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz. Karemelize ettiğimiz soğanları hamurun üzerine eşit miktarda yayıp tepsiyi fırına koyuyoruz. Pizza hamuru ve karamelize soğan fırında baş başa 10 dakika geçirirken biz cherry domateslerimizi yıkayıp ortadan ikiye bölüyoruz. Pizza hamurunu 10 dakika sonra fırından çıkarıp domatesleri ekliyoruz (üzerlerine biraz tuz eklemeyi unutmadan). Ve bu şekilde bir 10 dakika daha pişiriyoruz fırında. Biz de bu esnada, balsamik sirkeyi tavaya alıyor ve içindeki asitin uçması ve koyulaşması için pişiriyoruz. Domatesli ve soğanlı pizzamız piştiğinde, üzerine taze fesleğenlerimizi koyuyor ve yoğunlaşmış balsamik sirkemizle tatlandırıyoruz. (Gaia Dergi)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz