Kajunun faydaları nedir?
Bugün sizlere çok özel ve oldukça faydalı olan bir kuruyemişi anlatacağım. Geçtiğimiz hafta katıldığım Didim Vegfestte; Detoks ve Sağlık Yaşam Danışmanı Gül Kaynak tarafından düzenlenen Kaju sütü ve peyniri yapımı atölyesinde muhteşem bir kaju peyniri yapıldı. Hem çok lezzetli hem de oldukça faydalı olan bu peynir, hem vegan bireylerin hem de sağlıklı yaşamak isteyen herkesin tercih etmesi gerektiği besinlerden birisi. Bu nedenle sizlere bugünkü yazımda kajunun faydalarından bahsedeceğim.
Kaju, vücudun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi için, antioksidanlar, mineraller ve vitaminlerle doludur. Sağlık açısından birçok faydası olan bu harika kuruyemiş, C, E, K, B6, B12 vitaminlerinin yanı sıra, tiamin, niasin, folat, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, sodyum içermektedir.
Peki kaju vücudumuza ne gibi olumlu etkilerde bulunmaktadır?
Kalp sağlığını korur: Kaju fıstığı, diğer kuruyemişlere oranla düşük yağ içermektedir. Bu nedenle kalp sağlığına oldukça faydalıdır. Kaju kolesterole etki etmez ve antioksidan içeriğiyle kalp sağlığını destekler.
Yüksek tansiyonu önler: Kaju, bol miktarda magnezyum içermesinden ötürü kan basıncı sağlığını korumaktadır. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayan kaju bu özelliğiyle de kalbi korur.
Saç sağlığına iyi gelir: Kaju bol miktarda bakır içermektedir. Bu da saç sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bakır eksikliği saçların dökülmesini engeller ve birçok saç sağlığı problemini de giderir.
Kemik sağlığını korur: Kajunun magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içermesi kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle çocukların tüketmesi sağlıklı kemik yapısın oluşmasına yardımcı olurken, yaşlılık döneminde kemikle ilgili sorunların ortaya çıkmasına engel olabilir.
Sinir sağlığına faydalıdır: Kaju fıstığının içerdiği magnezyum damarları ve kasları rahatlatır. Böylece kalsiyumun sinir hücrelerine girmesini ekleyerek kemiklerde tutulmasını sağlar.
Kilo vermeyi kolaylaştırır: Kaju fıstığı yağlı gıdalar arasında kabul edilmiş olsa da diğer türleri ile kıyaslandığında daha az yağ içermektedir ve kilo aldırmaz.
Antioksidan özelliği vardır: Kaju fıstığı bakır, magnezyum, selenyum başta olmak üzere kaliteli mineraller içerir. Bundan dolayı kajunun antioksidan özelliği vardır, bu özellik genel sağlık için faydalıdır. Kaju fıstığı sindirim sistemi için faydalı olan asitler içerir, asit seviyesini sağlıklı düzeyde tutar.
Safra taşlarının azalmasında etkilidir: Kişide çiğ kaju tüketimi düzenli denebilecek derecede ise safra kesesi taşı oluşması riski azalmaktadır. Çiğ kaju kişilerde safra taşı riskini yüzde 25 oranında azaltmaktadır.
Adet sancısını iyileştirir: İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik-sinir dokusunu ve kalp atışlarını düzenler, adet dönemi ve sancılarını, gerginliğini azaltır. Ayrıca magnezyum bağışıklık sisteminin de önemli minerallerindendir, bu nedenle kaju bağışıklık sistemini de destekler.
KAJUNUN DİĞER FAYDALARI
-Kaju fıstığı sindirim sistemi için faydalı olan asitler içerir, asit seviyesini sağlıklı düzeyde tutar.
-Vücut direnci ve bünye için hayati önem taşıyan vitaminler açısından oldukça zengindir.
-Vücuda enerji verir.
-Dişler ve dişetleri için faydalı olan kaju, dişlerin güçlenmesini sağlarken çürüme oranını azaltır.
-Kaju fıstığı rahat bir uyku çekmek için yardımcı olabilir.
-Birçok hastalığın temel nedeni olan serbest radikallere karşı etkilidir, serbest radikallerin verdiği zararları azaltır.
-Zararlı UV ışınlarının etkilerine karşı bünyeyi korur.
-Cilt dokularını güçlendirir ve cildin pürüzsüz olmasına yardımcı olur.
-Cilt gözeneklerinin nefes almasını sağlar.
-Kuru ciltlerin nemlenmesinde etkilidir.
-Kepek sorununu azaltır.
-E vitamini içeren kaju yağı mantar enfeksiyonlarından korur.
-Kaju yağı sivilcelerin kurutulmasında ve sivilceye neden olan bakterilerin temizlenmesinde etkilidir.
-D vitamini içeren kaju kemik hastalıklarının oluşmasını önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Magnezyum da taşıyan kaju fıstığı kasların çalışma dinamiğini ve kalp atışlarını düzene sokar, adet dönemindeki gerginlikleri azaltır.
-Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler.
Günün Vegan Tarifi
Kaju Peyniri
Malzemeler
150 gr Kaju fıstığı
İstediğiniz kadar frenk soğanı
İstediğiniz kadar maydanoz
Sızma zeytinyağı
Sarımsak tozu
Kekik
Himalaya tuzu
Yapılışı:
4 saat soğuk suda beklettiğimiz kajuları mutfak robotuna atıp biraz da su ekleyerek çekiyoruz. Bu sırada eğer kıvamı yoğun olduysa istediğiniz oranda su eklemeye devam edebilirsiniz. Püre haline getirdiğimiz kajuların içerisine daha sonra diğer tüm malzemeleri de ekleyerek tekrar robottan geçiriyoruz. İyice karıştırdıktan sonra bir tabağa alarak, servis edebiliriz. Ekmeğin üzerinde ya da krakere sürerek tüketebileceğiniz harika lezzetli ve sömürüsüz bir kahvaltılık elde etmiş oldunuz. Afiyet olsun
Günün Haberi
Casus uydu uzaya gönderildi
Elon Muskın kurduğu SpaceX şirketi, Amerikan Hava Kuvvetleri ile imzaladığı işbirliği anlaşmasından sonra ilk kez askeri bir casus uyduyu uzaya fırlattı.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle pazartesi gününe ertelenen fırlatma işleminin başarıyla gerçekleştiği ifade edildi. Uydu ile ilgili herhangi bir bilgi verilmezken, uydunun askeri ve istihbarat amaçlı uzaya gönderildiği açıklandı. Görev tanımı yapılmayan uydu genel hatlarıyla tam bir muamma. Amerikan Hava Kuvvetleri daha önceki dönemde Lockheed ve Boeing firmalarıyla çalışıyordu. Daha sonraki dönemde ise 2015 yılında uzaya gönderme işlemlerinde tüm yetki SpaceX'e verilmişti. (Haber Uzay)