Sağlıklı besinlerden birisi olan kuru kayısı, hem lezzeti hem de vücudumuza olan etkileri ile ön plana çıkmaktadır. Kayısı, herhangi bir besin değeri kaybetmeden kurutulmaktadır. Bu işlemde kayısının sadece suyu alınır. Bu nedenle kuru kayısıda vücudumuzu besleyen birçok özellik bulunmaktadır. Kuru kayısı; havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kavun ve patates gibi beta karoten yönünden oldukça zengindir. Kuru kayısıda ayrıca, silisyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini gibi besinler bulunmaktadır.
Peki kuru kayısı vücudumuza ne gibi faydalarda bulunmaktadır?
Kabızlığa iyi gelir: Kuru kayısı, içerisinde bulunan selülöz ve pektik ile kabızlığa faydalı gelmektedir. Kronik kabızlık şikayeti olanlara önerilen kuru kayısının, vücuda bu konuda büyük yardımı dokunmaktadır. Yemeklerden önce tüketilecek olan 2-3 kuru kayısı ise hazımsızlığı çözebilmektedir.
Anemi: Demir içeriği yüksek olan kuru kayısı, demir eksikliği ile ortaya çıkan anemi tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilmektedir.
Ateşli hastalıklara iyi gelir: Kayısı, ateşli hastalıklar sırasında vücudun ısısını düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği vitamin ile mide, karaciğer, kalp ve sinirlere hastalık esnasında destek sağlar.
Kuru kayısı cilt hastalıklarına faydalıdır: Kayısı; egzama, güneş yanığı ve uyuz tedavisinde kullanılabilmektedir. Soğuk nedeniyle tahriş olan cilde de iyi gelir.
Diyetlere yardımcı olur: Kuru kayısı, düşük kalorisi ve yağ içeriği ile neredeyse her diyet listesinde kullanılmaktadır. Düzenli olarak kuru kayısı tüketerek açlığınızı bastırabilir ve vücudunuz için gereken vitamin ve mineralleri bu az kalorili besinden alabilirsiniz.
Sindirim sistemine faydalıdır: Kuru kayısı müsil özelliği ile vücudumuzdaki istenmeyen atıkları atmaya yardımcı olur. Kuru kayısı, alkali özelliği ile bütün bağırsakları temizler.
Gebelikte tavsiye edilmektedir: Kuru kayısı uzun yıllar boyunca gebelikte destekleyici olarak kullanılmıştır. Kuru kayısının kısırlığı tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.
Kalp ritmini düzenler: Kuru kayısı zengin bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, kalp kasının sağlıklı çalışmasını sağlar ve kalp ritmini düzenler.
Gözlere faydalıdır: Kuru kayısı A vitamini içerir. A vitamini ise gözler için en faydalı vitamindir. Ayrıca A vitamini çok güçlü bir antioksidan olup, hücrelerin sağlıklı kalmasını sağlar. Kuru kayısı katarakt hastalığında hayati bir önem taşır.
Astıma iyi gelir: Kuru kayısı ayrıca tüberküloz semptomlarını, astımı ve bronşiti tedavi etmesi ile bilinir.
Yüksek kan basıncını dengeler: Kuru kayısı vücudun tuz seviyesini dengeleyerek kan basıncını düşürür. İçinde potasyum bulunan kayısı ayrıca kalp hastalıklarına yakalanmamak için tercih edilmesi gereken besinler arasında kabul edilmektedir.
Kas gelişimine faydalıdır: Kuru kayısı potasyum içermesinden ötürü metabolizmayı güçlendirir ve organlarımızın için vazgeçilmezler arasında yer alır. Özellikle vücut geliştirme şampiyonlarının vazgeçilmez besini olan kuru kayısı, vücuttaki asit seviyesini dengeler ve proteinleri sentezler. Kemikler için önemli kalsiyum, fosfor, manganez, demir ve bakır mineralleri bakımından zengin olan kayısı osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korunmak için önerilen meyvelerden biridir.
Kan pıhtılaşmasına yardımcı olur: Kuru kayısı K vitamini içerir. K vitamini ise kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir vitamindir. Herhangi bir yaralanma esnasında kanımızın pıhtılaşmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle kuru kayısı tüketmek önerilmektedir.
İltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılır: Sadece bitkisel besinlerde bulunan kateşinler (catechins) bakımından zengin olan kayısı (1 adet kayısı 4-5 gram kadar kateşin içerir) bu özelliği ile romatizma, bronşit gibi iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
DİĞER FAYDALARI
-Raşitizm gibi kemik hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.
-Kayısının sağlığa faydaları arasında, yüksek oranda magnezyum ve fosfor içermesinden dolayı, beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi de yer alır.
-Magnezyum, ayrıca tansiyonu çok etkili bir şekilde normale getirmeye yardımcı olabilir.
-Kayısı muhteşem bir idrar söktürücüdür.
- Kayısı yaş ve kuru olarak; fonksiyonel gıdadır. Yani önleyici, koruyucu ve destek gıdalardandır. Yani sağlıklı ve iyi yaşam için gerekli gıdalardandır.
-Sinirleri yatıştırır, uyku düzenine yardım eder.
Kutu kutu kutu
100 gram kayısının besin değerleri:
113 kalori
Lif 4 gram
Karbonhidrat 29 gram
Protein 1 gram
A vitamini 2139 IU
C vitamini 1.4 mg
B6 vitamini 0.1 mg
Kalsiyum 15 mg
Demir 1.5 mg
Magnezyum 15 mg
Fosfor 38 mg
Potasyum 443 mg
Sodyum 3 mg
Çinko 0.2 mg
Bakır 0.1 mg
Günün Vegan Tarifi
Kayısılı Vegan Bar
Malzemeler:
2 su bardağı kuru kayısı
2 su bardağı rendelenmiş hindistan cevizi
1,5 su bardağı çiğ badem
2 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
Yapılışı:
Kuru kayısıları bir tencereye alarak ısıtın. Bu şekilde içindeki doğal şeker ortaya çıkacak ve kayısılar yumuşayacak. Badem, rendelenmiş Hindistan cevizi ve kuru kayısıları mutfak robotuna alın. Hepsini güzelce parçalayın. Bir spatula yardımıyla kenarlara yapışan kısmı kabın ortasına indirin. Çalışır durumdaki robotun içindeki karışıma rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Ardından azar azar taze sıkılmış limon ve portakal suyunu ekleyin. Tüm malzemeler özleşene kadar karıştırın. Bir araya gelmeleri için gerekirse biraz daha portakal suyu ekleyin. Karışımı bir tepsiye alarak düz bir form verin. Daha kolay dilimleyebilmek için 3-4 saat kadar kurumaya bırakın.
Günün Haberi
Halkalardan gelen sesler yayınlandı
Cassini uzay aracı son görevine başladığı şu günlerde veri üzerine veri gönderiyor. Son olarak Cassini uzay aracı Satürn ile halkaları arasından elde ettiği radyo ve plazma dalga bileşenlerini sese çevirerek Satürn ve halkaları arasında meydana gelen sesleri kaydetti. Radyo ve Plazma Dalga Bilimi (RPWS) tarafından dönüştürülen sesler bilim dünyasında büyük ilgi gördü. Ancak seslerin çok da melodik olduğunu söylemek yanlış olur. Hemen belirtelim uzayın sesi yok, uzayda ses yayılmaz diyenler çıkacaktır. Burada bahsedilen ses insan kulağının duyabileceği sesler değil. (Haber Uzay)