Guava vücudumuzu koruyor
Tropikal meyveler arasında bulunan ve ülkemizde insanlar tarafından pek bilinmeyen guava, faydaları ile genel sağlığımızı koruyor. Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesi, lezzetiyle de ön plana çıkıyor. Bu önemin görülmesiyle beraber, yavaş yavaş ülkemizde de üretilmeye başlanan guava, birçok mineral ve vitamin içeriyor. Guava, pek çok ülkede ve özellikle Asya ülkelerinde tüketilen bir meyvedir. Çiğ olarak, reçel olarak veya şekerleme olarak kullanılmaktadır. Faydalarından verim alabilmek için tazeyken yemek gerekir. Bu meyve diğer tropik meyveler gibi ekstra korumaya ihtiyaç duymaz ve bu yüzden kimyasal işlemlere maruz kalmadan tüm faydalı mineral ve vitaminlerini içinde saklayabilmesi özelliğiyle de ön plana çıkar. Guava meyvesi vitamin ve mineraller açısından zengindir. A, B6, C, E, K vitaminleri ile potasyum, fosfor, magnezyum, manganez, bakır, folik asit, kalsiyum, bakır, demir, çinko ve selenyum mineralleri içerir.
Guavanın faydalarını şu şekilde listelemek mümkün olacaktır:
Guava kilo vermeye yardımcı olur: Kilo vermek isteyenlerin guava meyvesinden yararlanması önerilmektedir. Çünkü lifli ve mineral açısından da oldukça zengin bir meyvedir. Kolesterol içermez ve karbonhidrat miktarı çok azdır. Elma, portakal, üzüm gibi sürekli olarak tükettiğimiz birçok meyveye nazaran daha az şeker içeren guavanın tok tutma özelliği de bulunmaktadır.
Göz sağlığına iyi gelir: Guava aynı zamanda içeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığı için de önemli bir yerdedir ve katarakt oluşumunu önler. A vitamini göze oldukça faydalı bir vitamindir ve uzmanlar tarafından da sık sık tüketilmesi önerilir.
Şeker hastalığına faydalıdır: Guava yaprağı başarılı bir şekilde kan şekerini kontrol etmede kullanılmaktadır. Bu nedenle uzmanlar tarafından şeker hastalığı olan insanlara önerilmektedir. Fakat yine de doktor kontrolünde yenmesinde fayda vardır.
Kalp sağlığına yararlıdır: Yurtdışında yapılan bir deneyde katılımcıların toplam kolesterolünde, trıgliseritte ve gelişmiş HDL kolesterolü ile beraber, LDL kolesterolünde bir azalma görülmüştür. Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengindir. Bu sebeple kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar.
Anti bakteriyeldir: Guava yapraklarının anti bakteriyel özelliklere sahip olduğu ve zehirlenmeye yol açan salmonella mikrobu ve diğer zararlı bakteriler üzerinde öldürücü bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
İshale iyi gelir: İçeriğindeki yararlı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir. Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir.
Saç dökülmesini önler: C vitamini bakımından oldukça zengin olan guava meyvesi düzenli olarak tüketildiğinde saç dökülmelerini önlemektedir. C vitamini vücutta üretilmediği gibi depolanamaması sebebiyle günlük olarak tüketilmelidir Guava meyvesi ise C vitamini bakımında en zengin meyvedir. Ayrıca kolajen ve kök hücre üretiminde önemli rol oynar.
Cilt sağlığına iyi gelir: Henüz olgunlaşmamış olan guava meyvesi ve guava yapraklarıyla yüzünüze tedavi uygulayabilirsiniz. Bu sayede kırışıklıklardan, lekelerden ve sivilcelerden korunabilirsiniz. Eğer akne veya siyah noktalardan şikayetçiyseniz, guava yapraklarından bir karışım hazırlayabilir ve bunu her gün kullanabilirsiniz.
DİĞER FAYDALARI
-Kadınlarda regl dönemini düzenleme özelliğine sahiptir.
-Mikrop öldürücüdür.
-Guava yapraklarının çiğnenmesi diş eti problemlerini giderir, ağız kokusunu ortadan kaldırır.
-Yaprakları cilt bakımında kullanılmaktadır. İyi bir kırışıklık gidericidir.
-Vitamin ve mineral bakımından zengin oluşu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
-İçindeki folik asit, insanlarda doğurganlığı artırmaktadır.
-Tıpkı muzdaki kadar potasyum içermektedir, böylelikle guava kan basıncını düzenlemektedir.
-Magnezyum içeren guava, stres ve sinirlilik haline iyi gelmektedir. Bu nedenle kasların ve sinir sisteminin rahatlamasını sağlayan bir meyve olarak kabul edilir.
- Guava ayrıca öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Bağırsakları dengeleyici ve düzenleyici etkisi vardır.
- Gueva meyvesinin içeriğindeki bakır, tiroid sağlığı için önemlidir.
- B3 ve B6 vitamini içermektedir, bu da beyin sağlığı için gereklidir.
Guava nasıl tüketilmelidir?
Meyvenin kabuğu da dahil olmak üzere her bir kısmında birçok fayda vardır. Hatta çekirdekleri bile tüketilmektedir. Genellikle sert aromasından arındırmak için pirişilir. Guava nektarı soğuk içeceklerde kullanılır. Meyvenin hoş bir tadı vardır, bu yüzden guava reçeli ile de pek ünlüdür. İçinde yüksek derecede pektin bulunur. Diğer meyvelerle karıştırıp, meyveli Guava salatası yapabilir ya da isterseniz maydanoz, balzamik sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırıp yemeğin yanında salata olarak da tüketebilirsiniz.
Günün Vegan Tarifi
Kahvaltılık Fasulye
Malzemeler:
Yarım kilo kuru fasulye
Yarım su bardağı tahin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İsteğe bağlı 1 yemek kaşığı keten tohumu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
3-4 diş sarımsak
Yapılışı:
Fasulyeleri bir gün önceden suda bekletin. Ertesi gün fasulyeleri pişirip, suyunu süzün. Suyunu süzdükten sonra sırasıyla tahin, zeytinyağı, keten tohumu, karabiber, köri ve sarımsağı ekleyip blenderdan geçirin veya çatalla ezin. Karışım soğuduktan sonra kavanoza veya kaplara koyup buzdolabına koyun. (veganmutfak.com)