NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 17.05.2017 08:15
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Keten tohumunun faydaları

Akdeniz iklimini seven genellikle bu bölgelerde yetişen keten tohumunun vücudumuza sayısız yararı bulunmaktadır. Keten tohumu içerdiği birçok mineral ve vitamin ile özellikle vegan ve vejetaryen beslenen bireylere tavsiye edilmektedir. Keten tohumu C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, kalsiyum, bakır, demir açısından da oldukça zengindir. Keten tohumu, magnezyum ve Omega 3 yağları açısından çok zengindir. Bu yüzden keten tohumu özellikle kilo vermek isteyen kişilerin de kurtarıcısı sayılmaktadır.

Peki nedir keten tohumunun faydaları?

Sindirim sistemine faydalıdır: Keten tohumunun içerdiği diyet lifleri sindirim sitemi için çok faydalıdır. Diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve böylece sindirim sistemin yorulmasına engel olur. Kısacası keten tohumu bağırsakların düzenli bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır.

Kalp sağlığına iyi gelir: Keten tohumunun bir diğer önemli özelliği ise iyi bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ile keten tohumu kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutar. Aynı zamanda kan şekerini de düzenler. Bütün bu özelliği sayesinde de dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını korur. Ketene tohumu böylece yüksek kolesterolden ve kan şekerinden kaynaklanabilecek kalp hastalıklarını engellemiş olur. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyesini arttırır.

Metabolizma güçlenir: Keten tohumu vücudun genel anlamda düzgün çalışması için gerekli ola B vitamini, manganez ve magnezyum içermektedir. Bu vitamin ve elementler; vücudun genel sağlığına iyi gelmekte, metabolizmayı güçlendirmekte ve vücut direncini de arttırmaktadır. Keten tohumu ayrıca kemik ve iskelet sağlığına da iyi gelmektedir.

Menopoza iyi gelir: Şifalı bu tohum, kadınlarda yaşanan menapoz sorunlarına da iyi gelmektedir. Bu tip bir süreçten geçen kadınların sinir bozuklukları keten tohumunun yardımı ile giderilebilmektedir. Keten tohumu ayrıca; kadın hormonunu dengeleyen bir madde olan lignans maddesini içermektedir. Bu da regl dönemlerinin iyi geçmesini sağlar.

Diyabet sorunlarına iyi gelmektedir: Günlük olarak tüketilen keten tohumu çok ilerlememiş ve şiddetli olmayan diyabet problemlerini ortadan kaldırabilir. Bu mucizevi bitki bunun yanı sıra kan şekerini de sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur.

Bağışıklık sistemine iyi gelir: Keten tohumu, bağışıklık sisteminin yabancı, zararlı maddelere olan direncini yükseltir. Bu yüzden düzenli olarak keten tohumu tüketimi genel anlamda bütün bünyeyi korumamızı sağlar.

Zayıflamaya yardımcı olur: Keten tohumu ve keten tohumu yağı iki önemli sebepten dolayı zayıflatıcı etkiye sahiptir. Bunlardan birincisi insana tokluk hissi veriri ve yeme dürtüsünü baskılar. İkincisi ise bağırsakların ve sindirim sisteminin daha düzenli ve iyi çalışmasını sağlar.

B12 içermektedir: Dışarıdan alınması gereken önemli temel maddelerden birisi olab B12 vitamini, keten tohumunun içerisinde bulunmaktadır. Bu vitamin açısından oldukça değerli olan keten tohumu yine vejetaryenler ve veganlar için önemli bir besin olarak kabul edilmektedir.

Cilt ve saç sağlığına iyi gelir: Keten tohumunun içerdiği Omega 3 ALA yağ asitleri ve B vitaminleri cildi ve saçları canlandırmaya yardım eder. Akne ve egzama için de faydalı olabilir.

KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Tane olarak kullanılabilir: 1,5 çorba kaşığı keten tohumunu sıcak suyla ıslattıktan sonra vegan yoğurtla beraber tüketebilirsiniz. Bu şekilde tüketildiğinde sindirim sistemini düzene sokmuş olursunuz.

Keten tohumu yağı kullanımı: Keten tohumu yağı gün içinde 1 tatlı kaşığı içilebilmektedir. Keten tohumu yağı mide ve bağırsaklarda meydana gelen sorunları onarır. Antioksidan özelliğinden dolayı bağırsakları temizler ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

Öğütülebilmektedir: Tohumu öğütülmüş halde alabilir ya da kendiniz de öğütebilirsiniz. Bunu omlet yaparken, çorba pişirirken ve salatalarda da kullanabilirsiniz.

ZARARI VAR MIDIR?

Her gıda ürününde olduğu gibi keten tohumunun da fazlası vücuda zarar verebilmektedir. Bu zararları ise şöyle listeleyebiliriz:

-Keten tohumunun aşırı kullanımı ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

-Yüksek dozlarda keten otu veya yağı tüketimi bağırsak sıkışmasına sebep olabilir.

-Fazla kullanımı alerjiye neden olabilir.

Günün Kültür Sanat Haberi

Venedik Bienali’ne damga vurdu

Geçtiğimiz haftalarda başlayan Venedik Bienali’nde iklim değişikliğine dikkat çekmek isteyen İtalyan heykeltıraş Lorenzo Quinn, yarattığı devasa eller ile şehrin en dikkat çekici çalışmalarından birine imza attı. Bu sene 57. kez gerçekleşen Venedik Bienali, özellikle bir süredir Türkiye Pavyonu’nda yer alan Cevdet Erek’in ÇIN çalışması sebebiyle de gündemimizdeydi. Geçen hafta açılışı gerçekleşen Venedik Bienali için şehrin çeşitli yerlerinde de sanat çalışmaları ve sergileri gerçekleşmeye devam ediyor. İklim değişikliği ve yükselen deniz sularına dikkat çekmek için bir heykel çalışması yapan İtalyan heykeltıraş Lorenzo Quinn, kanalların içinden çıkan ve binaları saran devasa el yerleştirmeleri yaptığı çalışması ile bienalin en çok dikkat çeken isimlerinden oldu. Şehirde 14. yüzyıldan kalan bir otelin duvarlarını destekleyen ellerle yaptığı çalışmaya Support (Destek) ismini veren sanatçının tasarımı ilgi topladı. (BantMag)

---------------

Günün Vegan Tarifi

Keten Tohumlu Omlet

Malzemeler

2 yemek kaşığı keten tohumu

2 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası

Su

Yapılışı:

2 yemek kaşığı keten tohumu 10 - 12 yemek kaşığı su ile blenderdan geçirilir. Daha sonra bu malzemeye 1 - 2 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası (arzuya ve damak zevkine göre) katılır ve blenderdan tekrar geçirilir. Bu aşamada göz kararıyla su katmak gerekebilir. Elde edilen malzeme yağsız tavada omlet gibi pişirilir. Dilerseniz baharatlarla ve yeşilliklerle lezzetlendirebilirsiniz. Afiyet olsun.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz