NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 03.06.2017 06:58
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Zahterin faydaları nelerdir?

Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve sık sık yemeklerde kullandığımız zahter, vücudumuz için oldukça faydalı maddeler içermektedir. Kokusu ve tadıyla yediklerimize ekstra lezzet katan bu harika ot mükemmel bir şifa kaynağıdır. Zahter yabani olarak kendiliğinden yetişir. Güneşi ve sıcağı sevmesinden ötürü genellikle sıcaklığın fazla olduğu dağlık yerlerde çokça çıkar.

Zahteri genellikle kahvaltılık olarak kullanırız. Kahvaltılık olarak yapılan zahtere isteğe bağlı olarak, nohut, leblebi, melengiç, kavun ve karpuz çekirdeği, buğday, Rezene, küzbara, kimyon, sumak, susam, biber, tuz gibi baharatlar ilave edilmektedir.

Peki nedir zahterin faydaları?

Bronşit ve öksürüğe iyi gelir: Zahter, öksürüğü hafifletir ve durdurmaya yardımcı olur. Bir kekik türü olan zahter, akut bronşit semptomlarını hafifletir. Zahter çayı ise, boğaz ağrısını ve öksürüğün geçmesini kolaylaştırır.

Akne ve sivilceye iyi gelir: Zahter, antibakteriyel özelliği ve içerdiği benzoil peroksit içeriği sayesinde, akne temizliğine yardımcıdır. Zahter, ciltteki akne ve sivilce oluşumunu engeller ve dezenfekte eder.

Saç dökülmesine faydalıdır: Zahter suyu ya da yağı, saç köklerini besler ve güçlendirir. Zahter, saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini durdurmaya yardımcı olur.

Tansiyon: Zahter, tansiyonu dengelemesi özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır. Özellikle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Vücudumuz her zaman vitaminleri kendisi üretemez. Bu nedenle dışarıdan takviye almak oldukça önemlidir. İşte bu noktada zahter devreye girer. A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan zahter, bakır, lif, demir ve manganez gibi bileşenler bakımından da zengindir. Tüm bu vitamin ve mineraller ise, bağışıklık sistemini destekleyici özelliktedir.

Cilt temizliği: Güzel bir kokuya sahip olan zahter, cilt temizliği ve sağlığı için oldukça önemlidir.

Genel sağlık için faydalıdır: Zahter baş ağrısı, kolik, öksürük ve mide bozuklukları gibi bir dizi sağlık rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. Bu bitki tüberküloz hastalığının tedavisinde bile etkili olabilmektedir. İçine biraz bal katılarak hazırlanan zahter çayı öksürük gibi durumlarda faydalı olabilmektedir.

Stresle mücadele eder: B vitaminleri, A vitamini, C vitamini, tiamin ve piridoksin gibi çeşitli vitaminleri barındırmaktadır. Zahter kuru bir biçimde tüketildiğinde içerdiği piridoksin sayesinde stresle mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. GABA düzeylerine etki ederek beyinde önemli bir rol oynamaktadır.

DİĞER FAYDALARI

-Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştirmekte ve sinirleri de güçlendirmektedir.

-Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı korur.

-Hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemine iyi gelir. Bağırsak hastalıklarını iyileştiricidir. Mesane ağrısını dindirir.

-Kalp çarpıntısını giderir.

-İştah açar.

-Sinirleri kuvvetlendirir.

-Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.

-Zahter, ayak ve tırnak mantarını iyileştirme özelliğine sahiptir. Antioksidan etkisi sayesinde zahter, mantar enfeksiyonunu önler.

- Zahter ya da zahter çayı, idrar yollarını rahatlattığı için, idrar söktürücü olarak da yardımcıdır.

-Zahter, gastrit rahatsızlığını da önleyici etki göstermektedir.

- Zahter tüketimi yaparak ya da zahter suyu ile gargara yaparak ağız içi ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Antioksidan özelliği sayesinden zahter, ağız içini dezenfekte eder ve ağız içinde hoş bir koku bırakır.

- Zahter çayının bir başka pratik kullanım alanı ise küçük ağrılar, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sisteminin ortak sorunlarını rahatlatmaya yardımcı olmasıdır.

ZAHTERİN ZARARI VAR MI?

Normalde zahteri yemek ya da çay olarak içmek ve ya yağını kullanmak herkes için güvenli olarak kabul edilmektedir. Fakat cilt tedavisinde doğrudan cilde uygulamaktan kaçının. Sulandırılmış zahter yağı kullanmak daha doğru olacaktır. Öte yandan çok fazla tüketildiği zaman ateşi ve bazı kardiyovasküler rahatsızlıkları kötüleştirebilmektedir.

Besin Değeri

100 gram zahterde şunlar bulunur:

Kalori (kcal) : 52

Karbonhidrat (g) : 9.29

Protein (g) : 1.48

Yağ (g) : 3.27

Lif (g) : 2.25

Kolesterol (mg) : 0

Sodyum (mg) : 189.98

Potasyum (mg) : 263.79

Kalsiyum (mg) : 55.52

Vitamin A (mg) : 613.4

Vitamin C (mg) : 40.15

Demir (mg) : 1.95

Günün Vegan Tarifi

Zahterli poğaça

Malzemeler

125 gram oda sıcaklığında bitkisel yağ

1 iri çay bardağı zeytinyağı

3 çorba kaşığı vegan yoğurt

Pekmez

1 çorba kaşığı kahvaltılık zahter karışımı

3,5-4 su bardağı tam buğday unu

1 paket kabartma tozu

Yapılışı

Fırın tepsinizi yağlayın ya da yağlı kağıt serin, bir kenara alın. Fırınınızı 180 derece ısıya ayarlayın. Un hariç tüm malzemeyi derin bir kaba alın ve elinizle karıştırın. Ardından bardak bardak unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur elinizden ayrılıp kolaylıkla yuvarlanabilir bir hale geldiğinde un eklemeyi bırakın. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak elinizle yuvarlayın ve tepsiye aralıklı olarak dizin. Tüm hamur bitince üzerlerine pekmez sürün, çörek otu serpiştirin ve fırına verin. Üzeri kızarıp çatlayınca pişmiş demektir. Poğaçanın altını kontrol edin, aynı şekilde kızarmış ise fırından çıkarın. (yemekcininmekani.com)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz