Çörekotunun Faydaları Nedir?
Binlerce yıldır tüm dünyada birçok hastalığın tedavisinde kullanılan çörek otu, lezzetinin yanı sıra vücudumuza olan faydaları ile de bilinmektedir. Araştırmalara göre dünya çapında çörek otu ile ilgili birçok işe yarar sonuç elde edilmiş ve faydalar kanıtlanmıştır. Çörek otunun içerisinde bulunan vitamin ve mineraller, bu besleyici gıdayı faydalı bir hale getirmektedir. İnsan sağlığına şaşırtıcı şekilde sağladığı katkı ve hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılan çok zengin ve güçlü vitamin ve mineraller barındıran çörek otunu düzenli olarak tüketmeniz çok önemlidir.
Çörek otu astıma iyi gelir: Yapılan araştırmalara göre çörek otunun astıma olumlu yönde katkıda bulunduğu ifade edilmektedir. Çörek otu içerisinde bulunan anti enflamatuar özelliği, solunum yolu adalelerini genişletmekte ve astım tedavisine de yardımcı olmaktadır.
Yüksek tansiyona faydalıdır: Çörek otu yüksek tansiyonu düşürme konusunda oldukça önemli işlevlere sahiptir. Tansiyon çıktığı zaman çörek otu tüketmek tansiyonu düşürmeye yarar ve bunun yanı sıra vücudun genel sağlığına da faydalı olur.
Karaciğere iyi gelir: Çörek otunun karaciğeri bazı zehirlenme türlerinden koruduğu ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalar, çörek otunun karaciğer üzerindeki zehirli etkileri azalttığını ortaya koymuştur.
Şeker hastalığına faydalıdır: Çörek otu yağı, kan şekerini düşürme noktasında önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte damar sertliğinin ortadan kaldırılması noktasında da önemli faktör olarak rol almaktadır.
Hormonları dengeler: Yurt dışında yapılan bir araştırmada çörek otunun alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği anlaşılmıştır. Aynı zamanda hormonları dengeleyici etkisi olduğunu, depresyondan çıkmanızı sağladığı ve anksiyete rahatsızlığını da tedavi ettiği belirtilmiştir. Öte yandan günde bir avuç çörek otu uykusuzluk sorununuzun düzene girmesini sağlayacaktır. Stresli zamanlarda kullandığınızda sizi rahatlatacak zinde ve dinç hissetmenize yardımcı olacaktır. Çörek otu, sinir, stres depresyon ve gerginlikten uzaklaştırır.
Kalp sağlığını korur: Kalp sağlığını koruyucu etkisi çörekotunun faydaları arasındadır. Çörekotu içinde bulunan timokinonun kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Kan damarı duvarlarının esnekliğini arttırmaya yardımcı olur. Dolaşım sistemine yarar sağlar.
Antioksidan etkisi vardır: Çörek otunun antioksidan etkisi bilimsel araştırmalarla destekleniyor. Zaten birçok rahatsızlığa karşı önerilmesinin baş sebeplerinden birisi de bu etkisidir.
DİĞER FAYDALARI NEDİR?
Çörek otunun faydaları aslında saymakla bitmez. Fakat sizlere diğer önemli faydalarını da madde madde hazırladım:
-Mide bulantısı ve mide ağrıları için bire bir gelir.
-Kalbi korur.
-Sinüzite iyi gelir.
-Saçların yapısını korur ve saçların kolay, sağlıklı uzamasına yardım eder. Saç dökülmesini önler, saçların erken beyazlamasını engeller.
-Kronik yorgunluğa iyi gelir.
-Safra kesesi taş oluşumu ve böbrek taş oluşumuna karşı etkilidir.
-Kolesterolü düşürücü etkisi de vardır. Kolesterolü dengeler.
-Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
-Diş ağrılarını geçirmeye yardım eder.
-A, B, ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi değerli bileşenleri içerir.
-Baş ağrısına iyi gelerek baş ağrısını geçirir.
-Bağırsak kurtlarını düşürücü etki yapar. Bağırsak parazitlerini geçirir. Sindirim sistemini rahatlatır. Gaz giderici özelliği vardır. Kabızlığı gidermeye yardım eder.
Günün Vegan Tarifi
Glutensiz Ekmek
Malzemeler
135 gr organik nohut unu
135 gr organik karabuğday unu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu
1 çorba kaşığı öğütülmüş chia tohumu
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çorba kaşığı keçiboyunuzu pekmezi
2 çorba kaşığı zeytinyağı , eritilmiş hindistan cevizi yağı
1 cup su
Yapılışı:
Keten tohumu ve chia tohumunu taze öğütüp bir kaseye koyun .Üzerine 12 kaşık kadar su
koyup üzerini kapatıp yarım saat jelleşmesini bekleyin. Bu aşamayı 1 gün önceden yapabilirsiniz. Fırını 200 dereceye ısıtın. Kuru malzemeleri ve yaş malzemeleri önce ayrı kaplarda karıştırın. Sonra yavaşça kaşıkla birleştirin. Yağlı kağıt serili çok büyük olmayan bir kalıba dökün. Üzerine tohumları serpip 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra yağlı kağıtla birlikte kalıptan çıkarın. Ilımaya bırakın. Biraz ılıdığında yavaş hareketlerle kağıttan ayırın , ekmeği yan çevirip altının da iyice soğumasını bekleyin. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyin ve avokado dilimlerinizle afiyetle tüketin. (vitamingiller.com)