NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 21.06.2017 06:24
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Menengiçin faydaları nelerdir?

Şifalı bir bitki olan menengiç, özellikle dağlık ve kırsal alanlarda doğal olarak yetişmektedir. Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu’da sık sık görebileceğimiz bu bitki lezzetinin yanı sıra vücudumuza olan faydaları ile de ön plana çıkmaktadır. Menengiç ağacının birçok bölgesinden farklı farklı alanlarda yararlanılmaktadır. En çok bilinen ürünü ise menengiç kahvesidir. Menengiçin meyveleri börek, şekerleme ve çerez yapımında kullanılır.  Yağından ise çok özel bir sabun olan bıttım sabunu yapılır. Menengiçin yöresel olarak çedene, çitlenbik, çıtlık, bıttım gibi farklı isimleri bulunmaktadır. Menengiçin içeriğinde B ve E grubu vitaminleri, sodyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko, manganez, bakır, selenyum ve kadmiyum bulunmaktadır.

Peki nedir menengiçin vücudumuza olan faydaları?

Nefes darlığına iyi gelir: Menengiçin bilinen en önemli faydası nefes darlığına iyi gelmesidir. Bu şifalı bitki bu özelliğinin yanı sıra öksürüğü keser, astım ve bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı ürün olarak kullanılır. Menengiç genel olarak solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Göğsü yumuşatma özelliği ile de bilinir. Solunum yolları için büyük faydası vardır. Hırıltılı nefes alımını engeller.

Egzamaya faydalıdır: Menengiç, halk arasında egzema gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle menengiçten yapılan bıttım sabunu bu tip rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Besleyicidir: Menengiç meyvesi güçlü bir protein ve yağ deposudur, besin lifleri, doymamış yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından zengindir. B ve E grubu vitaminleri bolca bulunur, mineral olarak sodyum, potasyum,kalsiyum, fosfor, bakır, demir, çinko, magnezyum mangan, selenyum ve çok düşük oranda kadminyum bulunur.

Böbreğe ve yaralara iyi gelir: Menengiçin yaraları hızlı iyileştirici etkisi ve mide ağrılarına iyi gelen yanı da, bu şifalı bitkinin öne çıkan faydaları arasındadır. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle böbrek kumlarının rahat bir şekilde dökülmesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. Böbrek ve safradaki taşları eriterek düşürür.

DİĞER FAYDALARI NELERDİR?

Menengiçin birçok faydası bulunmaktadır. Diğer faydalarını da şu şekilde listelemek mümkündür:

-Kan şekerinin yükselmesini engeller. Diyabet hastaları için oldukça faydalıdır.

-Vücuttaki dolaşım sistemini düzene sokarak kan akışını hızlandırır. Kalp yetmezliği riskini önemli ölçüde azaltır. Kolesterolü düşürdüğünden koroner hastalıklara iyi gelir.

-Kan dolaşımına olan faydasından dolayı kalbin sağlıklı çalışmasını sağlar.

-Beyine iyi gelir ve zihni kuvvetlendirir.

-Menengiç kahvesinin antioksidan özelliği bulunmaktadır.

-Menengiçin faydalarından biri de yaşlanmaya karşı koruyucu bir özelliğinin olmasıdır.

-Sarılık hastalığına iyi geldiği ifade edilir.

-Mide rahatsızlığı olanlarda mide ağrılarını dindirir.

-Özellikle akciğer iltihaplarını temizler.

-Ayak terlemelerini keser.

-Ağız kokularını giderir.

-Saçlara canlılık kazandırır ve daha parlak ve gür çıkmasını sağlar.

MENENGİÇ KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Birçok faydayı bünyesinde barındıran menengiç bitkisi, genellikle kahve olarak tüketilmektedir. Menengiç kahvesi, ilk içimlerde farklı bir tat olarak görünse de zamanla alışıldığı zaman çok lezzetli gelmeye başlar. Menengiç kahvesinin yapılışı oldukça basittir ve klasik Türk kahvesi yapımına benzer özellikler taşımaktadır. Menengiç kahvesi şunlara faydalıdır:

-Nefes darlığına çok iyi gelir.

-Solunum yollarını açar ve ses tellerine faydalıdır.

-Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.

-Mideye iyi gelir.

-Böbrek kumlarının dökülmesini sağlar.

100 gram menengiç şunları içerir:

20,8 gram protein

51,6 gram yağ

16,4 gram karbonhidrat

0 kolesterol

2 gram lif

500 mgr. fosfor

136 mgr. kalsiyum

7,3 mgr. demir

1,020 mgr. potasyum

158 mgr. magnezyum

0,62 mgr. B1 vitamini

1,45 mgr. B20

4 mgr. B6 vitamini

7 mgr. C vitamin

5.2 mgr. E vitamini

Günün Vegan Tarifi

Harire tatlısı

Malzemeler:

1 su bardağı pekmez

1 su bardağı un

1 su bardağı şeker

5 su bardağı su

1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:

Tarçın hariç bütün malzemeleri tencereye alıp karıştıralım ve ocağa alıp karıştırarak pişirelim. Koyulaşmaya başladığında altını kısıp tarçını ilave edelim. 2-3 dakika daha pişirip altını kapatalım. Kaselere koyup buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz