Baharatların vücudumuza faydaları
Yemeklerin lezzetini arttırmak için kullandığımız baharatlar, sadece tadıyla değil aynı zamanda faydaları ile de bilinmektedir. Genellikle belli başlı baharatları kullansak da az kullanılan bazı baharatlar da çok fazla lezzet ve fayda içermektedir. Genellikle metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sistemi hareketlerini arttıran bu baharatları bugünkü yazımda sizler için anlatacağım.
Zencefil: Çay olarak tüketilebilen zencefil, baharat ya da tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Antioksidan özelliğine sahip olan ve hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bu bitki, yiyeceklere lezzet kattığı gibi, sağlık açısından da son derece yararlıdır. Zencefilin faydaları arasında, hafızayı güçlendirme gibi yararlar da bulunur.
Biberiye: Hem lezzetli hem de faydalı olan biberiye, zihni açar, guatra, kalp ve damar hastalıklarına, kanı temizleye ve uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Kaynatılarak demlenmesi sonucunda elde edilen su ile saçlar yıkanması saçlara sağlık ve parlaklık verir. Kilo vermek isteyenler tarafından da yine demlenerek çayının içilmesi iştahı keserek fazla yemek yemenin önüne geçer. Kozmetik sektöründe de kendisine yer bulan biberiye cildin yenilenmesi, sivilcelerin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Fesleğen: İçeriğinde bol miktarda, K vitamini, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Yapılan incelemelerde antioksidan özelliği bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca fesleğen salatalarda da kullanılmaktadır, A vitamini, C vitamini, demir, manganez ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Fesleğenin bu özelliklerinin yanı sıra balkonlarda ve evlerde süs bitkisi olarak ta kullanılmaktadır. Fesleğen salgıladığı koku sayesinde bulunduğu ortamlara sivrisinek gelmesini engellemektedir. Yani sinek kovucu özelliği bulunmaktadır.
Beyaz Biber: Başta manganez, demir ve K vitamini olmak üzere mineral ve vitamin açısından zengin bir bitkidir. Fenolik maddeler içerir. Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Terlemeyi artırır ve gaz oluşumunu azaltır. Bu sayede üre atımına yardımcı olur. Gıda tüketimi öncesi hidrolik asit salgılayarak sindirimi kolaylaştırmaktadır. Alternatif tıpta mide ve bağırsak hastalıklarında ilaç olarak kullanılmaktadır. Ihlamur, çay, çorbayla birlikte tedavi amaçlı kullanılabilir.
Defne: Mutfakların vazgeçilmezi olan özellikle Akdeniz mutfaklarında sık sık kullanılan, yemeklere enfes bir tat katan defne yaprağı, son zamanlarda faydaları ile de adından söz ettiriyor. Defne, soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Balgam sökücü özelliği vardır. İdrar söktürücüdür. Astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre, bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı sonucuna varıldı. Kolesterolü düşürür. Cildi gençleştirir. Genç bir görünüme sahip olmayı sağlar. Kırışıklıkları önler. Cildinizin genç kalmasını istiyorsanız yemeklerinizde bir parça defne yaprağı kullanmayı unutmayın. Kuru ciltler için de oldukça faydalıdır. Aknelere iyi gelir, geçmelerini sağlar. Mikroplara karşı savaşır. Bakteriyel enfeksiyonları engeller.
Muskat: Geleneksel olarak hem Asya hem de Batı mutfakları başta olmak üzere dünya genelinde yemeklere hassas ve tatlı lezzet katan bir baharattır. Ayrıca ağaç ve yapraklarından elde edilen yağlar da oldukça değerli olarak kabul edilmektedir. Muskat özündeki uçucu yağlar ise sağlık açısından son derece faydalı olmakla birlikte alternatif bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Muskat, ağrı kesicidir, sindirime yardımcı olur, beyin fonksiyonlarını arttırır, cilt sağlığına iyi gelir, anti bakteriyeldir.
Kakule: Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat hem de ilaç olarak kullanılır. Sindirim sistemimizin rahatlamasını sağlamasının yanında hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürmesi de kakule faydaları arasındadır. Aynı zamanda bağırsak parazitlerini de azaltarak yok eder. Bu şifalı bitki, mide için de çok faydalıdır. Mide ağrıları, mide ağrıları yüzünden oluşan migrenlerin tedavisinde kullanılan bu bitki, reflüye de çare olur. Mide bulantıları için de kullanmanızda büyük fayda vardır.
Kişniş: Kişniş; maydanozgiller familyasına ait yaprakları maydanozu andıran bir bitki olup; tohumları baharat olarak kullanılmaktadır. Çok güçlü antioksidan özelliği olan kişnişte kuarsetin, apigenin gibi flavonoidler bulunur. Ayrıca glikoz mekanizmasına etki ederek, diyabeti önlediği ileri sürülmüştür. Kişniş çayının sindirime yardımcı olduğu ve toksin atıcı özelliklerinin bulunduğu bilinmelidir. Bakteri öldürücü özelliği de bulunan kişnişin içerisinde; demir, manganez ve magnezyum mineralleri vardır. Ayrıca; diyet lifi açısından da zengindir.
Tarhun: Yemekten sonra oluşan şişkinliklere iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor. Sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili oluyor. Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı oluyor. İştah açıcı bir etki gösterdiğinden kilo alamayanlara çare oluyor. Vücutta doğan bir idrar söktürücü etkisi yaratıyor. Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sorunu yaşayanlara destek oluyor. Antiseptik bir özelliği bulunduğu için vücuda giren mikroplarla canla başla savaşıyor. Hoş ve keskin kokusu sayesinde ağız kokusunu önlemeye yardımcı oluyor. Antiseptik özelliği sayesinde düzenli bir şekilde çay olarak içildiğinde diş ya da diş etlerinde oluşabilecek iltihapların önüne geçiyor.
Günün Haberi
Ülkemizin ilk yerli nasıl giderim uygulaması: LineBee
LineBee, şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanarak bir noktadan farklı bir noktaya nasıl gitmeniz gerektiği konusunda bilgi veren bir nasıl giderim uygulamasıdır. LineBee, tümüyle Türk mühendislerce geliştirilen ilk ve tek çok şehirli nereden nereye sistemidir. Uygulama altyapı olarak 2015 yılında akademik danışmanımız tarafından doktora tezi olarak sunulan TUR Algoritmasını kullanmaktadır. LineBee yapılan sorgu sonucu size ulaşmak istediğiniz noktaya en hızlı varmanızı sağlayacak 5 farklı alternatif çözüm sunar. Bu çözümler içerisinde kullanılması gereken ulaşım araçları (otobüs, metro, metrobüs vb.) bilgisi verilir. Bu araçlar ile yapılacak seyahat süresi, ücret bilgisi ve aktarım noktaları gibi bilgiler ile yolculuğunuzun detaylı bilgilendirilmesi yapılmaktadır. Tüm bunlarla birlikte LineBee size her bir adım için seyahat süresi ve ücret bilgisini de vermektedir. Daha önce elde edilen kullanıcı deneyimleri sonucu, kullanıcıların en büyük sorunlarından biri olarak inilecek noktanın tam olarak belirlenememesi olduğu gözlemlenmiş ve buna istinaden yolculuk takip ve durak resmi ekleme özellikleri eklenmiştir. Böylece anlık olarak konumunuzu seyahat güzergahı üzerinde takip ederek inilecek yeri rahatlıkla bulabilirsiniz. Kullanıcıların paylaşacağı durak resimleri sayesinde de inilecek yer daha net olarak belirlenebilecektir. Bu özelliklere ek olarak; araçların duraktan geçiş sıklık bilgisi, hatların güzergah bilgisi ve duraktan geçen hat bilgisine de yer verilmektedir. (Teknoloji Oku)
Günün Vegan Tarifi
Vegan Omlet
Malzemeler
1 adet orta boy patates
1 dal taze kekik, ayıklanmış, ince doğranmış
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz- karabiber
Yapılışı
Patatesin kabuklarını soyup rendeleyin, elinizle sıkarak fazla suyunu alın. Tuz, karabiber ve kekik ekleyin. Tavayı orta ateşte ısıtın ve yağı ekleyin. Patates karışımını tavaya eşit kalınlıkta yayıp spatula yardımıyla iyice bastırın. Alt kısmı iyice kızarana kadar 7-8 dakika pişirin. Diğer yüzünü çevirirken biraz daha yağ ekleyin ve her iki tarafın da kızarması için 8-10 dakika daha pişirmeye devam edin. Üzerine birkaç yaprak kekik ekleyip servis edebilirsiniz.