Az bilinen faydalar
Bazı bitkiler vücudumuz için sayısız yarar barındırmaktadır. Sebze, meyve, baharat ve birçok ot rahatsızlıklarımızın tedavisinde etkili rol oynamaktadır. Özellikle de bilinmeyen birçok gıda bu yönde bizlere fayda sağlamaktadır. Ben de bugünkü yazımda sizlere az bilinen bazı bitkilerin faydalarını anlatacağım.
Alabaş otu: Türk mutfağına yeni yeni girmeye başlayan ve Balığın Sebze Hali olarak nitelendirilen alabaş otu, vücudumuz için sayısız yarar barındırıyor. Kalorisi az, vitamini ve minerali bol olan alabaş, günlük tüketim için ideal bir sebze olarak kabul ediliyor. Bol lifli bir yapıya sahip olan şifalı bitki; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden ise oldukça zengin. Bu vitaminlerin yanı sıra, bol miktarda demir, fosfor, kalsiyum, selenyum, potasyum ve sodyum da içerek alabaşın 15 çeşit yemeği yapılabilmektedir. Salatalarda kullanılabildiği gibi, sulu yemeği de yapılan alabaş ayrıca sebze çorbalarına da harika bir çeşni katmakta.
Kişniş: Kişniş, aşotu olarak da bilinir ve Türk mutfağında, çorba ve pilavlarda, dolmalarda sıklıkla kullanılır. Ülkemizde bol miktarda hem yabanisi hem de ıslahlı çeşitleri yetişir. Kişnişin bakteri öldürücü özelliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra demir, manganez ve magnezyum mineralleri vardır. Ayrıca, diyet lifi açısından da zengindir. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda, kişniş tohumunun hiperglisemiyi bastırdığı ve kan şekeri değerini normal seviyelere getirmede başarı sağladığı görülmüştür. Kişnişin içerisinde C vitamini, linoleik asit, palmitik asit, oleik asit, stearik asit bulunmaktadır.
Sarmaşık: Özellikle Egede salatası ve kavurması yapılan sarmaşık otu, birçok faydayı da bünyesinde barındırmaktadır. Sarmaşık; vücut direncini arttırır, mide ve bağırsak hastalıkları için yararlıdır. Ülser şikayetlerini azalttığı bilinmektedir. İdrarı ve safra salgılarını artırır. Balgam ve öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır. Bronşit ve soğuk algınlığına karşı birebir etkili olan sarmaşık, nefes darlığını giderir. Vücutta biriken fazla tuzu dışarı atarak vücutta aşırı su toplanmasını önleyerek vücuttan ödem atar. İdrar yolu iltihapları için ve adet zorluğu için yararlıdır.
Haşhaş: Antioksidan özelliğine sahip olan haşhaş, sindirimin hızlanmasını sağladığı gibi içerdiği karbonhidrat bakımından da vücuda enerji depolanmasını sağlar.
Zencefil: Çay olarak tüketilebilen zencefil, baharat ya da tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Antioksidan özelliğine sahip olan ve hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bu bitki, yiyeceklere lezzet kattığı gibi, sağlık açısından da son derece yararlıdır.
Tirmis: Akdeniz ülkelerine özgü bir çerez türü olan tirmis, ıslak olmasıyla bilinmektedir. Tirmis Isparta ve Konyada termiye adıyla bilinmektedir. Sokaklarda tezgahta görebileceğiniz bu çerez türü, vücudumuz için de sayısız yarar barındırmaktadır. Tirmis, böbrekte oluşan iltihaplanmaları giderir, idrar söktürücüdür. Vücutta biriken tuzları atma işlemine yardımcı olur. Bağırsakta oluşan parazitleri döker, sindirim sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra iştah açıcı özelliğe de sahiptir. Kanı temizler. Romatizma, eklem ve siyatik ağrılarını gidermeye yardımcı olur. Balgam söktürür. Nefes darlığını gidermektedir.
Günlük Ağacı: Halk arasında Günlük ağacı olarak bilinen Anadolu sığla ağacı, vücudumuza oldukça faydalıdır. Günlük ağacı, iyi bir antiseptik ve parazit öldürücü olarak bilinmektedir. Yaraların temizlenmesinde ve iyileştirilmesinde dıştan uygulanmaktadır. Aynı şekilde bu özelliği ile ciltte ve saçlı deride de faydaları bilinmektedir. İlaç sanayinde de kullanılan günlük yağı egzama, mantar, uyuz, küçük yaralar, kesiklerin hızla iyileşmesini sağlar.
Karabuğday: Gıda olarak insanın beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Greçka (Kara Buğday), özellikle buğday ekmeğine duyarlı çölyak hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, çölyak gibi çeşitli birçok rahatsızlığın yol açtığı sorunların giderilmesinde ve bu besin kaynaklarını tüketemeyen insanlar için alternatiftir. Karabuğday, gluten içermez, çölyak hastaları için idealdir. Kilo vermeye yardımcı olur. Kolesterolü düşürmektedir.
Kantaron yağı: Kantaron yağı, özellikle kızarıklıklar, yaralar, güneş yanıkları ve akne gibi birçok cilt sorununun giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Kantaron yağının kozmetik olarak hücre yenileyici özelliği bulunmaktadır. Cildin canlı ve pürüzsüz görünüm kazanmasını sağlar. Kantaron yağını, güneşten sakınarak istenen sıklıkta ve ihtiyaç duyulan bölgeye uygulamanız yeterlidir.
Avokado yağı: Her türlü cilt için kullanılabilme özelliğine sahip olan avokado yağı, özellikle kuru ve yıpranmış ciltler için önerilmektedir. Cildi nemlendirir ve canlandırır. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. Avokado yağı çok hızlı bir şekilde cilde nüfuz etmektedir, bu sebeple masaj yağı karışımlarında çok iyi bir taşıyıcı yağ olarak kabul edilir.
Pomelo: Çin greyfurtu olarak da bilinen pomelo, yavaş yavaş ülkemizde de tanınmaktadır. Vücuda birçok faydası olduğu ifade edilen pomelonun hoş bir kokusu vardır. Pomelo, hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Yapılan araştırmalarda safrayı yok ettiği, safradan kaynaklanan kusmayı önleyebildiği bildirilmiştir. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı giderir, mideyi rahatlatır, kalp çarpıntısını giderir ve sıtmaya iyi gelir.
Günün Vegan Tarifi
Sebzeli Karabuğday
Malzemeler
250 ml karabuğday
500 ml kaynar su
Yarım çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytin yağı
1 orta boy havuç
1 küçük kabak
1 sap kereviz
1 avuç zeytinyağlı kuru domates (zeytinyağını süzün)
1-2 orta boy kuru soğan (bende iki tane mandalina büyüklüğünde)
Karabiber, tuz, kekik
Yapılışı
İlk önce yıkanmış karabuğdayı kaynayan suya atıp 0,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Orta ateşte az açık kapağın altında yaklaşık 15 dakika haşlayın. Sonra ateşten alıp kapağı tamamen kapatıp demlenmeye bırakın. Karabuğday demlenirken sebzeleri hazırlayın. Havucu ile kabağı irice rendeleyin, kerevizi ile kuru domatesleri ufalayın. Soğanı dörde bölüp ince kesin. Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtıp soğan ile havuçları atın. 5 dakika karıştırarak soteleyin ve sonra kereviz ile kabak rendesini ekleyin. 5 dakika daha soteleyin ve kuru domatesleri atıp karıştırın. Biraz tuz veya çeşnili tuz katabilirsiniz. Sonra tavaya karabuğdayı aktarın ve sebzelerle güzelce harmanlayın. 3 dakika piştikten sonra ateşten alıp karabiber ile kekiği serpin ve tekrar karıştırın. Hazır! (nefisyemektarifleri.com)