NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 20.07.2017 06:19
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Hangi ayda ne yemeliyiz?

Mevsim değiştikçe, meyve ve sebze seçeneklerimiz de değişmeye başlamıştır. Çünkü bu besinleri mevsiminde tüketmek vücudumuz için oldukça önemlidir. Her meyve ve sebze kendi zamanında daha faydalı vitaminler içerir ve vücudumuza ekstra yarar sağlar. Bu nedenle ben de bugünkü yazımda sizlere önümüzdeki aylarda hangi meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerektiğinden bahsedeceğim. 

YAZ MEVSİMİ

Temmuz Ayı

Domates: Domates antioksidanlarla doludur. Alfa-lipoik asit, glikozu enerjiye dönüştürmek için vücuda yardımcı olur. Bazı çalışmada alfa lipoik asitin kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Domates ayrıca uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza ile ilgili sorunları giderir. Hücre zarları yapısının muhafaza edilmesine yardım eder.

Salatalık: Salatalığının özellikle cilt sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Bunun yanında içerdiği lifler sindirim sistemi organları olan bağırsak ve mide sağlığı için önemlidir. Böbrek sağlığı için de salatalık faydalıdır. Bunun dışında sinir sistemi üzerinde de etkili bir besindir, beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Salatalık çok yaygın olarak cilt için hazırlanan bakım maskelerinde kullanılır.

Kayısı: Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir.

Kavun: Hazmı kolay olduğu için sindirim sistemine faydalı bir meyvedir. Bunun yanından içerdiği zengin miktarlardaki besinlerin yardımıyla genel anlamda sağlığımız ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Stresle mücadele etmemizde yardımcı olabilir. Göz sağlığını koruyan nadir besinlerden bir tanesidir.

Mısır: Mısır içerdiği vitamin ve mineraller ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Tam bir potasyum deposudur, zengin miktarda karbonhidrat içermektedir. Protein açısından da zengin olan mısır doymamış yağlar ve sodyum da içerir.

Ağustos Ayı

Bamya: Bamya yüksek miktarda K vitamini içermektedir, bunun yanında C,A ve E vitaminleri açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir ve magnezyum açısından zengindir. Bamyanın içerdiği lifler özellikle sindirim sistemi ve diyabet sorunları için ciddi faydalar sağlamaktadır.

Patlıcan: Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Bağırsakları yumuşatır. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.

İncir: Yüksek oranda besin lifi içermesi ve bu sayede başta kabızlık olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına iyi gelmesi incirin faydaları arasında ilk sırada sayılabilir. Güçlü kemikler için gerekli magnezyum, kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin olan incir kemik sağlığının korunmasına yardımcı meyveler arasında yer alıyor.

Mürdüm Eriği: İçeriğinde bulunan C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Tansiyon ve kalp problemlerine iyi geldiği klinik deneylerle kanıtlanmıştır. Anemi (kansızlık) rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Kan yapıcı özelliği mevcuttur. Metabolizma hızlandırılmasına yardımcı olur. Etkili bir antioksidan olduğu bilinen mürdüm eriğinin faydaları arasında idrar söktürücü özelliği bulunur. Kadınlarda adet düzenleyici etkiye sahiptir.

SONBAHAR MEVSİMİ

Eylül Ayı

Elma: Bünyesindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Nefesi rahatlatır. Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir. Elma kürü, gut, böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar. Sabah aç karna yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar Isırarak yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir. Uykudan önce yenirse rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar.

Nar: Her gün sıkılmış bir bardak nar suyu kalp ve damarlara iyi gelir. Narın içerdiği antioksidanlar gribe neden olan mikrop ve virüsleri zararsız hale getirir. Bununla birlikte bakteriler tarafından kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarına karşı özellikle nar suyunun ciddi anlamda koruyucu etkisi vardır.

Kereviz: Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım eder. Astıma fayda sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kalp krizi geçirme ve felce yakalanma riskini azaltır. Kan basıncını kontrol eder. Doğal bir antioksidandır. İyi bir idrar söktürücüdür. Böylece fazla sıvının vücuttan dışarı atılmasına yardım eder. İdrar yolu enfeksiyonlarına fayda sağlar. Vücuttaki sıvı dengesini düzenler.

Ekim Ayı

Muz: Yapılan birçok araştırma muzun kan basıncını dengelediğini ortaya koymuştur. Potasyum açısından zengin olan muz böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olabilir. Kalsiyum tüketimini azaltarak ayrıca kırılgan kemik yapısının oluşmasına izin vermez. Günde tüketeceğiniz bir muz ile vücudunuzu daha güçlü enerji dolu hale getirebilirsiniz.

Pırasa: Pırasa yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır. Pırasa, güçlü bir antioksidan olan “polifenol” içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan ve çeşitli kronik hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Pırasada bulunan “lutein ve zeaxanthin” adlı bileşenler göz hücrelerini oksidadif strese karşı korur.

Mandalina: Mandalina grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda bedenin direnci artırmada büyük rol oynar. Şeker hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Beden sağlığı için gerekli doğal vitaminleri içerir. C vitamini zengini mandalina antioksidan etkisiyle iltihapları da önler.

Günün Vegan Tarifi

Sebzeli Pizza

Malzemeler

2 su bardağı un

1/2 paket maya

100 gr vegan peynir

1 dal brokoli (küçük)

1 adet kabak

1 su bardağı mısır

15 adet mantar

1 adet havuç

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet domates

1 fiske himalaya tuzu

1 yemek kaşığı domates salçası

1,5 çay bardağı ılık su

Yapılışı

Derin bir kabın içerisinde un, su, maya, tuz birlikle yoğurulur, kulak memesinden biraz daha sert olacak şekilde bir hamur elde edilir. 20-30 dakika kadar hamur mayalamaya bırakılır. 32 cm çapında fırına girebilecek bir turta kalıbı ya da tepsi içerisine 0.5 cm inceliğinde açılır. Salça, rendelenmiş domates, zeytinyağı ile karıştırılarak pizzamızın en alt katına sürülür. Üzerine soya peynirimizin yarısı ilave edilir. Minik parçalara ayırdığımız brokoliler pizzanın üzerine yerleştirilir. Halka halka doğradığımız kabaklarımız, yine halka halde doğradığımız mantarlar, mısır, zeytinler de eklendikten sonra en üst kata biraz tuz ve soya peynirinin kalan kısmı serpiştirilir. Pizzamız 180 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika kadar altı ve üstü eşit pişene dek pişirilir. Afiyet olsun. 

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz