Fast foodun zararları
Obezite ve metabolik rahatsızlıklar gibi birçok probleme yol açan fast foodlar, çağımızın en zararlı gıdalarından kabul edilmektedir.
Ayaküstü beslenme alışkanlıklarının küreselleşen dünya ile birlikte ülkemizde de iyice yer etmesi nedeniyle, sağlık problemlerine daha sık rastlanır olmuştur. Tazelikten ve sağlıktan uzak olan bu beslenme biçimi geleneksel beslenme alışkanlıklarının da yerini almıştır. Fast foodların verdiği zararlar hem tüm dünyada hem de ülkemizde de uzmanlar tarafından sık sık dile getirilmektedir. Obeziteden kalp sorunlarına kadar birçok problemi hayatımıza sokan bu kötü alışkanlık en az alkol ve sigara bağımlılığı kadar zarar vermektedir.
Tost, hamburger, lahmacun, parça tavuk, makarna, kızarmış patates, sandviç çeşitleri gibi fast food ürünleri insan vücudunda kilo yaptığı gibi aynı zamanda başka sağlık problemlerine de yol açmaktadır. Bunun yanı sıra hijyenik olmayan yerlerde üretilen besinler de insan vücudunun direncini yavaş yavaş kırıyor. Rahatsızlıklarla mücadelede problemler çıkarıyor.
DENGELİ DEĞİL
Fast food ürünleri ile birlikte alınan enerji ve besin öğeleri dengeli olmaması nedeniyle de problemlere yol açabilmektedir. Örneğin içeriklerinde yüksek enerji olması; kalori alımı konusunda sıkıntı çıkarmaktadır. Fast foodlarda bulunan enerji; şeker ve yağ kaynaklıdır. Bu da kilo alımına yol açmaktadır. Fast food olarak tüketilen tüm besinler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden oldukça yetersizdir. Ve posa içeriği de düşüktür. Sürekli fast food gıdalarla beslenen bireyler bu vitaminleri düşük düzeyde alması nedeniyle, bağışıklık sistemi yetersizliği, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riski ile karşılaşmaktadır. Fast food beslenmede gazlı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Bu içecekler de demir emilimini riske atmakta ve dolayısıyla anemiye neden olmaktadır.
Fast foodların tüm zararlarını ise şu şekilde listelemek mümkün:
Fazla kalori içermektedir: Yapılan araştırmalara göre, fast foodların normal günlük kalori ihtiyacına ek olarak 300 kalori kattığını göstermektedir. Bu da gereksiz kilo alımına neden olmakta, obeziteye yol açmaktadır. Özellikle ufak çocukların fast foodlardan uzak tutulması gerekmektedir.
İçeriğindeki katkı maddeleri zarar vermektedir: Fast food içerisinde kullanılan ekstra şeker ve gıda boyaları, dikkat çekmek için yapılmaktadır. Ve bu aktkı maddelerinin vücudumuza da birçok zararı bulunmaktadır. Uzmanlar bu katkı maddeleri nedeni ile obezitenin dünya çapında genişlediğine inanmaktadır.
Karaciğer hasarına yol açmaktadır: Sık tartışılmasa da, fast food tarzı beslenme karaciğer hasarı ile ilişkili önemli bir risktir. Abur cubur gıdalar genellikle tüketilmeden önce çok önceden hazırlanmış ve dengeleyici olarak kullanılan bir yapay yağ olan trans- yağ ile doldurulur. Vücudunuz sisteminizden bu yağı uzaklaştırmak için çalıştıkça, bu yağ karaciğerde birikir ve karaciğere zarar verir.
Kardiyovasküler hastalıklara yol açmaktadır: Sodyum ve kolesterol bakımından yüksek olan fast foodların sürekli kullanımı kardiyovasküler sisteme zarar verebilir. Kolesterol, kalp krizi veya felç olma riskini artıran arterleri tıkayabilir. Kızartmalar, gazlı içecekler veya zenginleştirilmiş et ürünlerinde bulunan yüksek sodyum kan basıncını artırarak zamanla kalp krizi veya inme riskini artırabilir.
Çevre üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır: Fast foodun yol açtığı sağlık sorunlarına ek olarak üretim ve satışı da çevre üzerinde önemli olumsuz etkilere sahiptir.
DİĞER ZARARLAR
Ayak üstü atıştırılan fast foodlar yanlış bir beslenme örneği olup özellikle de gelişme çağındaki çocukları çok olumsuz şekilde etkilemektedir.
Doymuş yağ asidi: Fast food içerisinde bulunan doymuş yağ asitleri nedeni ile sağlığa oldukça zararlıdır.
Nikrit ve nikratlar: Özellikle de restoranlarda insanların yedikleri ürünlerin güzel görünmeleri için içlerine katılan nikrit ve nikratlar sağlığa son derece zararlı olan maddelerdir.
Kalsiyum vitamin yetersizliği: fast food yiyecekler kalsiyum ve vitamin eksiklikleri nedeni ile gelişim çağındaki çocuklara yeterli besin ihtiyacını verememektedir.
Bağışıklık yetersizliği: Bağışıklık sisteminin çökmesi ve de yetersiz olması da yine fast food gıdaların yeterli vitamine sahip olmamasından kaynaklanmaktadır.
Pişme süresi kısalığı: Pişme süresi yiyeceklerin sağlığa olan etkilerini ciddi anlamda etkilemektedir. Bu nedenle fast food gıdalar tercih edilmemelidir. Bu gıdaların pişme süreci gıdalarda şok etkisi yaratarak olmakta ve de sağlığa tehdit oluşturmaktadır.
Günün Haberi
Palmiyeler Editteydi!
İzmirin eğlence hayatına yön veren ve uzun zamandır beklediğimiz güzellikte festivaller ve etkinlikler düzenlenmesini sağlayan Tamer Varis, Çeşme Yıldızburnunda açmış olduğu mekanıyla da beğeni toplamaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu bu güzel mekan Editte gerçekleşen Palmiyeler konserine gitme fırsatını buldum ve çok eğlendim. Deniz kenarında, harika bir atmosferde bulunan mekan hem yiyecek, içecekleri hem de düzenlenen etkinlikleri ile şimdiden Çeşmede en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmayı başardı.
Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Palmiyeler konseri de bu güzel etkinliklerden birisi olarak hafızamıza kazındı. Uzun zamandır takip ettiğim ve kişisel olarak hem müziklerini hem de kişiliklerini çok sevdiğim grup üyeleri, oldukça eğlenceli performanslarıyla herkesi dans ettirmeyi başardı. Palmiyeler EPsi, Venüs albümü ve yeni şarkılarıyla güzel bir listeyi bizlere sunan grup sayesinde inanılmaz bir gece yaşadık. Umarım İzmirde bu tarz etkinlikler artar ve daha da gelişir
Günün Vegan Tarifi
Mantar Sote
Malzemeler:
1/2 kg. kültür mantarı
2 domates
4 yeşil biber
1 kuru soğan
3-4 kaşık zeytinyağı
Tuz
Kuru kekik veya kıyılmış maydanoz
Yapılışı
Öncelikle mantarları uygun bir fırça veya bıçak yardımı ile temizleyip kararmaması için limonlu suda bekletelim. Soğanı yarım ay (jülyen) şeklinde, biberleri ince ince, kabukları soyulmuş domatesleri gelişi güzel küçük küpler halinde doğrayalım. Wok tava veya uygun bir tencereye yağı alıp dilimlenmiş mantar ve soğanları ilave edip, mantarlar suyunu salıp yarı yarıya tekrar çekene dek ara ara karıştırarak kavuralım. Biberleri ve domatesleri ekleyip tuzunu ayarlayalım ve 5-10 dakika kadar daha pişirelim. Mantar soteyi ocaktan alıp arzuya göre kuru kekik veya kıyılmış taze maydanoz ekleyelim. (Vegan Lezzetler)