NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 07.09.2017 07:09
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Eylül ayında ne yemeliyiz?

Sonbahara girmemizle beraber meyve ve sebze seçeneklerimiz de değişmeye başladı. Özellikle havalar soğuyunca artan üşütme, nezle, grip gibi rahatsızlıkların engellenmesinde düzgün beslenmek çok önemli. Peki bu gıdalardan yeterli vitamini alabilmek için eylül ayında hangi sebze ve meyveleri tüketmemiz gerekir? Bu sebze ve meyvelerin vücudumuz için faydaları nelerdir?

Patlıcan: Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Bağırsakları yumuşatır. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.

Elma: Bünyesindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Nefesi rahatlatır. Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir. Elma kürü, gut, böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar. Sabah aç karna yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar Isırarak yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir. Uykudan önce yenirse rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar.

Nar: Her gün sıkılmış bir bardak nar suyu kalp ve damarlara iyi gelir. Narın içerdiği antioksidanlar gribe neden olan mikrop ve virüsleri zararsız hale getirir. Bununla birlikte bakteriler tarafından kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarına karşı özellikle nar suyunun ciddi anlamda koruyucu etkisi vardır.

Kereviz: Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım eder. Astıma fayda sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kalp krizi geçirme ve felce yakalanma riskini azaltır. Kan basıncını kontrol eder. Doğal bir antioksidandır. İyi bir idrar söktürücüdür. Böylece fazla sıvının vücuttan dışarı atılmasına yardım eder. İdrar yolu enfeksiyonlarına fayda sağlar. Vücuttaki sıvı dengesini düzenler.

Mürdüm eriği: İçeriğinde bulunan C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Tansiyon ve kalp problemlerine iyi geldiği klinik deneylerle kanıtlanmıştır. Anemi (kansızlık) rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Kan yapıcı özelliği mevcuttur. Metabolizma hızlandırılmasına yardımcı olur. Etkili bir antioksidan olduğu bilinen mürdüm eriğinin faydaları arasında idrar söktürücü özelliği bulunur.  Kadınlarda adet düzenleyici etkiye sahiptir.

Semiz Otu: Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı kalp damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor.İçeriğindeki zengin bileşenler sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu gibi, kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynuyor.Bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğundan vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı koruyor.

Domates: Günde ortalama iki domatesin tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Domates lif, potasyum, C vitamini ve kolin içerdiği için kalp sağlığına ciddi katkıda bulunur.  Domates, önemli derecede antioksidan içerdiği için kanı temizlediği ve damarların tıkanmasına izin vermediği kanıtlanmıştır. Bu özelliği sayesinde kalp sağlığını korumaktadır. Domatesin kan şekerini düzenlediği ve sağlıklı bir seviyede tuttuğu ortaya koyulmuştur. Kan şekerini sağlıklı seviyede tutan domates, diğer hastalıkların riskini de minimuma indirmektedir. Domates deri sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt için düzenli olarak domates tüketmekte fayda var. Derinin temizlenmesi ve kırışıkların giderilmesinde antioksidan özelliği önemli görevler üstlenir.

Biberiye: Zihni açar, guatra, kalp ve damar hastalıklarına, kanı temizleye ve uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Kaynatılarak demlenmesi sonucunda elde edilen su ile saçların yıkanması saçlara sağlık ve parlaklık verir. Kilo vermek isteyenler tarafından da yine demlenerek çayının içilmesi iştahı keserek fazla yemek yemenin önüne geçer. Kozmetik sektöründe de kendisine yer bulan biberiye cildin yenilenmesi, sivilcelerin önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Pazı: Harika bir C ve K vitamini kaynağıdır. Vücuttaki demir eksikliğini önler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Beyne fayda sağlar. Ayrıca çağımızın rahatsızlığı Alzheimer hastalığına da iyi gelir. Kan basıncını kontrol etmeye yardım eder.

Sinir sistemi sağlığını korur. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlığı önler. Kan şekerini düzenler. Öksürüğe iyi gelerek öksürüğün geçmesine fayda sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. Stres ve depresyona karşı iyi gelir.

Mantar: Son derece besleyici bir bitkidir. Yüksek oranda protein, fosfor ve folik asit içerir. Dokuların yara aldığında hücrelerin kendini kolay tamir etmesine yardım eder. İyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik ve dişleri güçlendirir. Aynı zamanda kemik erimesine karşı koruma sağlaması da mantarın faydalarından biridir. Kolesterol düşürücü bitkilerden biridir. Kolesterolü dengeye getirmeye yardım eder. İyi bir lif kaynağıdır. Bu sebeple bağırsakları rahatlatması da mantarın faydaları arasındadır. Kalp ile dosttur, kalbi kuvvetlendirir. Cildin korunmasına yardım eder. Önemli bir antioksidandır.

Taze fasulye: Yüksek oranda lif içeren bir sebzedir. A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de içerir. Kemik gelişimine fayda sağlar. Hazımsızlığı giderir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler. Kolesterolü düzenlemeye yardım eder. Kabızlığı önlemeye yardım eder. Vücut yorgunluğunu giderir. Enerji kaynağıdır. Yüksek oranda demir içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Günün Vegan Tarifi

Sebzeli Ev Tarhanası

Malzemeler:

2 kg kırmızı biber

500 gram biber

2 kg domates ve soğan

2 baş sarımsak

1 kg kabak, havuç

500 gram taze fasulye

1 demet maydanoz ve nane

4 su bardağı nohut

1 kg bezelye

5 kg un

2 yemek kaşığı tuz

1 paket kuru maya

Haşlamak için su

Yapılışı:

Büyük tencereye tüm sebzeleri doğrayalım üzerine yeterince su ekleyip kaynatıp iyice pişirelim ocaktan alıp suyunu süzelim. Sebzeleri blenderden geçirelim. Sebzeler ılıyınca bir kasede 5 yemek kaşığı ılık suda mayayı eritelim ve sebzelere ekleyip karıştırın ardından tuzu ve yavaş yavaş unu ekleyip üzerini örtelim ve oda sıcaklığında 3 gün ara sıra yoğurarak bırakalım. 3 günün sonunda yağlı kağıtların üzerine birer yemek kaşığı döküp gölge bir yerde kurutmaya başlayalım ertesi gün ters çevirelim ve kurudukça parçaları küçültelim. En son rondodan geçirip cam kavanoza koyalım. (nefisyemektarifleri.com)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz