Vücut direncinizi arttırın
Günümüz dünyasının stresiyle beraber, temiz havaya ve doğaya ulaşma imkanlarımızın kısıtlı olduğu bu çağda vücut direncimizi arttırmakta zorluklar yaşayabiliyoruz. Zamanımızı özellikle ofis, okul gibi kapalı alanlarda geçirmemiz de stres seviyemizin yükselmesini ve birçok mikrobu kolayca vücudumuza almamızı da kolaylaştırıyor.
Vücudumuzu zinde tutmanın en temel önerilerinden birisi, uyku düzenidir. Rahat ve derin bir uyku, vücudumuzu yenileyerek, tüm gün boyunca zinde kalmamızı sağlar. Fakat yetersiz uyku, bizi huzursuzluğa ve strese sürükleyerek; vücudumuzun olası tehlikelere karşı olan direncini düşürür. Stresten ötürü uyku uyuyamayanlara ise ılık bir banyo önerilmektedir. Bunun yanı sıra nasıl bir ortamda uyuyacağınız da oldukça önemlidir. Vücudu dinlendirmek için mutlaka konforlu bir yatakta uyumak gerekmektedir. Vücut direncini sağlamanın bir diğer önemli yolu ise düzenli beslenmektir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudumuza eğer düzgün bakmazsak; nezle, grip, üst solunum yolları enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara kolay yakalanabiliyoruz. Bu durumu engellemek için mutlaka düzenli beslenmemiz gerekiyor. Protein, C vitamini, A vitamini, demir ve çinko direncimizi arttırmak için önemli olan etmenler. İçeriğinde bu mineral ve vitaminleri bulunduran besinleri tüketmemiz oldukça önemli.
DENGELİ BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ
Peki dengeli beslenmek için nelere dikkat etmemiz gerekmektedir?
Tükettiğimiz besinlerin çeşitliliğine dikkat etmeliyiz. Mümkünse her şeyden azar azar yemeyi kendimize görev edinmeliyiz. Vücudumuzun protein ihtiyacını mutlaka karşılamamız gerekmektedir. Proteinin yanında mutlaka birçok vitamin barındıran meyve ve sebzeleri de tüketmeliyiz. Özellikle kış aylarında C vitamini içerek besinler kullanarak, grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan vücudumuzu uzak tutabiliriz. Sebze ve meyve tüketirken yanına ek olarak ceviz, badem, fındık, chia tohumu da koyabilir böylece daha çok vitamin alabiliriz.
Peki vücut direncimizi arttırmak için ne gibi önlemler almalıyız?
-Besin çeşitliliğinizi genişletin: Hiçbir besin kaynağı insan vücudunun alması gereken tüm mineral ve vitaminleri aynı anda içermiyor. Bu sebeple tükettiğimiz gıdaları içinde bulunan vitamin ve mineralleri de düşünerek çeşitlendirmeliyiz. Her şeyden az ama öz yediğimiz zaman vücudumuzun ihtiyacı olan her şeyi alabilir böylelikle kendimizi dış etkenlerden koruyabiliriz. Ayrı işlevleri bulunan değişik gıdaları yememiz vücut direncimizi de arttıracaktır.
-Sabahları mutlaka kahvaltı yapın: Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı mutlaka sağlıklı bir şekilde yapmalısınız. Besin değerleri yüksek ve hafif yiyecekler gün boyunca enerjinizi koruyarak kendinizi iyi hissetmenizi de sağlar.
-Mutlaka protein tüketin: Sağlıklı beslenmenin en önemli yapı taşlarından biri olan proteini mutlaka günlük ihtiyacınızı karşılayacak kadar tüketmelisiniz. Baklagillerde bol protein bulunması sebebiyle bunları öğünlerinizden eksik etmemelisiniz.
-Bol bol sebze meyve tüketin: Günlük enerji, vitamin ve protein gereksiniminizi karşılamak için gün içinde mutlaka bol bol sebze ve meyve tüketmelisiniz. Vücut direncinizi arttırmak için; mineral ve vitaminler bakımından zengin, Folat, A vitaminin ön ögesi beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, posa ve güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenler içeren meyve ve sebzeleri yemelisiniz.
-Sıvı tüketimini arttırın: Her gün en az 2,5 litre su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında yüzde 100 meyve suyu gibi içecekler de tercih edilebiliyor. Su içmek; hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını sağlar. Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde, ödemin atımında rolü vardır.
-Mutlaka spor yapın: Tükettiğiniz besinlerle aldığınız kalori veya enerjiyi, haftanın her günü 30 dakikalık egzersiz ile dengelemelisiniz. Vücut yağındaki artış birçok rahatsızlığa da kapıyı açar. Bu yüzden hareketlilik çok önemlidir. Spor yapan kişinin vücudu da birçok rahatsızlığa karşı direnç gösterir.
Bunların yanı sıra güne bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile başlamak, hastalıklara karşı vücut direncini arttırıyor. Sabah kahvaltıda protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesi de gün içindeki enerjimiz için oldukça faydalı. Tüketilen kuru incir, fındık veya ceviz de kişiyi zinde tutuyor.
Günün Vegan Tarifi
Çırpılmış tofu
Malzemeler
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
2-3 diş sarımsak
1 çay kasığı zerdeçal
1 çay kasığı kekik
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 paket (250 g) tofu
Birkaç damla su
Çeyrek limonun suyu
Bir avuç iri doğranmış ıspanak veya maydanoz
Tatlandırmak için tuz
Sıvı yağ
Yapılışı
Önce soğanları yağda kavurmaya başlayın ve bir iki dakika içinde havuç ve biberi ekleyip kavurmaya devam edin, soğanlar saydamlaşsın. Sarımsakları da ekleyip tavada birkaç defa çevirin, baharat karışımını ekleyip yine birkaç defa çevirin. Bu arada karışım tavaya yapışmaya baslarsa birkaç damla su ekleyip her şeyi tavadan sıyırın. Tofuyu elinizde sikip ufalayarak tavaya ekleyin. Bu aşamadaki pişirme sureniz tofunuzun su miktarına göre değişecektir. Ispanağı veya maydanozu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Ateşten indirmeden önce çeyrek limonun suyunu karışımın üzerine sıkıp karışımı harmanlayın. Afiyet olsun! (Veganyemekler.com)