Sağlıklı vegan beslenme
Veganlık; etik nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer tüm hayvansal gıdaları kullanmayı reddetmeye verilen isimdir. Hayvanlar alemine dair her türlü sömürüye ve zulme karşı çıkan veganlar, beslenme biçimlerini de tamamen değiştirerek daha adil ve daha sağlıklı bir dünyanın olabileceğini savunur.
Vegan beslenme üzerinde dikkatli bir şekilde durulması gereken bir konudur. Çünkü zamanımızda çoğu gıda ve ürünün içinde sürekli hayvan kökenli maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle bir şeyi satın alırken dikkatli olmak gerekmektedir. Peki veganlar nasıl beslenmelidir? Yaygın kanının aksine et ya da süt ürünleri tüketmemek sizi sağlıksız yapmaz. Sizi sağlıksız yapan şey dengesiz beslenme biçimidir. Yapılan araştırmalara göre karnist beslenme biçimine sahip olan insanların ciddi rahatsızlıklara yakalanma riski; vegan beslenen insanlara göre daha yüksektir. Çünkü vegan beslenme sadece et tüketmemeyi değil bunun yanı sıra işlenmiş ve sağlıksız gıdaları tüketmemeye de dikkat etmektedir.
VEGAN BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Vegan beslenme sırasında alınan besinlere dikkat etmek gerekmektedir. Vücudun günlük ihtiyaçları mutlaka karşılanmalıdır.
-Vegan beslenme sırasında; protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve iyon dengesinin de sağlanması gerekmektedir.
-Vegan beslenmede soya fasulyesi oldukça önemlidir. Bu besin kaynağı; insan vücudundaki oldukça önemli bir açığı da kapatmaktadır. Soya fasulyesi aynı gramda bir ete göre 3 kat daha fazla protein içermektedir.
-Sağlıklı beslenebilmek için soya fasulyesinin dışında diğer gıdalara da ağırlık verilmelidir. Örneğin işlenmemiş tahıllar, saf kepek, kepekli buğday gibi ürünler özellikle bağırsak için faydalıdır.
-Karbonhidratlar da dengeli beslenmek için oldukça önemlidir fakat kesinlikle aşırıya kaçmamak gerekir.
-Vegan beslenmede; demir eksikliğine de dikkat edilmelidir. Bitkilerden demir almak aslında oldukça basittir. Mesela yeşil yapraklı sebzelerde diğer bitkilere nazaran daha çok demir bulunur. Brokoli, ısırgan otu, yeşil mercimek, antepfıstığı, roka gibi gıda maddelerinde demir oranı yüksektir.
-Kalsiyum yetersizliği de bir diğer önemli konudur. Bu ihtiyacı gidermek için de badem fındık gibi kuruyemişlerle; susam, soya fasulyesi, brokoli gibi gıdalardan destek alınabilir.
-Vegan beslenenlerin b12 vitamini eksikliği çektiklerini iddia etmek ise oldukça yanlış bir önermedir. B12; soya sütü, tofu ve buğday tohumunda bulunur. Bunlar tüketildiği takdirde herhangi bir sorun kalmayacaktır.
-Veganlar ayrıca çiçek yağı yerine; kanola ve soya yağı kullanmalıdır. Bunlar vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlayacaktır.
NE KULLANALIM?
Kek, börek, pasta gibi bazı çok sevilen yiyeceklerde hayvansal ürünler kullanılmaktadır. Peki vegan bir yiyecek için bu ürünlerin yerine ne kullanabiliriz?
Süt ve süt ürünleri: Soya sütü, badem sütü, pirinç sütü ve yulaf sütü.
Yumurta: Kek gibi hamur işi yiyecekleri pişirirken; yumurta yerine soya unu ya da ezilmiş muz kullanabilirsiniz. Chia tohumu da jelleştirildiği takdirde yumurta yerine kullanılabilmekte.
Bal: Genellikle bitki çayları gibi gıdaları tatlandırmak amacıyla kullanılan bal yerine, elma şurubu, agav şurubu ve pekmez kullanılmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra birçok firmanın vegan salam, sosis ve sucuk gibi ürünleri de bulunmaktadır. Etik nedenlerle etin tadını sevdiği halde tüketmeyen insanlar için iyi birer seçenek olan bu ürünler ayrıca b12 takviyeli olması nedeniyle de sağlığımıza da olumlu etkilerde bulunmaktadır.
Vegan olmak için en önemli nedenler
Günün Vegan Tarifi
Mısır Çorbası
Malzemeler
2 büyük mısır
Çeyrek bardak sarı kabak
½ çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik, biberiye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
2 bardak sebze suyu
1 bardak su
Tuz- karabiber
Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Mısırı önceden hazırlamak için kesme tahtasına dikey tutun ve mısır taneleri keskin bir bıçakla gövdeden ayırarak kaba koyun. Sarımsağı soyup kabak, zeytin yağı ve tuz ile karabiber ekleyerek karıştırın. Pişirme kağıdıyla fırına verip 35 dakika fırınlayın. Bir kapta su, sebze suyu, biberiye ve kekiği karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başlayınca kavrulmuş mısır karışımını ekleyin. 5 dakika daha pişirin ve ateşten alın. Çorbayı blenderdan geçirin ve servis yapın. (Uplifers)
Günün Haberi
Türk bilim insanlarından önemli keşif
ODTÜde çalışan bir grup bilim insanı, evrende günümüze kadar keşfedilen en yoğun cisimlerden biri olan ve çift yıldız sisteminde bulunan SXP 1062 nötron yıldızının dönme periyodundaki 18 dakikalık kaymayı ortaya çıkardı. Açıklamalarda bulunan ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Altan Baykal, yakıtı biten yüksek kütleli yıldızların büyük patlamalara neden olduğunu ve yeni bir gök cisminin bu sayede meydana geldiğini ifade etti. Ortaya çıkacak muhtemel gök cisminin ise beyaz cüce, nötron yıldızı ya da bir kara delik olabileceği ifade edildi. (Nötron yıldızlarının oluşumu) Nötron yıldızları ilk olarak 1968de keşfedildi. Keşfedilen ilk nötron yıldızının 10 km çapında ve 1 kmden daha ince kabuğunun olduğu ifade edildi. 3 yıldır gözlemlenen SXP 1062 isimli nötron yıldızının yörünge periyodu 656 gün olarak hesaplandı. Ancak fizikçiler dönme periyodunda 18 dakikalık bir kayma saptadı. Bu saptama bilim dünyasında kabul gördü. (Haber Uzay)