Lahanagillerin faydaları
Birçok çeşidi bulunan lahanagiller familyasına ait olan sebzeler, çiğ olarak tüketildiklerinde vücuda sayısız yarar sağlamaktadır. İnsanların daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasına etki eden bu sebzeler, bol miktarda B,C ve E vitamini içermektedir. Özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilen lahanagiller, insanların vücut direncini arttırmaktadır.
Lahanagiller familyasının içerisine lahana, brüksel lahanası, brokoli gibi birçok sebze girmektedir. Peki bu sebzelerin vücudumuza olan faydaları nelerdir?
Baş Lahana (Beyaz ve Kırmızı): Beyaz ve kırmızı olarak ayrılan baş lahanalar genellikle Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Baş lahanalar çiğ olarak tüketildikleri gibi aynı zamanda pişirerek de tüketilmektedir. Bu sebzelerin vücudumuza yararları ise şöyle sıralanabilir:
-Lahana, içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddelerle insan vücudunun direncini rahatsızlıklara karşı arttırmaktadır.
-Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt rahatsızlığına yakalanma riskini de azaltmaktadır.
-Lahananın sıkılması suretiyle elde edilen su mide ülseri için kullanılmaktadır.
-Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bazı bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir.
-Beyaz lahana kilo vermeye yardımcıdır. Tuz dengesini bozmadan su atılmasını sağlar. Cildi güzelleştirir.
-Enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirmesi lahana yararları arasındadır.
Brokoli: Sağlık yönünden öneminin tüm dünyada kabul edilmesinin ardından yetiştiriciliği de artan brokoli, vücudumuz için sayısız yarar barındırmaktadır. A, C vitaminleri, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin olan brokoli, ayrıca iyi bir demir ve kalsiyum kaynağı olarak kabul edilmektedir. Beslenme açısından altın değerde bir besin olarak kabul edilen brokoli, çocukların kemik gelişimini olumlu yönde etkiler, diyet yapanlar için idealdir. Brokoli, yaşlıları kemik erimesi rahatsızlığına karşı korur. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve şişmanlığa karşı da etkilidir. Brokoli bunların yanı sıra:İltihap sökücüdür, alerjiye iyi gelir, zengin bir lif kaynağıdır, D vitamin açısından çok zengindir , gözlerinize faydalıdır, cildi güzelleştirir, protein açısından zengindir, kas ağrılarına iyi gelir.
Brüksel Lahanası: Brüksel lahanası, minyatür küçükbaş olarak adlandırılmaktadır. C ve A vitamini, demir, potasyum ve protein açısından oldukça zengindir.
-Brüksel lahanası, diyet programları için ideal bir besin kaynağıdır.
-Çeşitli antioksidanlar içermesi sebebiyle birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlar.
-Brüksel lahanası, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bazı maddeleri içerdiği için, kuvvetli bir anti bakteriyel ve anti varal özelliğe sahiptir.
-Ayrıca, bakır, kalsiyum, demir, potasyum, manganez, fosfor gibi minerallerin de zengin bir kaynağı olan Brüksel lahanası, kan basıncı kontrolünde, kansızlıkta yararlı bir besin kaynağıdır.
Karnabahar: Vitamin C ve potasyum açısından oldukça zengin olan karnabahar, vücudumuzdaki birçok probleme çare olmaktadır.
-Karnabahar, vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.
-İdrar söktürür.
-Mide rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkisi vardır. Mide hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
-Vücudu toksin maddelerden arındırması da karnabahar faydaları arasındadır.
-Özellikle karaciğeri toksinlerden temizler, karaciğer için çok faydalıdır.
Günün Vegan Tarifi
Lahana Çorbası
1 bağ lahana
1 adet küçük boy havuç
1 adet küçük boy patates
1 adet soğan
1 çorba kaşığı bulgur
Az miktarda haşlanmış mısır ya da barbunya
2 çorba kaşığı mısır unu
Yarım yemek kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, pulbiber, karabiber
Lahanayı yıkadıktan sonra ince ince doğrayarak tuzlu suda haşlayıp süzelim. Bir tencereye sıvı yağı alalım, ince yemeklik doğramış soğanları kavuralım. Doğranmış havuç ve patatesleri sırasıyla ekleyip kavuralım. Salçayı ve baharatları ekleyelim. Daha sonra haşlanmış lahanaları süzerek tencereye koyalım ve birkaç dakika daha kavuralım. Daha sonra bulgur, haşlanmış mısır ya da barbunyayı da koyarak karıştıralım. Sıcak suyunu da ilave ederek pişirelim. Pişmesine yakın mısır ununu bir kasede yarım bardak su ile karıştıralım ve çorbanın içerisine katalım. Bir miktar kaynadıktan sonra ateşten alalım. Afiyet olsun. (nefisyemektarifleri.com)