Hastalıklardan kış çayları ile korunun
Sonbahar ve soğuk havalar yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Mevsim geçişleri ile beraber özellikle hava durumunun değişken olması, insanların da grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklara yakalanmasına neden oluyor. Sağlıklı beslenme ve kendine dikkat etme ile bu rahatsızlıklardan korunabileceğimiz gibi aynı zamanda evde kendi yapacağımız bitki çayları ile de bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.
BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI
Zencefil Çayı: Kış aylarında yakalanma ihtimalimiz yüksek olan rahatsızlıklara en iyi gelen bitkilerden birisi olan zencefilin tadı da oldukça güzeldir. Zencefil çayı; sindirime yardımcı olur, mide bulantısı ve kusmaya karşı kullanabilir. Zencefil ayrıca, grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil çayı; sindirimi hızlandırır, baş dönmesine iyi gelir, kronik ağrıları azaltır, kas ağrılarını hafifletir, romatizma ağrılarına iyi gelir, solunum yollarını açar, soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir, boğaz ağrısına iyi gelir, terlemeyi arttırarak ateşi düşürür.
Papatya Çayı: Sakinleştirici özelliği ile herkes tarafından bilinen ve sıklıkla tüketilen papatya çayı aynı zamanda boğaz ağrısını da hafifletmektedir. Papatya çayı gribin yol açtığı etkileri azaltır.
Papatya, öksürüğü alır, ağız içinde oluşan iltihaplanmalara iyi gelir, orta dereceli uykusuzluk çekenlerin en büyük yardımcısıdır, romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır, stresi azaltır, kasları gevşetir, krampları azaltır, sırt ve bel ağrılarını hafifletir.
Kuşburnu Çayı: Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesine yardımcı olan kuşburnu çayı ayrıca lezzeti nedeniyle de herkes tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Kuşburnu çayı; romatizma ağrılarını hafifletir, yüksek miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır, doğal bir antioksidandır ve idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur.
Tarçın Çayı: Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan en eski baharatlardan biri olan tarçın, vücuda direnç kazandırmaktadır. Tarçın çayı; soğuk algınlığı belirtilerini azaltır, mide rahatsızlıklarını hafifletir, mide kramplarına iyi gelir ve anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Nane Çayı: Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar, boğaz kuruluğuna iyi gelir. Mide bulantısını alır, kusmayı geçirir, kas ağrılarını hafifletir, kronik ağrıyı azaltır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar. Alerjik öksürüğe iyi gelir. Astıma iyi gelir, stresi azaltır, sakinlik verir, antioksidan etkisi vardır.
Ekinezya Çayı: Üst solunum yolu hastalıkları denince akla ilk gelen bitkilerden birinin ekinezyanın, soğuk algınlığına yol açan virüsler üzerinde öldürücü etkisi vardır. Ekinezya çayı; soğuk algınlığına karşı iyi gelir, antiseptik özelliği vardır. Boğaz ağrısına iyi gelir, kuru öksürüğü geçirir, boğaz şişkinliğini alır, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir, ateş düşürücüdür, orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır, saman nezlesine iyi gelir.
Ihlamur Çayı: Terlemeyi teşvik eder, ateş düşürür, öksürüğe iyi gelir, gribe ve nezleye iyi gelir. Stresi azaltır ve rahatlama sağlar. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Kas spazmlarını giderir. Boğaz ağrısını alır, toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Adaçayı: Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur. Boğaz ağrısını alır.
Portakal/Elma Çayı: Sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, ses kısıklığına karşı kullanılır. Yatıştırıcıdır. Uyku verir, içindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır. Kolesterolü düşürür, idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir. Vücudun su dengesini korur. Yüksek derecede potasyum içerir. Cildin kurumasını sağlar. Kırışıklıkların meydana gelmesini önler. Kasları kuvvetlendirir. Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Kalp krizi önlemede faydalıdır. Bulantı ve kusmayı gidermede etkilidir.
Günün Vegan Tarifi
Portakallı Puding
Malzemeler
Bir bardak portakal suyu
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon ve rendesi
2,5 bardak su
Şeker
2 yemek kaşığı nişasta
Malzemelerin hepsini tencereye koyun. Tencereyi ocağın üstüne alın ve puding kıvamına gelinceye kadar pişirin. Piştikten sonra kaplara paylaştırın. İsteğe göre üstüne az sulandırdığınız kahveyi veya erittiğiniz bitter çikolatayı gezdirin. (Vegan Mutfak)
-----
Günün Haberi
20 yıl içinde uzayda akıllı yaşam bulabiliriz
Uzaylılar var mı? Belki binlerce kez bu soruyu burada sorduk. Birçok farklı fikrin ve yaklaşımın da olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu tartışmayı alevlendirecek bir açıklama SETI çalışanından geldi. SETIde görev yapan Seth Shostak, 20 yıl içerisinde uzayda akıllı yaşam formlarını bulabileceğimizi düşünüyor. Hatta 20 yıl içerisinde akıllı yaşam formu bulabileceğimiz konusunda bir fincan kahve için bahse girmeye bile razı. Görevi gereği önemli bir noktada bulunan bir bilim insanının böyle bir açıklama yapması önemli. Shostak açıklamasında miktobiyal canlıların bulunabileceğini ancak 20 yıl gibi bir sürede akıllı uzaylılarla tanışma ihtimalimizin de bulunduğunu dile getirdi. Merakla bekliyoruz. (Haber Uzay)