En tatlı şifa kaynağı: Hurma
Türkiyede Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen hurma, mükemmel lezzetinin yanı sıra vücudumuz için en sağlam şifa kaynaklarından biri olarak da biliniyor. Uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi önerilen hurma, besleyici değeri en yüksek meyvelerden birisi olarak da kabul ediliyor.
Araştırmalara göre besin değeri oldukça yüksek olan hurmanın, temel vitaminler açısından da zengin olduğu ortaya kondu. Hurma özellikle B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.
Peki hurmanın faydaları nelerdir? Vücudumuza ne gibi katkıları vardır?
Hurma iyi bir antioksidandır: Hurma antioksidan görevi de görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarına iyi gelir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudun erken yaşlanmasına da engel olmaktadır. Bunun yanı sıra vücuttaki mikrop ve bakterileri de temizlemektedir.
Hurma kalbe iyi gelmektedir: Hurma, özellikle damar tıkanıklıklarına iyi gelmektedir. Böylece kalp sağlığını da korur. Hurma tüketen insanların kalp sağlığı konusunda endişesi olmaz.
Hurma hafızaya faydalıdır: Hurmanın beyne ve hafızaya destek vermektedir. Hurma içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde, beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
Hurma diyabet ve yüksek tansiyona iyi gelir: Çok eski çağlardan beri Arap Yarımadasında sıklıkla tüketilen hurma, diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu bilinmektedir. Bu özelliğinden dolayı hurma, uzmanlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye edilmektedir.
Hurma şeker seviyesini dengeler: Hurma şeker seviyesini derecesini ayarlayan en önemli besin kaynaklarından birisidir. Hurmanın içerdiği şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılır. Böylece vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlamaktadır. Bu şeker glikoz olmadığı için bir zararı yoktur. Hatta tam tersine birçok açıdan da faydalıdır.
Hurma anemiye iyi gelir: Hurma anemi veya diğer adıyla kansızlığa karşı önemli bir şifa kaynağıdır. Hurmanın bol miktarda içerdiği demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini dengeler. Alyuvarlar kan içerisinde oksijen taşıdıkları için çok önemlidirler. Hurma ayrıca çok yüksek demir içermektedir.
Hurma karaciğere faydalıdır: Karaciğerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında B1 ve B2 vitaminleri gelmektedir. Bu vitaminler karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar.
HURMANIN DİĞER FAYDALARI
-Hurma içerdiği A vitamini sayesinde gözü kuvvetlendirir.
-Kalsiyum ve fosfat içeren hurma, kemik sağlığını korur ve güçlendirir.
-Hurma ruh sağlığını korur.
-Çocuk gelişimine büyük katkılarda bulunur.
-Sindirim sistemine de oldukça iyi gelmektedir.
Günün Haberi
Yıldızlar uzaya altın ve gümüş saçıyor!
Bilim adamları, iki nötron yıldızının çarpışmasıyla oluşan patlamada, uzaya altın ve gümüş gibi değerli metallerin yayıldığını tespit etti.
ABD'deki Lazer İnterferometre Kütle Çekimsel Dalga Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, gözlemevinin Washington ve Louisiana eyaletlerindeki ikiz dedektörlerinin, 17 Ağustos'ta dünyadan 130 milyon ışık yılı öteden güçlü bir kütleçekimsel dalga sinyali aldığı, sinyalle aynı anda NASA Fermi Uzay Teleskobu'nun da gökyüzünde bir gama ışıması kaydettiği bildirildi. Açıklamaya göre, bilim adamları, her iki etkinin birbirinin etrafında hızla dönen iki nötron yıldızının çarpışmasıyla meydana gelen aynı kozmik olaydan kaynaklandığını belirledi. Lazer İnterferometre Kütle Çekimsel Dalga Gözlemevi'nin bilgilendirmesiyle dünya üzerinde veya yörüngede bulunan 70'e yakın uydu ve teleskop, çarpışma sonrası oluşan ışıma ve yayılma etkileri gözlemlemek üzere enstürmanlarını kilonova olarak adlandırılan patlamaya çevirdi. Teleskop ve ölçüm aygıtları, patlama sonrası uzay boşluğuna yayılan kalıntılarda altın, gümüş ve platin gibi değerli metallere ait ayırt edici kimyasal izler tespit etti. Simyacıları yüzyıllardır meşgul eden, altın gibi değerli metallerin nasıl oluştuğunun sırrı da bu gözlemle açıklığa kavuşmuş oluyor. (Teknoloji Oku)
Günün Vegan Tarifi
Çilek Marmelatı
Malzemeler
Büyük bir bardak doğranmış çilek
2 yemek kaşığı su
1-2 kaşığı agave şurubu
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı chia tohumu
Çilekleri doğrayıp (küçükse doğramadan) 2 yemek kaşığı su ilavesi ile orta ateşte 5-10 dakika pişirin. Bu esnada bir el çırpıcısı ya da çatal yardımı ile meyveler yumuşayıncaya dek ezin. Agave ve limon suyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin. (Agave kullanmak istemezseniz arzunuza göre toz beyaz şeker, esmer seker ya da hindistan cevizi şekeri vb. de kullanabilirsiniz) Karışıma chia tohumlarını ekleyin ve tencereyi ocaktan alarak 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edin. Marmelat oda sıcaklığına gelene dek ara ara karıştırmaya devam edin. Bu sırada tohumlar iyice şişip marmelatın jelleşmesini sağlayacak. Marmelatınızı kapaklı cam kavanoza koyup buzdolabında 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.