Çaya doyacağız
İzmir, son yıllarda birçok organizasyon firmasının attığı adımlarla etkinlik açısından zenginleşmeye başladı. Güzel kentimizde geçmiş yıllarda az sayıda etkinlik olmasından ötürü rahatsızdık ama bu durum çok şükür değişiyor. Çikolata festivallerinden kahve festivallerine, çeşitli konserlerden sergilere kadar birçok farklı etkinlik, günlerimizi şenlendiriyor. Şimdi de Opra Team tarafından düzenlenecek olan çay festivali ile İzmirliler çaya doyacak.
Çayın kendisinin, kokusunun, her türlü alet edevatının, çay sanatının, kültürünün, kitaplarının, bilumum çay ile ilgili konuların buluşma noktası olarak İzmir Tea Festival, çay tutkunlarını 17-18-19 Kasımda Alsancak Garında bir araya getiriyor. Opra Team tarafından organize edilen festival, dünyanın ve ülkemizin önde gelen çay ve yiyecek markaları, nitelikli çay evleri, dükkânları ile çaysız yapamayanlara keyifli bir şölen sunmayı amaçlıyor. Çay makinası üreticilerinden, profesyonellere kadar alanında uzman kişilerin gösteri ve sunumlarıyla katılımcılarına bilgi, lezzet ve eğlence dolu bir hafta sonu deneyimi yaşatacak festival; bol bol tadım ve ikramların yanı sıra tasarım ürünler, interaktif atölyeler, seminerler, akustik konserler, sanat sergisi ve daha birçok ilgi çekici etkinlikle İzmirde başlıyor.
ÇAYIN KÜLTÜRÜMÜZDEKİ ÖNEMİ
Çayın yaklaşık olarak 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu ifade edilir. Bizlerin çayla buluşması ise gerçek anlamda 19. yüzyılda olmuştur. 19. yüzyılın sonlarına doğru Doğu Karadeniz halkının çay yetiştirdiği ve ilkel metotlarla işleyip elde ettikleri ürünü kullandıkları ve sattıkları bilinmektedir. Dünyanın en büyük çay pazarlarından olan Türkiyede siyah çay içimi kültürümüzün ve yaşam tarzımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bunun en önemli sebebi ise kahveye nazaran daha ucuz, hazırlanması daha kolay olması nedeniyle yaygınlaşması olarak ifade edilmektedir.
Aynı topraklarda yaşadığımız herkesin vazgeçilmezlerinden birisidir bir bardak çay. Bizim insanımız kadar çaya meraklı olan başka bir toplumun daha olduğunu düşünmüyorum. Üzüldüğümüzde, sevindiğimizde, hoş sohbetlerimizde, derdimizi anlatırken, uyandığımızda, yemeklerin üstüne mutlaka tüketmek isteriz bu güzel içeceği. Çay; zaman içinde dostluk ve misafirperverliğin simgesi haline gelmiştir. Hatta Washington Times gazetesi yazarlarından Gerald Robbins, çayın ülkemizdeki önemini şu gözlemi ile anlatmaktadır: Türkiyede her iş kültürel alışkanlıkların çerçevesinde sonuçlandırılır. Ankarada bürokrasi ile tanışanlar bunu çok iyi bilirler. Örneğin başkent Ankarada, Türk tipi bardaklarda sunulan çay ikramından önce hiçbir şey başlamaz. Çayın yanında dostça ya da filozofça uzun uzun laf edilmesi yerleşik iş kültürünün tarifi olmuştur. Gerçekten de ülkemizde hangi noktaya gidersek gidelim, illaki bir bardak çay ikramı ile karşılaşırız. Bu ister bir iş görüşmesi olsun, isterse de arkadaşlarla buluşma. Türkiyede nereye giderseniz gidin mutlaka çay teklifi ile karşılaşırsınız, misafir gelmeden çayı hazırlanır.
İZMİR TEA FESTİVAL İLE EĞLENECEĞİZ
İşte tam olarak bu noktadan ötürü çay festivali bizler için çok önemli olacak. Çayın çeşitlerini tanıyacak ve arkadaşlarımızla bu festivalde hoş sohbetler ederken çayımızı yudumlayabileceğiz. Çayın, kokusunun, yanında tüketilen en güzel lezzetlerin, çay sanatının, kültürünün, kitaplarının, şiirlerinin, ezgilerinin, en önemlisi de sohbetin muhabbetin; çay ile ilgili ortak konuların buluşma noktası olacak bu festival. Nice efsanelere de konu olmuş, türkülerle de hayat bulmuş çay. Ülkemizde kendine özgü bardağıyla bir kimlik kazanmış, vazgeçilmezlerimiz arasında yerini almıştır. Çayın yolculuğu, keşfedildiği günden beri heyecanla devam ediyor, sanatın, kültürün, eğlencenin vazgeçilmez şehri İzmirde tüm ihtişamıyla sevenleri ile bir araya geliyor. Festival, dünyanın ve ülkemizin önde gelen çay ve birlikte tüketilen yiyecek markalarının, nitelikli çay evlerinin, dükkânlarının çaysız yapamayanlara keyifli bir şölen sunması için organize edilecek.
Festival ile birlikte
Festivalde Neler Var?
Günün Vegan Tarifi
Çaylı Vegan Kek
Malzemeler
1,5 çay bardağı pekmez
2,5 çay bardağı ılık çay
1,5 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı toz şeker
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı saf vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Yapılışı
Karıştırma kabına pekmezi koyun, ılık çay ile eriyinceye kadar karıştırın. Üzerine sıvıyağı ve toz şekeri ekleyin, tekrar karıştırın. Bu aşamaları tel çırpıcı ile yapabilirsiniz, şekerin ve pekmezin iyice erimesi yeterli. Ayrı bir kapta unu, tarçını, kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırın. Bu karışımı sıvı karışıma birkaç seferde ekleyerek iyice yedirin. Tahta kaşık kullanabilirsiniz ya da mikserin düşük hızında sadece 2-3 dakika karıştırabilirsiniz. En son cevizi ekleyin ve tabanına yağlı kağıt serdiğiniz 26 cm çapındaki kalıba hamuru dökün. Önceden 170 derece ısıttığınız fırında pişirin. Afiyet olsun. (sibelinkahvesi.com)